Cele mai mari companii și institute de cercetare lucrează împreună pentru dezvoltarea unei interfețe radio sub 6Ghz pentru rețelele 5G, în cadrul proiectului FANTASTIC-5G

Un grup de 16 jucători de top în domeniul telecomunicațiilor își unesc forțele pentru a accelera procesul de dezvoltare al unei noi interfețe radio sub 6 GHz pentru rețelele 5G. Proiectul „FANTASTIC 5G” (Flexible Air iNTerfAce for Scalable service delivery wiThin wIreless Communication networks of the 5th Generation) își propune să: mărească capacitatea şi flexibilitatea şi să îmbunătăţească eficiența energetică a următoarei generații de rețele mobile.

Astfel, viitoarele rețele mobile trebuie să fie mai flexibile și mai eficiente decât rețelele 4G, 3G și 2G, pentru a face față cerințelor în creștere din partea utilizatorilor. Pe măsură ce dispozitivele de tip smartphone şi tablete de diversifică, iar Internetul Lucrurilor (Internet of Things – IoT) aduce cu sine o explozie a traficului pe bază de senzori (sensor-related traffic) – o nouă interfață radio ce conectează dispozitivul utilizatorului la rețeaua mobilă și definește modul în care informația este transmisă de la și spre dispozitiv – rețelele 5G devin o necesitate.

Alcatel-Lucent Romania_Timisoara_2015

Proiectul FANTASTIC-5G, a cărui durată este de 2 ani, își propune să dezvolte o nouă interfață radio ce operează sub frecvența de 6 GHz pentru rețelele 5G, cu următoarele caracteristici:
• Foarte flexibilă, pentru a putea suporta diferite tipuri de trafic;
• Accesibilă, pentru a suporta un număr cât mai mare de dispozitive în rețea;
• Universală, pentru a fi compatibilă cu tipuri diferite de dispozitive;
• Eficientă din punct de vedere al energiei și al resurselor, pentru o mai bună utilizare a spectrului disponibil;
• Planificată să susțină versiuni noi de programe şi să fie usor actualizabilă.

FANTASTIC-5G a primit finanțări în valoare de opt milioane de euro din partea Comisiei Europene în cadrul inițiativei UE „Horizon 2020”, care urmărește digitalizarea Europei.

Membrii FANTASTIC-5G includ furnizori de servicii (Orange, Telecom Italia), distribuitori de componente și infrastructură (Alcatel-Lucent, Huawei, Intel, Nokia, Samsung, Sequans Communications, Wings ICT Solutions), universități (Universitatea Aalborg, Politehnico di Bari, Institutul Mines-Telecom/ Telecom Bretage, Universitatea din Bremen) și instituții de cercetare (Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC), Commissariat à l’Energie Atomique et aux Energies Alternatives – Laboratoire d’électronique et de technologie de l’information (CEA-Leti), Fraunhofer Heinrich Hertz Institut (HHI)) din Europa.

„FANTASTIC-5G este extrem de important, ținând cont că interfața radio dezvoltată în cadrul proiectului va fi evaluată și validată de către parteneri. Aceasta sprijină atingerea unui acord general și facilitează standardizarea procesului 5G”, declară Frank Schaich de la Laboratoarele Bell din Germania ale companiei Alcatel-Lucent, coordonator al proiectului FRANTASTIC-5G.

Despre Horizon 2020
Horizon 2020 este cel mai mare program de cercetare și inovare din UE, cu fonduri de aproape 80 de miliarde de euro, desfășurat pe parcursul a șapte ani (între 2014 – 2020) – în plus față de investițiile private. Promite inovație, descoperiri și premiere mondiale, preluând idei din laboratoare și transpunându-le în piață. Horizon 2020 este un instrument financiar ce implementează Innovation Union, o inițiativă parte a programului Europe 2020, care își propune securizarea competitivității globale a Europei.
FANTASTIC-5G este un proiect de cercetare pentru dezvoltarea standardului 5G.

București, 03 august 2015 – Horizon 2020

Hits: 0

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: