Radu Beligan si imperialitatea teatrului

In Piata Timpului asa cum am mai scris aici a avut loc in data de 14 decembrie 2013, coincidenta sau nu, ziua Sf. Filimon patronul spiritual al artistilor, una dintre cele mai memorabile Aniversari ale unei celebritati in viata, impreuna teatrul Metropolis condusa de George Ivascu si municipaliatea din Bucuresti dezvelirea unui monument odata cu implinirea a 95 de ierni frumoase din viata a Celui mai Emerit Artist Actor, al Domnului Radu Beligan.

Intr-o adunare eminenta de actori ce l-au inconjurat pe Maestrul lor cu delicatetea si curtoazia necesara a unui astfel de eveniment, una dintre stelutelele piatetei care in decursul acestui an a capatat o alta infatisare prin motarea unui Big Gong ce aduce aminte in mod expresiv de piesa de teatru permanenta in care ne desfasuram viata cotidiana nu ai cum sa nu remarci ca acolo se afla incrustata toata floarea teatrului si filmografiei romanesti la loc de cinste.

De asemenea piateta a fost inundata de prezenta a numerosi reporteri, iubitori de teatru, oficialitati dar si destui guracasca ce se aflau prin zona la acea ora intr-o zi insorita si neasteptat de calduroasa de decembrie.

Recunosc mi-a fost foarte greu sa preiau niste poze in acea imbulzeala tipic romaneasca, as putea spune teatrala insa uite ca s-a facut de un album.

Evenimentul a fost deschis de cuvintele spuse din suflet de catre directorul Teatrului Metropolis George Ivascu asa cum am reusit eu sa-l inregistrez.

Punctul culminant a fost discursul lui Radu Beligan care a fost foarte emotionat de cordialitatea cu care a fost intampinat si de varsta pe care numai bunul Dumnezeu i-a oferit-o pentru a incanta atatea generatii de iubitori ai teatrului asa cum am mai scris si aici.

“Asa cum majoritatea dintre dumneavoastra stiti, astazi implinesc 95 de ani…o viata, aproape un secol. Nu ma intrebati cand a trecut pentru ca in teatru timpul este relativ. Anii deseori trec ca clipe, iar clipele se scurg mai greu ca anii. Cert este ca dupa tot acest timp, pot sa afirm cu evidenta satisfactie, in nobila meserie careia mi-am dedicat existenta, este in continuare la loc de cinste in sufletele romanilor. E normal a fie asa. Teatrul este locul binecuvantat unde oamenii pot trai si visa impreuna. Locul unde odata ce s-a batut gongul, ia nastere un miracol. ” au fost cele mai emotionante cuvinte spuse de catre un actor lucid si valoros la aceasta minunata varsta.

Nu exista cuvinte sa-i multumim Maestrului Beligan, ce a fost imperial pentru romani in orice rol a aparut, chiar si aici la inaugurarea unui monument cultural.

Hits: 4

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: