Intel doneaza 580 de placi de dezvoltare Intel® Galileo

Intel anunta primele rezultate ale implementarii in Romania a programului Intel® Galileo University Donation Program. 580 de placi de dezvoltare Intel® Galileo au ajuns pana in prezent la 15 universitati[1] la nivel national, respectiv 21 de facultati cu departamente tehnice. Recunoscand calitatea invatamantului tehnic universitar din Romania, Intel a inclus tara noastra in primul val de donatii europene de placi Intel® Galileo, alaturi de Germania, Irlanda si Italia.

Placa de dezvoltare Intel Galileo Gen. 1

„Accesul la platforma Intel® Galileo va permite universitatilor romanesti incluse in proiectul Intel® Galileo University Donation Program sa descopere si sa utilizeze noi tehnologii in cadrul cursurilor si laboratoarelor, iar studentii vor avea posibilitatea sa dezvolte proiecte inovatoare, care sa raspunda provocarilor actuale”, a declarat Monica Ene-Pietrosanu, Country Manager al Intel Romania Software Development Center.

Intel® Galileo este prima dintr-o serie de placi de dezvoltare bazate pe arhitectura Intel, compatibile cu Arduino, construita pentru a facilita dezvoltarea de proiecte. Galileo este primul dispozitiv care foloseste procesorul Intel® Quark X1000, un procesor proiectat sa aiba un consum redus de energie, ideal pentru dispozitivele de mici dimensiuni, ce vor aparea in viitor.

Pentru extinderea utilizarii si capabilitatilor, placile Intel® Galileo sunt dotate cu interfete standard de intrare-iesire, mini-PCI Express*, interfata Ethernet 10/100Mb, slot Micro SD, porturi USB si interfata seriala. Galileo foloseste sistemul de operare Linux, iar aplicatiile pot fi realizate si folosind Arduino. Intel® Galileo reuseste astfel sa combine capabilitatile avansate oferite de sistemul de operare Linux*, si de ecosistemul sau vast de aplicatii, cu usurinta de dezvoltare oferita de Arduino. Intel® Galileo este prima placa de dezvoltare Intel in totalitate Open Source, compatibila atat hardware, cat si software, aspect important pentru dezvoltatori si in acelasi timp pentru comunitatile de start-up-uri, care doresc sa realizeze prototipuri de produse. Referitor la dezvoltarea de proiecte care necesita resurse minime, dar cu aplicabilitate in domenii vaste, Intel® Galileo este solutia potrivita pentru multi dezvoltatori.

Prin programul de donatii catre universitati, utilizarea placilor de dezvoltare Intel® Galileo permite abordarea unor noi domenii de cercetare, printre care tehnologii purtabile („wearables”), roboti, dispozitive cu senzori si din domeniul „Internet of Things”. Intel® Galileo se adreseaza comunitatii „do-it-yourself” si entuziastilor care doresc accesul la facilitati interactive si metode de invatare dintre cele mai stimulante. Se urmareste capacitatea acestora de a dezvolta gandire critica si creativa, din care sa rezulte inovatii benefice comunitatii.

Platforma Intel® Galileo este dedicata studentilor din toata lumea si este gandita intr-o maniera in care sa incurajeze lucrul in echipa. Cu ajutorul acestei platforme-prototip studentii isi pot implementa ideile care necesita o executie rapida intr-o perioada de timp mult mai scurta.

Unele universitati implicate in proiect utilizeaza deja placile pentru cursurile introductive de calculatoare si microcontrolere, in timp ce altele s-au axat pe folosirea acestora la un nivel mai avansat, pentru a creste puterea de procesare in cadrul unor proiecte existente. Intel® Galileo poate fi folosita in domenii ca agricultura, medicina, mineritul, meteorologie, etc.

Cele 21 de facultati folosesc Galileo ca parte a cursurilor si laboratoarelor existente, iar studentii au posibilitatea sa dezvolte in jurul lor proiecte de automatizare, beneficiind de avantajele tehnice oferite de platforma, precum viteza de procesare, extensibilitatea si posibilitatile de conectivitate. Galileo poate fi conectat la Internet folosind Ethernet sau WiFi, fapt care inlesneste realizarea de proiecte de monitorizare, control de la distanta sau colectare de date.

„Internet of Things” presupune o transformare tehnologica care va schimba definitiv modul in care omenirea va interactiona. In noua paradigma „Internet of Things”, Intel® Galileo permite realizarea de proiecte care sa se integreze in viata de zi cu zi a fiecarui om, sa ofere sustinere in realizarea sarcinilor zilnice, sa urmareasca mediul inconjurator si evenimentele ce se intampla in jurul nostru, sau chiar sa utilizeze retelele sociale.

[1] Universitatea Politehnica din Timisoara – Facultatea de Electronica si Telecomunicatii, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca – Facultatea de Automatica si Calculatoare, Universitatea din Craiova – Automatica, Calculatoare si Electronica, Universitatea “Dunarea de Jos” Galati – Facultatea de Automatica, Calculatoare, Inginerie Electrica si Electronica, Universitatea OVIDIUS din Constanta – Facultatea de Matematica si Informatica, Universitatea Politehnica din Bucuresti – Facultatea de Automatica si Calculatoare, Universitatea Transilvania – Inginerie Electrica si Stiinta Calculatoarelor, Universitatea de Vest din Timisoara – Facultatea de Matematica si Informatica, Universitatea din Bucuresti – Facultatea de Matematica si Informatica

Bucuresti, 21 octombrie 2014 – Intel

Hits: 20

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: