Powerline Adapter Kit Tenda model PH6 AV1000 review

Lucrurile simple uneori sunt cele mai complexe. Si de cele mai multe ori acestea pornesc tocmai din reteaua de energie electrica. Pentru ca ce ne-am face oare fara acestea intr-o locuinta civilizata. Cu cea mai recenta tehnologie Homeplug av2, PH6 ofera o rata de transmisie de pana la 1000 Mbps, permitandu-va sa vizionati videoclipuri 4K HD si sa transferati date voluminoase pe linia de alimentare existenta.

GADGETARUL ROMAN a primit la teste un pachet de la Tenda ce ii aminteste de primele sale incercari intr-ale proiectarii in domeniul telecomunicatiilor. Ei bine da, acum aproape trei decenii eram student la Facultatea de Electronica si Tc. si lucram la un laborator unic in Romania ce deservea aparatura electro-optica pentru masuratori profesionale in cadastru, de fabricatie Zeiss si Leica.

Pentru ca erau masuratori atestate metrologic international, dispuneam si de anumite aparate de masura si control de precizie, care imi permiteau cam orice imi doream in domeniul radio. Pentru ca meseria de electronist trebuie sa fie si una eminamente pragmatica.

Pe atunci, avandu-l ca indrumator de proiect pe prof. dr. Theodor Petrescu am realizat primul meu proiect cap – coada, adica atat teoretic cat si practic. Si anume un interfon duplex prin reteaua electrica de alimentare de curent electric alternativ. Ceea ce era deosebit si in premiera in proiect, anume principiul liniilor electrice bifilare (faza si nul), ce erau utilizate pentru transmiterea unei purtatoare de frecventa in domeniul undelor lungi (100KHz) prin modulatie in frecventa. Nu mi-a fost usor pentru ca filtrele calculate de mine, se loveau de niste zgomote destul de puternice pe atunci, in retelele electrice, dar, pe care totusi am reusit sa le atenuez, in cea mai mare parte, cu ajutorul unor filtre ingenios construite, cu niste elemente discrete de foarte buna calitate.

Am amintit aceste prime experimente din viata de electronist, pentru ca, in comparatie cu atunci, aceste mici minuni tehnologice introduse in carcasa unui stecker, asa cum este Powerline Adapter Kit Tenda model PH6 AV1000 practic nu dau nimic de banuit, ca in spate aduc o munca extrem de laborioasa a proiectantilor, dar si a celor care le executa pe linia tehnologica, si pentru care am o deosebita admiratie.

Desigur, ceea ce pentru utilizator pare extrem de simplu, atunci cand trebuie sa faca o anume conectare, fara sa se poata incurca vreun pic, de fapt ascunde ore, zile sau poate chiar si ani de munca de creatie ale catorva oameni cu mintea brici. De aceea, pentru mine acest produs are o alta rezonanta, pentru ca acum imi pot da seama ca reteaua electrica cu care interactioneaza acest produs nu este usor de stapanit atunci cand in interiorul acesteia iti doresti sa injectezi un semnal de domeniul Ethernet Gigabit. PH6 contine un filtru pentru eliminarea zgomotului, care reduce interferentele generate de diversele dispozitive conectate la retea. Daca intr-un capat avem un router de retea catre unul dintre cele doua PH6 aflate in cutie, dupa trecerea prin reteaua electrica se va putea face imperecherea cu o viteza LAN de pana la 1000 Mbps pentru diversele dispozitive conectate prin cablu, precum televizoare, console, jocuri, receivere, PC-uri, NAS si imprimante.

Mai jos puteti urmari unboxingul.

Dupa cum puteti vedea, elementele de conectare au un design alb ingrijit. La prima vedere, puteti observa un avantaj fata de alte adaptoare powerline, si acesta este trecerea curentului prin acestea si reutilizarea prizei electrice. Aceasta inseamna ca practic nu pierdeti niciuna dintre prizele de perete. Cu toate acestea, in scopul functionarii, in mod inevitabil folosesc o anumita putere electrica. Tenda PH6 nu consuma mai mult de 3,2 W de la linia de alimentare, putand ajunge chiar la 0,36 W. Nu numai ca nu arata ca un dispozitiv ultrasonic respingator de insecte, dar este bland cu factura de energie electrica de la furnizor.

Conectivitatea se rezuma la un singur port Ethernet in partea de jos. Chiar langa se afla butonul de imperechere, cu functie dubla de buton de resetare.

Pentru mine aceasta testare a fost o dorinta mai veche pentru echipamentele IPTv de la Telekom care nu au o conectare de retea prin priza electrica, fiind necesar in mod standard sa pozezi un cablu UTP, pe care sa il intinzi prin toata casa, intre routerul de fibra optica SAGEMCOM si receiverul IPTv.

De aceea, solutia aceasta mi se pare extrem de potrivita pentru a putea duce receiverul oriunde in apartamentul conjugal, acolo unde TV-ul este dispus fizic, fara a mai fi nevoit sa mai tragi cabluri prin toata casa. Pentru ca, aceasta varianta de a conecta in priza si sa ai si legatura de mare viteza este extrem de comoda si flexibila si se dovedeste a fi si extrem de fidela si fiabila, atat timp cat in locuinta ai deja implementat sistemul de cabluri electrice puse la dispozitie de catre constructorul locuintei tale.

Daca totul este bine, ar trebui sa vedeti aprinse Led-urile verzi de sus si de jos. Acest lucru, in sine, indica faptul ca dispozitivul este pornit si are o conexiune la Internet. Dupa aceasta, puteti conecta celalalt PH6 intr-o alta camera a casei dupa care conectati un alt dispozitiv pe care doriti sa il conectati la adaptor si asta e tot. Daca doriti sa creati o retea securizata de dispozitive, trebuie sa apasati butonul din dreptul portului Ethernet de pe ambele PH6.

PH6 intra in modul de economisire a energiei atunci cand nu este conectat niciun dispozitiv pentru a reduce consumul de energie cu peste 85% in functie de mediul de functionare ceea ce este extrem de util atunci cand nu utilizam dispozitivele conectate. Pentru alte date interesante va pun la dispozitie manualul de utilizare AICI.

In principiu testele mele au constat in amplasarea in toate camerele avute la dispozitie in care am avut amplasate televizoare a receiverului IPTv de la Telekom si la analizarea calitatii imaginii si a existentei intregii grile de programe. Pentru ca totusi nu am o vila ci numai un apartament nu am putut sa ma extind sa testez pe la vecini spre exemplu. Insa din experienta mea din proiectare, problemele care ar putea exista sunt legate de o eventuala executie gresita a retelei electrice in special in panourile de electricitate situate la blocuri de obicei pe holurile comune. Acolo cei certati cu meseria se intampla sa mai faca incurcaturi intre fazele si nulurile liniilor electrice, ceea ce ar putea duce la lipsa de continuitate al traseelor electromagnetice si practic intreruperi in functionare. In cazul meu nu s-a pus aceasta problema, insa in alte locuinte nu pot sa exclud si astfel de situatii.

Per total mi s-a parut o solutie extrem de decenta si perfect fezabila, fara niciun efort de instalare, atunci cand anumite dispozitive nu ne permit o conexiune wireless pe distante mici si medii.

Visits: 0