TENDA Powerline Extender PW 201 A, wireless N la review

Mai putin am avut la review pana acum extendere cu dubla functionalitate, atat prin reteaua electrica, cat si in sistem Wi-Fi, care sa elimine prin aceasta solutie orice posibilitate de a mai intinde cabluri de retea prin apartamentul conjugal.

Iata ca la GADGETARUL ROMAN a aparut o astfel de solutie, care se dovedeste, pe cat de complexa functional, cu atat de simplu de instalat, eliminand chiar si necesitatea existentei unui barbat prin apartament. Glumesc, dar este similar cu aparitia diferitelor deviceuri din bucatarie, care cel putin conceptual, cauta sa inlocuiasca gospodina. Cu siguranta nici una nici alta nu vor fi posibile, oricat de inteligente vor deveni casele in care vom locui.

TENDA PW 201 A foloseste prizele si cablurile electrice pentru conexiunea de internet fara sa mai fie nevoie de cabluri de retea lasate la vedere. Acesta poate fi folosit si ca Hotspot Wi-Fi. Va mai amintiti ca de curand am testat ceva asemanator de la TENDA si anume Powerline Adapter Kit Tenda model PH 6 AV 1000 despre care va puteti reaminti aici,

 

Noutatea fata de aceasta pereche de adaptoare este ca aici apare suplimentar conexiunea Wi-Fi. Si pentru ca nu am primit la teste si un al doilea extender voi utiliza intr-un sens imperecherea cu cele doua adaptoare de linie deja cunoscute chiar daca limita de banda la 300 Mbps va fi data de catre PW 201 A.

Tehnologiile de pe Tenda PW 201 A Powerline si Wireless N, PW 201 A ofera utilizatorilor acces la Internet stabil si rapid, oferind o rata de transfer de date de pana la 200 Mbps pe cabluri electrice si pana la 300 Mbps wireless. Deci, puteti transmite fisiere video de înalta defintie, puteti beneficia de jocuri fara intarzieri si acces mai rapid la fisiere mari ca marime din retea.

Pentru a vedea la ce performante te poti astepta trebuie sa descoperi cate ceva despre produs pentru a afla daca se potriveste asteptarilor si proiectului pentru care vei angaja resursele tale financiare.

Dincolo de specificatii produsul vine intr-un pachet de retail complet care iti ofera tot ceea ce este necesar ca sa poti pune in functionare cat mai rapid extenderul PW 201 A.

Extenderul PW 201 A propriuzis, CD-ul ce contine: User guide / PDF reader / Quick installation guide, manualul de utilizare, dar si un cablu de retea Ethernet vor fi cele capatate atunci cand vei deschide cutia.

Constructiv nu este ceva deosebit dar pe cat este de mic cu atat este de util, iar pe carcasa de plastic ce contine pe laterale orificii pentru eliminarea caldurii interioare ce va trebui evacuata in exterior prin convectie, vom regasi conectorul LAN precum si doua butoane negre fara retinere: „PAIR” si „WPS/RST”. Adresa MAC dar si user/psw de conectare la reteaua pe care dorim sa o construim o veti regasi pe eticheta situata langa conectorul de alimentare la 220 V AC.

Mai jos aveti semnificatia LED-urilor de pe carcasa.

PW 201 A Wireless N Powerline AP foloseste cablurile electrice existente pentru a conecta totul impreuna. Acesta ofera libertate si flexibilitatea unei retele Wi-Fi si conexiune rapida prin cablu. Setarea este simpla. Tot ce va trebuie sunt doua dispozitive Tenda Powerline sau mai multe. Cu Viteza de linie de viteza de pana la 200 Mbps, cuplata cu viteza wireless N de pana la 300Mbps, va extinde reteaua Powerline pana in colturile cele mai indepartate. QoS acorda prioritate aplicatiilor sensibile la intarzieri, cum ar fi Web Surfing, IPTV, Video / Audio, VoIP si jocuri si trafic specificat, cum ar fi date atribuite cu prioritate bazata pe IP / MAC. In plus, ofera un set de caracteristici de securitate, cum ar fi AES pe 128 biti criptare prin reteaua Powerline, WEP, WPA-PSK, WPA2-PSK, mixt WPA / WPA2-PSK, WPS prin reteaua wireless si un buton Pair rapid stabiliti o conexiune securizata. Combinand caracteristica comunicatiilor prin cablu, fara fir PW 201 A ofera o solutie incredibil de fiabila si eficienta din punct de vedere al costurilor varietate de nevoi de retea la domiciliu, precum si extinderea unei retele de dimensiuni reduse.

Exista doua metode de a conecta unitatile pe care le veti regasi si in manualul de utilizare TENDA aici.

Metoda 1

Stabiliți o retea Powerline pentru comunicatii LAN. Pur si simplu conectati. Tenda PW 201 A si Tenda PH 6 (adaptorul Powerline) in pereti diferiti, iesiri in cadrul aceleiasi circuite de alimentare si setarea adreselor IP ale PC-urilor pe LAN la acelasi segment net cu dispozitivele Powerline. Si PC-urile vor fi capabile pentru a comunica.

Metoda 2

Conectati reteaua Powerline la Internet. Conectati un adaptor Powerline, de exemplu, Tenda P200, la un router modem ADSL cu Internet utilizand un server Cablu Ethernet; conectati PW 201 A la o alta priza de perete din cadrul acestuia. Ghidul utilizatorului PW201A Wireless N Powerline AP putere ca Tenda PH 6. Si PC-urile conectate la PW 201 A fara fir sau utilizand un cablu Ethernet, va putea accesa Internetul atunci.

Asa cum am precizat voi face un test prin reteaua electrica cu doua modele diferite PW 201 A si PH 6 dar amandoua TENDA. Voi folosi un prelungitor obisnuit care totusi cu siguranta nu este de cea mai buna calitate si cu siguranta rezultatele vor fi un pic influentate datorila inductantelor si capacitatilor parazite create si in special al zgomotelor din reteaua electrica. Am imperecheat extenderele apasand pe butoanele de „PAIR” fireste dupa ce in prealabil am conectat routerul SAGEMCOM de la Telekom in capatul dinspre PW 201 A, iar celalalt capat RJ 45 prin cablul UTP direct in laptopul ACER de test.

Rezultatele obtinute cu aplicatia speedtest.net le puteti observa in videoclipul realizat prin intermediul retelei electrice de alimentare in timpul testelor .

http://www.youtube.com/watch?v=0MyTJwq7Pw8

Apoi am trecut la celalat de mod de conectare prin WI-FI a generat urmatoarele rezultate pentru conexiunea la Internet din interiorul apartamentului.

Concluzia este ca nu avem cel mai rapid extender, insa faptul ca suporta conexiuni atat prin reteaua electrica, dar si WI-FI intr-un mod cat se poate de decent, il face extrem de util, acolo unde ne dorim sa scapam de toata „cablaraia”, reutilizand caile traditionale: aerul si retelele electrice cu un randament cat mai util pentru utilizarea de acasa. Avand in vedere si cateva aplicatii inteligente ce se pot conecta cat mai simplu si sigur astfel incat sistemul prin user si parola sa asigure casa de eventuali „curiosi”.

Views: 1