Finalistii, profesionistii de pe lista scurta si castigatorii granturilor SONY PROFESSIONAL au fost anuntati

World Photography Organisation dezvăluie numele finaliștilor și ale creatorilor de conținut care au fost selectați pe lista scurtă, în cadrul categoriei Professional de la Sony World Photography Awards 2020. Organizația oferă și detalii referitoare la noile proiecte fotografice dezvoltate de către beneficiarii Sony Professional Grant 2019. Lucrările finaliștilor competiției Professional și cele ale marilor câștigători ai programului de granturi vor fi expuse în luna aprilie la Somerset House din Londra, ca parte a expoziției Sony World Photography Awards 2020.

Aflată la cea de-a 13a ediție, competiția Professional recompensează munca artiștilor fotografi din punctul de vedere al excelenței tehnice și al unei noi perspective asupra subiectelor de mare actualitate în societatea contemporană. Câștigătorul titlului Fotograful Anului 2020 va fi selectat din rândul finaliștilor categoriei Professional și va fi anunțat în timpul ceremoniei Sony World Photography Awards 2020 care va avea loc la Londra, pe 16 aprilie.

În concurs au fost înscrise anul acesta peste 345.000 de imagini din 203 state și teritorii, iar peste 135.000 au fost trimise pentru una dintre cele 10 categorii din cadrul competiției Professional, cel mai mare număr din istoria Sony World Photography Awards. Pentru anul 2020 a fost inclusă o nouă categorie dedicată Mediului Înconjurător, ca recunoaștere a importanței în creștere pe care o are acest subiect atât în arta fotografică, dar și în fotojurnalism.

Proiectele care au ajuns în finală anul acesta tratează o gamă largă de subiecte interesante, aplică tehnici fotografice inedite și metode de prezentare neconvenționale și aduc abordări proaspete în materie de narațiune, evidențiind probleme mai puțin cunoscute, dar extrem de relevante.

Această prezentare necesită JavaScript.

Lista finaliștilor Sony World Photography Awards 2020 este:

ARHITECTURĂ

Formele și texturile sunt elementele principale ale fotografiilor abstracte realizate de José De Rocco (Argentina), care surprinde exterioare vibrante de clădiri prin proiectul Formalisms, la fel ca și Jonathan Walland (Marea Britanie) în Structures, o serie minimalistă alb-negru în care se conturează construcțiile moderne. Proiectul Ice Fishing, Lake Winnipeg al Sandrei Herber (Canada) prezintă imagini inedite ale colibelor de pescuit colorate ce populează iarna suprafața lacului Winnipeg.

CREATIVITATE

În Seeds of Resistance, Pablo Albarenga (Uruguay) alătură fotografii ale teritoriilor și peisajelor aflate în pericol din cauza mineritului excesiv și al agriculturii agresive cu portrete ale activiștilor ce luptă pentru conservarea lor. Utilizând capturi din social media, din discuții online, pe Skype sau apeluri pe WhatsApp, proiectul Kill me with an overdose of tenderness de Dione Roche (Italy) examinează modul în care relațiile și intimitatea sunt trăite și exprimate online. Witness Objects de Luke Watson (Marea Britanie) pune fotografii ale unor camere obscure create folosind obiecte istorice din timpul Războiului Bosniac, alături de cadre realizate cu ajutorul acestor aparate în locuri istorice din Sarajevo.

DESCOPERIRI

În Invisible Wounds, Hugh Kinsella Cunningham (Marea Britanie) își pătează imaginile cu roșu pentru a comunica suferința și durerea cauzate de epidemia de Ebola din provincial Nord-Kivu din Republica Democrată Congo, în vreme ce în The Cave, fotografa Maria Kokunova (Rusia) utilizează simbolismul și alegoria pentru a-și examina trauma personală. Cast Out of Heaven de Hashem Shakeri (Iran) documentează viețile celor obligați să trăiască în Teheran în timpul crizei economice, mutându-se în locații deplorabile asigurate de stat.

MEDIU

Wahala de Robin Hinsch (Germania) documentează efectele devastatoare ale scurgerilor continue de petrol și gaze naturale din zona Deltei formate pe râul Niger. Prin proiectul Atlas from the Edge, Álvaro Laiz (Spania) explorează conceptul „simetriei naturale” așa cum este el practicat de grupul de indigeni Chukchi, al cărui stil de viață tradițional a evoluat în concordanță cu modul lor de subzistență. În The Future of Farming, Luca Locatelli (Italia), portretizează sistemele de agricultură high-tech din mai multe state ale lumii, o posibilă viitoare soluție pentru viitoarele crize alimentare ale omenirii.

DOCUMENTAR

Seria Baby Boom a lui Didier Bizet (Franța) examinează fenomenul renașterii prin intermediul unei păpuși realiste colecționate de entuziaștii acestei mișcări și folosite de părinții care se pregătesc să adopte un copil, dar și de pacienții în vârstă care au nevoie de companie. Portrete expresive ale locuitorilor din Hong Kong răniți în timpul protestelor sunt punctul central al proiectului Wounds of Hong Kong realizat de Chung Ming Ko (Hong Kong), iar seria From ‘Made in China’ to ‘Made in Africa’ aparținând lui Zhang Youqiong (China) documentează viața muncitorilor chinezi din Ethiopian Oriental Industrial Park, o întreprindere-cheie în inițiativa „Belt and Road” din Africa.

PEISAJ

Torii de Haggard Benhert (Germania) include fotografii ale templelor budiste și șintoiste din Japonia, iar New Home, realizat de Chang Kyun Kim (Coreea), compilează imagini ale taberelor de relocare, acolo unde mii de cetățeni americani și rezidenți de origine japoneză au fost încarcerați în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Project 596 de Florian Ruiz (Franța) surprinde peisajul steril format în jurul Lop Nor, un fost lac sărat din China care a fost utilizat în trecut drept locație pentru realizarea de teste cu arme nucleare.

NATURĂ & VIAȚĂ SĂLBATICĂ

Masahiro Hiroike (Japonia) captează luminile fermecătoare ale licuricilor din pădurile japoneze Tottori, iar în Himebotaru și Macro, Adalbert Mojrzisch (Germania) utilizează tehnica fotografierii prin obiective macro pentru a oferi o perspectivă detaliată asupra culorilor și tiparelor regăsite în ochii insectelor și amfibienilor. Proiectul Pangolins in Crisis de Brent Striton (Africa de Sud) analizează comerțul ilegal și eforturile de salvare a pangolinilor, cele mai traficate mamifere din lume.PORTRET

În Passengers, Cesar Dezfuli (Spania) juxtapune portrete impresionante ale imigranților realizate în 2016, atunci când aceștia abia ajungeau pe pământ european, cu imagini mai recente care le surprind mai bine personalitatea și arată transformările prin care au trecut. Unsung Heroes de Denis Rouvre (Franța) prezintă portretele și poveștile răvășitoare ale femeilor care au fost victimele violenței, iar în Railroad Ladies, Sasha Maslov (Ucraina) le surprinde pe femeile care lucrează în gările din țară, explorând rolul lor social, ca un simbol al continuității într-un stat decimat de război și conflicte politice.

NATURĂ MOARTĂ

Disassembled Memory este un catalog de fotografii care surprind componentele bicicletei din copilărie ale fotografului Fangbin Chen (China), într-o încercare de a rememora și de a păstra imaginea acelei perioade a vieții sale, iar în Plexus, Elena Helfrecht (Germania) face o incursiune în arhiva familiei sale pentru a examina efectele traumei ereditare și memoria colectivă. În IMMORTALITY, INC. Can man really live forever? Alessandro Gandolfi (Italia) a intrat în laboratoarele de cercetare și în instituții de profil pentru a documenta procesele și obiectele ce ilustrează evoluțiile tehnologice prin care omenirea încearcă să învingă moartea.

SPORT

Wrestling-ul a devenit cel mai popular sport din Senegal, dar și un mijloc de ascensiune socială, total diferit de tradiție și de ritualurile consacrate, iar în Senegalese Wrestlers, Angel Lopez Soto (Spania) explorează aceste practici prin imagini care surprind antrenamente ale tinerilor sportivi. Dives de Andrea Staccioli (Italia) ilustrează portrete poetice ale atleților de la Gwangju Diving World Championships, în timpul săriturilor. Lucas Barioulet (Franța), prin proiectul The long and difficult path of the Mauritanian national women’s football team descrie provocările și tensiunile culturale cu care se confruntă femeile jucătoare de fotbal din republica islamică Mauritania.

Lucrările finaliștilor și autorilor care au ajuns pe lista scurtă în cadrul competiției Professional au fost jurizate de: Claudi Carreras Guillén, Curator independent, editor și manager cultural; Touria El Glaoui, Director Fondator al 1-54 Contemporary African Art Fair; Katie Hollander, Director al Annenberg Space for Photography; Gwen Lee, Directorul Singapore International Photography Festival; Brent Lewis, Editor Foto al The New York Times / Co-Fondator, Diversify Photo; Președintele și curatorul expoziției, Mike Trow, editor de fotografii și consultant.

SONY PROFESSIONAL GRANT 2019

Aleși din lista finaliștilor competiției Professional a Sony World Photography Awards 2019, marii câștigători ai granturilor Sony Professional Grant sunt Yan Wang Preston (Marea Britanie, locul I, Peisaj), Edward Thompson (Marea Britanie, Locul III, Pe Scurt), Kohei Ueno (Singapore, Locul II, Sport) și Tuomas Uusheimo (Finlanda, Locul II, Arhitectură). Fiecare fotograf a primit 7.000 de dolari, dar și cel mai nou echipament fotografic Sony, pentru a realiza lucrări complet noi sau pentru a dezvolta un proiect pe termen lung.

Printre proiectele incluse în expoziție sunt:

Wilderness Expanses de Yan Wang Preston, prin care artistul continuă investigația sa în ceea ce privește complexitatea naturii în societățile moderne. Realizate în zone distincte ale Chinei aflate în proces de „recuperare ecologică”, imaginile lui Preston sunt redate folosind o estetică duală alb-negru pentru a explora întrebări legate de recrearea și recuperarea vieții sălbatice. Edward Thompson folosește procesul Brexit ca pretext pentru proiectul său, documentând evenimente naționale și locale.

The beauty of life, forgiveness, and the power of positive change de Kohei Ueno tratează migrația anuală și regenerarea lentă a „Tribului Tongan”, un grup de balene vânat până aproape de extincție în timpul procesului comercial devastator de capturare a acestor animale care a avut loc în perioada post-belică. Out of bounds de Tuomas Uusheimo examinează arhitectura, spațialitatea și limitele terenurilor de sport.

PROFESSIONAL COMPETITION 2020: FINALIȘTI ȘI ARTIȘTI AFLAȚI PE LISTA SCURTĂ

ARHITECTURĂ:
Finaliști:
Sandra Herber, Canada
José De Rocco, Argentina
Jonathan Walland, Anglia

Lista scurtă:
Swen Bernitz, Germania
Liang Chen, China
Jeoffrey Guillemard, Franța
Marcin Płonka, Polonia
Maria Burasovskaya, Federația Rusă
Laurin Schmid, Germania
Alexander Tatarenko, Federația Rusă CREATIVITATE:
Finaliști:
Pablo Albarenga, Uruguay
Dione Roach, Italia
Luke Watson, Marea Britanie

Lista scurtă:
Michel Le Belhomme, Franța
Nicoletta Cerasomma, Italia
Joseph Ford, Marea Britanie
Ritsuko Matsushita, Japonia
Serge Varaxin, Federația Rusă
Reuben Wu, Marea Britanie DESCOPERIRI:
Finaliști:
Hugh Kinsella Cunningham, Marea Britanie
Maria Kokunova, Federația Rusă
Hashem Shakeri, Iran

Lista scurtă:
Diogo Baptista, Portugalia
Emmanuelle Firman, Franța
Adrian Francis, SUA
Massimo Gurrieri, Italia
Thomas Hänisch, Germania
Edward Kaprov, Israel
Murat Yazar, Turcia

DOCUMENTAR:
Finaliști:
Didier Bizet, Franța
Chung Ming Ko, Hong Kong
Youqiong Zhang,

Lista scurtă:
David Butow, SUA
Nicholas Moir, Australia
Patrick Wack, Franța
Eddy van Wessel, Olanda
Ian Willms, Canada
MEDIU:
Finaliști:
Robin Hinsch, Germania
Álvaro Laiz, Spania
Luca Locatelli, Italia

Lista scurtă:
Jenny Evans, Australia
Marco Garofalo, Italia
Eddo Hartmann, Olanda
Maximilian Mann, Germania
Pierpaolo Mittica, Italia
Carolina Rapezzi, Italia
Kristof Vrancken, Belgia
PEISAJ:
Finaliști:
Ronny Behnert, Germania
Chang Kyun Kim, Coreea de Sud
Florian Ruiz, Franța

Lista scurtă:
Mauro Battistelli, Italia
Jeroen van Dam, Olanda
Andrius Grigalaitis, Lituania
Sybren Vanoverberghe, Belgia
Peixia Xie, China

NATURĂ ȘI VIAȚĂ SĂLBATICĂ:
Finaliști:
Masahiro Hiroike, Japonia
Adalbert Mojrzisch, Germania
Brent Stirton, Africa de Sud

Lista scurtă:
Pierre Anquet, Francța
Songda Cai, China
Marko Dimitrijevic, Elveția
Tobias Friedrich, Germania
Joan de la Malla, Spania
Yevhen Samuchenko, Ucraina

PORTRET:
Finaliști:
Cesar Dezfuli, Spania
Sasha Maslov, Ucraina
Denis Rouvre, Franța

Lista scurtă:
Richard Ansett, Marea Britanie
Raul Ariano, Italia
Jon Enoch, Marea Britanie
Adam Ferguson, Australia
Adrián Markis, Argentina
Magdalena Stengel, Germania
Tomáš Vrana, Republica Cehă

SPORT:
Finaliști:
Lucas Barioulet, Franța
José López Soto, Spania
Andrea Staccioli, Italia

Lista scurtă:
Giuliano Berti, Italia
Anton Dotsenko, SUA
Frédéric Duhayer, Franța
Mikhail Kapychka, Belarus
Sarah Sasani, Iran
Federico Tardito, Italia

NATURĂ MOARTĂ:
Finaliști:
Alessandro Gandolfi, Italia
Elena Helfrecht, Germania
Fangbin Chen, China

Lista scurtă:
Sabina Candusso, Italia
Emilia Cocking, Regatul Unit
Sandrine Dippa, Franța
Paul Fuentes, Mexic
Molly Percy, Regatul Unit
Yelena Strokin, Federația Rusă
Cecilia Manzanares Vargas, Mexic

DESPRE SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS
Produsă de World Photography Organisation, competiția de nivel internațional Sony World Photography Awards reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente din calendarul fotografic global. Aflată la cea de-a 13a ediție, expoziția cu intrare liberă este o voce a fotografiei globale și oferă o perspectivă vitală asupra artei fotografice contemporane. Dedicată atât artiștilor consacrați, cât și celor în curs de formare, Sony World Photography Awards oferă oportunități pentru expunerea muncii lor, la nivel Mondial. În plus, competiția recunoaște munca celor mai influenți artiști care lucrează în acest mediu, prin intermediul Outstanding Contribution to Photography Awards; printre cei care au primit această distincție se numără Martin Parr, William Eggleston și Nadav Kander. Premiile promovează lucrările fotografilor câștigători și ale celor aflați pe lista scurtă, în cadrul unei expoziții prestigioase anuale organizate la Somerset House din London. Pentru rezervarea de bilete, accesați worldphoto.org/sony-world-photography-awards-exhibition

Hits: 24

%d blogeri au apreciat: