LG Velvet elimina prejudecatile si continua o traditie schimband directia

Uneori ma cuprinde rasul, si aici nu este vorba despre animal. Atunci cand vad, cum unii reinventeaza istoria tehnologica, pe care eu o traiesc de mai bine de 5 decenii. Atunci cand LG este asociat doar cu o companie care a fabricat numai televizoare si smartphone-uri, uitandu-se originea, in urma fuziunii intre Lucky si Goldstar = LG.

Goldstar in Romania a debutat pe langa cunoscutele televizoare si cu centralele telefonice office sau PABX-uri de intreprinderi si fireste terminale fixe si programabile. Asta excluzand si electrocasnicele binecunoscute.

Incep sa aflu lucruri noi odata cu inceputul unei noi sesiuni de review-uri pentru LG Velvet,, dar un program de testare national serios, Orange Smartphone Tester,

LG Electronics Inc. este o companie de produse electronice, multinationala sud-coreena cu sediul central in Yeouido-dong, Seul, Coreea de Sud. LG Electronics face parte din cel de-al patrulea cel mai mare chaebol din Coreea de Sud (LG Corporation), iar in 2014 vanzarile globale au ajuns la 55,91 miliarde USD (59,04 miliarde USD). Acesta cuprinde patru unitati de afaceri: Divertisment pentru casa, comunicatii mobile, electrocasnice si solutii aeriene si componente ale vehiculelor, impreuna cu Starion India ca principal furnizor de productie pentru masini frigorifice si de spalat in sub-continentul indian.  De exemplu la autoturismul conjugal autohton, dispun de un navigatror de fabricatie LG, de care sunt multumit.

LG Electronics detine Zenith si controleaza 37,9% din LG Display. In 1958, LG Electronics a fost fondata sub numele de GoldStar. Acesta a fost infiintat dupa razboiul din Coreea, pentru a oferi natiunii reconstruite electronice de consum si electrocasnice produse intern. LG Electronics a produs primele radiouri, televizoare, frigidere, masini de spalat si aparate de aer conditionat din Coreea de Sud. LG Electronics a continuat sa dezvolte diverse produse electronice, cum ar fi lansarea primului televizor ultra-HD de 84 inci din lume, pentru vanzare cu amanuntul. (sursa Wikipedia)

Primele mele contacte cu produsele LG au fost legate de centralele de telefonie fixa, cam in perioada 2002, atunci cand raspundeam de administrarea si mentenata unor centrale de institutie, inclusiv a terminalelor telefonice si pot spune ca erau extrem de fiabile, iar operarea si administrarea extrem de profesioniste, si la un pret convenabil. Pe atunci operatorul principal de telefonie fixa a distribuit teritorial astfel de centrale in judete din intreg teritoriul romanesc, care cred ca functioneaza si acum fara probleme. Am ramas impresionat de suportul foarte bun si oportun pe care l-am primit atunci de la specialistii LG.

Insa primul meu contact cu terminalele mobile coreene a avut loc in 2005, atunci cand am avut pentru prima oara in mana un B2100, printre primele terminale cu ecran color, usurel, subtirel, cu camera si o baterie cu o autonomie foarte buna, si printre primele cu auditie polifonica a soneriilor.

A fost o surpriza foarte placuta, in special ca s-a dovedit un produs extrem de fiabil.

Apoi in Romania au mai sosit o suita de terminale din repertoriul GSM 2G, dar si pe atunci concurenta era prea puternica, pentru a putea dezvolta suplimentar atentia mai multor iubitori de LG.

Faima terminalelor mobile de la LG a crescut anual, culminand cu un terminal la al carui lansare am fost prezent si anume LG G4, al carui review l-am prezentat aici.

Mergand dupa aceste principii am ramas surprins, atunci cand am primit o unitate denumita “engineering sample”, putin cam cazona fata de pachetul oficial de vanzare, lansat international, in luna mai 2020 si fara functia “5G enabled”. M-am jucat facand unboxing pachetului de testare a lui LG Velvet.

Eu l-am primit si asa, stiind ca nu va fi varianta finala ce se va regasi in magazine, si il voi trata ca un terminal, pentru care se solicita primele impresii functionale, in exploatarea scurta, de cateva saptamani. Cu toate aceste inconveniente LG Velvet de testing are destul de multe lucruri pozitive de aratat, in calitatea sa de terminal midrange, incat sa isi surprinda in modul cel mai placut utilizatorii.

Daca este sa ne uitam in cutie, vom regasi acul de acces la compartimentul SIM/microSD. Situat pe partea laterala sus in partea stanga, un lucru imbucurator pentru indragostitii de sistemul Hybrid Dual SIM (Nano-SIM, dual stand-by), pe care l-am vazut in general la cei care vor sa separe viata de afaceri, de cea personala, dar si la cei care sunt pasionati, de cat mai multa memorie pentru a stoca videoclipuri 4K. Au nevoie suplimentar pe langa cei 128 GB pe care terminalul ii ofera intern si de o suplimentare de memorie, sau o memorie prin care sa poata realiza portabilitatea catre alte device-uri ce nu sunt dotate decat cu un slot microSD.

Desigur in practica se admite doar una dintre situatiile: SIM & SIM ori SIM & microSD, dar macar ai posibilitatea sa iti alegi singur ceea ce iti doresti.

In schimb avem parte de alegerea alimetarii in functie de viteza / modalitatea potrivita terminalului, a acumulatorului Li-Po 4300 mAh, pe care ti-o doresti, mi se pare cea mai reusita functionalitate pusa la dispozitie. Le-am incercat pe toate cu un rezultat foarte bun si multumitor: Fast charging 25W, Fast wireless charging 9W, Quick Charge 4.0+, care te degreveaza de grija de a nu putea utiliza terminalul o perioada prea lunga de timp. Avand la dispozitie chargerul Fast Charging din pachet, ori un incarcator wireless de priza, sau cum utilizez eu in ultima vreme o baterie externa wireless, ceea ce protejeaza foarte bine mufa de incarcare USB C limitand accesele multiple, posibile, de la incarcator, casti audio sau cablul de date Se mareste astfel fiabilitatea produsului.

Atractivitatea si admiratia produsului vine tocmai din atingerea acestuia, care este catifelata si placuta, tinand cont de forma constructiva de dimensiuni: 167.2 x 74.1 x 7.9 mm. Coreenii au fost capabili sa incadreze o celula destul de mare de 4.300 mAh, in acest dispozitiv, care devine destul de alunecos, daca nu esti atent la consecinte. Chiar in situatia in care il poti sustine integral in palma ineviabilul caderii se poata produce. Se simte nevoia unei huse, care in acest pachet primit de mine nu se regaseste. In cel oficial am inteles ca va exista cu siguranta.

In plus ca si pe orice catifea, urmele degetelor ramane pana la o noua stergere a acestora. De aceea, apare inca o data obligativitatea unei huse de silicon, pe care eu nu am primit-o in acest pachet de testing.

Această prezentare necesită JavaScript.

In rest poezia utilizarii unui astfel de terminal de greutate 180 g, de culoare „Aurora Gray”, cu un display de exceptie P-OLED capacitive touchscreen, de 6.8 inci. Un display de 60Hz, cu factor de aspect 20.5:9, suprafata de 109.8 cm2 (~88.6% screen-to-body ratio), densitate 1080 x 2460 pixels (~395 ppi) nu are cum sa te lase indiferent.

Cu cel de-al doilea ecran, optional in pachetul de vanzare, si ar ramane de testat ulterior, puteti realiza multitasking si afisa doua aplicatii in acelasi timp sau puteti extinde anumite aplicatii pe ambele ecrane, astfel incat sa functioneze impreuna precum o tableta, desi va trebui sa aveti de-a face cu o balama care reduce suprafata vizibila din mijloc. De asemenea, puteti configura un ecran ca un controller digital pentru jocuri mobile, compatibil sub Android. Arata cu adevarat frumos avand culori luminoase, vii. Are o temperatura de culoare extrem de precisa. Partile laterale ale ecranului sunt curbate, ceea ce cu siguranta arata modern si se adauga la subtirimea perceputa a telefonului

Fiind de lungime mai mare cu un factor de aspect marit, nu pare deloc un terminal in grandoare si megalomanie. Ci mai degraba un obiect finut si rafinat si asa cum ne arata denumirea catifelat, aducand din amintiri vremurile de altadata. Atunci cand rafinamentul reprezenta o valoare domestica. Producatorul sud-coreean incearca ceva nou. Velvet nu apartine niciunei linii consacrate, cum ar fi seria G sau V, sau cu orice alt telefon 5G. Arata diferit fata de majoritatea telefoanelor LG. Ecranul OLED curbat de 6,8 inci cu o crestatura a camerei de selfie si muchiile subtiri in partea de sus si de jos; marginea superioara este putin mai groasa decat ceea ce veti gasi la alte telefoane, dar echilibreaza „barbia” din partea de jos.

Designul „tip picatura de ploaie” reprezinta o parte originala pentru Velvet. In partea de sus exista o lentila mare, apoi doua lentile mai mici si un blit simbolizand apa care picura. De la forma corpului la matricea camerei pana la culori, Velvet semnaleaza ceva complet nou, iar comparatiile cu alte terminale este o pierdere de timp. Pare revigorant sa nu ai o inaltime prea mare a camerei principale care sa determine mult temutul balans pe o suprafata plana, asa cum am regasit la alte modele.

Ceea ce mi se pare foarte utila este protectia asigurata de catre LG pentru utilizatorii neglijenti sau situatiile neprevazute, prin adoptarea sistemului IP68 rezistent la praf / apa (pana la 1,5 m timp de 30 min) conform MIL-STD-810G, dar care nu garanteaza rigiditatea sau utilizarea in conditii extreme.

In continuare nu imi dau seama cu ce sunt acoperite lentilele camerelor si cum pot rezista acestea in conditiile unui contact cu un corp contondent, dar faptul ca acestea sunt ingropate in corpul asigurat cu sticla, ramane o enigma, pentru ca nu voi face testul cu ciocanul, din respect pentru compania producatoare si simpaticul terminal.

Partea din dreapta a telefonului gazduieste butonul de pornire, in timp ce in stanga veti regasi butoanele de volum si tasta speciala Google Assistant. In partea de sus a telefonului, stiti deja despre tavita pentru carduri SIM cu extensie pentru card microSD, iar in partea de jos veti gasi un port USB-C, un difuzor si o mufa pentru casti. Exista, de asemenea, un cititor de amprente optice sub ecran ce completeaza securitatea terminalului.

Cam atat deocamdata despre introducere si partea descriptiva, urmand partea functionala si concluziile intr-un review ulterior.

Visits: 0