Studiu Epson: Companiile europene nu valorifică tehnologiile eficiente pentru consumul de energie

Doar 23% dintre companiile europene utilizează calculatoare și imprimante eficiente energetic, chiar dacă 68% declară că aspectele legate de mediu sunt din ce în ce mai importante pentru organizațiile lor, potrivit noului studiu Epson asupra sustenabilității, realizat pe 500 de companii europene.

Scopul studiului a fost de a analiza importanța dezvoltării sustenabile și influența acesteia asupra deciziilor de achiziții IT. Cercetarea a fost realizată pentru Epson de Quocirca, o companie europeană de cercetare și analiză care a intervievat manageri IT și directori de achiziții atât din companii mari[1], cât și din companii mici și mijlocii[2], active în domenii precum retail, servicii financiare, educație și sectorul public.

c11c655-1400-office

Diferențe clare de abordare au fost observate între companiile mari și IMM-uri: 74% dintre companiile mari au afirmat că dezvoltarea sustenabilă reprezintă o prioritate, față de 33% dintre IMM-urile care au precizat același lucru. În mod surprinzător, doar jumătate dintre companiile europene (53%) au declarat că acest lucru e important în ansamblu.

Măsuri de protecție a mediului, cum ar fi reciclarea hârtiei, iluminatul cu un consum redus de energie și creșterea eficienței energetice sunt des întâlnite în cazul companiilor analizate. Diferențele evidente apar în gradul de utilizare a soluțiilor IT eficiente energetic, în funcție de dimensiunea organizației. Astfel, 39% dintre companiile mari sunt mult mai dispuse să utilizeze soluții IT eficiente energetic, comparativ cu 8% dintre IMM-uri, care consideră că prețul este principala barieră.

Rob Clark, Senior Vice President Epson Europe, declară: „Deși IMM-urile percep sustenabilitatea ca pe un cost și nu ca pe o oportunitate, contrariul e adevărat de multe ori. Trecerea de la imprimantele  laser la cele cu cerneală, de exemplu, poate ajuta companiile să obțină economii de energie de până la 96%, reducerea emisiilor de CO2 cu până la 92% și o reducere a cantității de deșeuri de până la 95%[3]. Prin urmare, se obține nu numai o eficientizare a costurilor, ci și o eficientizare a energiei.”

Mai mult de jumătate dintre respondenți (56%) declară că intenționează să facă trecerea la imprimarea cu jet de cerneală în următoarele 12 luni, însă studiul a relevat că pe piață încă există concepții greșite. 74% dintre persoanele intervievate au spus că printarea cu jet de cerneală reprezintă „cea mai ieftină” alegere între inkjet și laser și doar 37%, respectiv 36% dintre respondenți au declarat că tehnologia inkjet are „un impact redus asupra mediului” și „utilizează mai eficient energia.”

În prezent, organizațiile sunt supuse unor presiuni foarte mari, deoarece trebuie să respecte reglementările și standardele naționale și europene privind dezvoltarea durabilă. Conform rezultatelor studiului, companiile mari sunt la curent cu recomandările europene în privința mediului (55%), cum ar fi Ghidul Achizițiilor Publice Ecologice (Green Public Procurement – GPP) și sunt dispuse să investească în angajarea unui expert în dezvoltare durabilă. 57% dintre companiile mari intervievate au declarat că au angajat experți în dezvoltare durabilă, comparativ cu doar 9% dintre IMM-urile care au precizat același lucru.

Louella Fernandes, Associate Director, Quocirca, subliniază: „Companiile care vor pune accent pe sustenabilitate vor continua să aibă succes. Doar 18% dintre IMM-uri sunt dispuse să cheltuiască mai mult pentru îmbunătățirea eficienței energetice. Cu toate acestea există pe piață produse și servicii simple, flexibile și eficiente din punctul de vedere al costurilor.”

Rob Clark conchide: „IMM-urile europene pot opta în prezent pentru soluții care să le ajute să facă tranziția către echipamente ecologice, fără povara unor resurse sau investiții suplimentare. Un exemplu îl reprezintă serviciile de management al documentelor (Managed Print Service – MPS), cum ar fi Epson Print 365 care, pe baza unui contract de leasing de servicii, ajută organizațiile să controleze și să optimizeze procesele de printare, aliniindu-se astfel obiectivelor de mediu ale organizațiilor.”

Participanții la studiu care în prezent folosesc soluții MPS au confirmat numeroasele avantaje pe care aceste soluții le aduc companiilor. Per ansamblu, cele mai întâlnite aspecte de care țin cont companiile sunt fiabilitatea mai bună a dispozitivelor, impactul redus asupra mediului, îmbunătățirea securității documentelor și consumul redus de energie.

Conform analizei, au mai fost observate diferențe la nivel regional și sectorial, Germania fiind lider în practicile de dezvoltare durabilă; de altfel, 84% dintre organizațiile germane au spus că dezvoltarea durabilă este destul de importantă sau foarte importantă, comparativ cu 66% dintre organizațiile din Marea Britanie. Din perspectivă sectorială, sectorul educațional s-a arătat cel mai deschis în a implementa practici de sustenabilitate, 63% dintre respondenți afirmând că „merită, chiar dacă presupun costuri mai mari”, comparativ cu doar 23% din sectorul serviciilor financiare, care au declarat același lucru.

Despre Epson

Epson este un lider global în tehnologie, dedicat conectării oamenilor, lucrurilor şi informațiilor, prin intermediul tehnologiilor sale originale eficiente, compacte și precise. Având o gamă de produse care cuprinde de la imprimante cu jet de cerneală și sisteme de imprimare digitală până la proiectoare 3LCD, ochelari inteligenți, sisteme de detecție și roboți industriali, compania se concentrează asupra stimulării inovațiilor și depășirii așteptărilor clienților în ceea ce privește imprimantele cu jet de cerneală, comunicarea vizuală, echipamentele portabile și robotica.

Condus de Seiko Epson Corporation din Japonia, Grupul Epson are peste 67.000 de angajați în 90 de companii din întreaga lume și se mândrește cu contribuțiile aduse comunităților în care își desfășoară activitatea și cu eforturile permanente de a reduce impactul asupra mediului.

Despre Epson Europe

Epson Europe B.V., cu sediul la Amsterdam, este sediul central regional al Grupului pentru Europa, Orientul Mijlociu, Rusia și Africa. Cu 1.700 de angajați, vânzările Epson Europe pentru anul fiscal 2015 au fost de 1.577 milioane de Euro.

București, 12.08.2016

Views: 0

Lasă un răspuns