Operatorii telecom din România investesc în infrastructură până la 10% din venituri, anual
Investițiile în infrastructură făcute de operatorii de telecomunicații din România vor crește în următoarea perioadă, în condițiile în care calitatea rețelelor este acum o prioritate, un bun strategic și un diferențiator esențial pe o piață telecom cu un nivel foarte mare al concurenței. De asemenea, ritmul tot mai alert în care se fac investițiile determină o colaborare mai strânsă între furnizorii de servicii telecom, în încercarea de a face economii.
„Fondurile alocate de operatorii telecom pentru îmbunătățirea infrastructurii ajung până la 10% din veniturile anuale. Nivelul mare al competiției obligă însă companiile de telecomunicații la o colaborare mai strânsă care, în cele din urmă, le-ar putea genera economii de 5% – 7%”, spune Nazmi Çağlar Bölük, CEO Euroweb România.
Investițiile în infrastructură vizează în principal creșterea acoperirii, creând astfel posibilitatea oferirii de noi servicii către clienți.
„Zonele de maxim interes pentru operatorii telecom pentru următoarea perioadă vor fi 4G, 4G+, data center și cloud. Cu atât mai mult cu cât Guvernul a aprobat la începutul lunii trecute Planul Național de Dezvoltare a Infrastructurii NGN (Next Generation Network), care presupune construirea de rețele de comunicații în bandă largă cu acoperire națională și cu o răspândire extinsă a punctelor de distribuție, în acord cu Strategia Națională privind Agenda Digitală pentru România 2020. Aceasta prevede ca până în 2020, la nivelul Uniunii Europene, să se ajungă la o viteză crescută de acces la internet de minimum 30 Mbps pentru toate gospodăriile, iar cel puțin 50% dintre gospodării să aibă conexiuni de acces la internet cu viteză de peste 100 Mbps”, precizează Nazmi Çağlar Bölük.
Odată cu extinderea rețelelor, vor fi lansate noi cetegorii de servicii, în funcție de tipul operatorului și portofoliul acestuia. Astfel, companiile de telefonie fixă vor face investiții în elementele de bază ale unei rețele, astfel încât să poată oferi servicii TV mai bune sau viteză mai mare la internet, mărind capacitatea rețelei broadband. Pe de altă parte, în perioada următoare, operatorii de telefonie mobilă vor pune accent pe servici de tipul 4G+ sau VoLTE (Voice over LTE), atât de necesare într-o piață în care numărul utilizatorilor de smartphone a crescut semnificativ în ultimii doi ani.
Planurile Euroweb privind îmbunătățirea infrastructurii vizează anul acesta o investiție de până la 12% din valoarea veniturilor. Euroweb este printre puținii furnizori de pe piața locală care deține patru puncte cross border, ca parte a infrastructurii sale. Rețeaua națională Euroweb se întinde pe 2.000 Km de fibra optică, deținută, închiriată, sau aspura căreia are drept permanent de folosință. Prin Euroweb, clienții au acces la rețele metropolitane în toate marile orașe precum București (peste 1.000 km de cabluri de fibră optică), Timișoara, Suceava, Brașov, Târgu Mureș, Sibiu, Constanța, Craiova, Ploiești, Oradea și Bacău.
„Pentru anul în curs urmărim o creștere a prezenței noastre în majoritatea acestor orașe, în funcție de oportunitățile pe care le vom identifica. Suntem interesați de dezvoltarea de platforme pentru servicii de nișă, de sisteme IT de tip internal back office și de dezvoltarea capabilităților în zona de centre de date”, mai spune Nazmi Çağlar Bölük.
București, 3 august 2015 – Euroweb
Views: 0