Evolio Aria mini acum la teste

Dincolo de prietenia si aprecierea sincera pe care le-o port celor de la Evolio, iata, ca a sosit si clipa adevarului, in care incerc sa analizez cat mai obiectv tableta lor, la a carei lansare am participat asa cum am descris in articolul meu anterior “Evolio Aria mini 5 ***** s-a lansat in Romania“.

Desigur Evolio Aria mini chiar si varianta cu 3G este una dintre tabletele cele mai reusite de la Evolio si care totusi este la un pret foarte convingator eu situand-o in middle range-ul produselor similare este asa cum spune sloganul de la pornirea tabletei: “Evolio the interactive dimension”.

Este o tableta pe care romanul obisnuit, ca si mine le apreciem pentru performantele necesare unei utilizari normale, ale aplicatiilor existente acum pe piata Androizilor, fara a duce comparatiile la extreme si exagerari.

Spre exemplu eu nu m-as duce cu o tableta sa o scufund in joaca prin lichide sau sa ma dau cu ea prin foc, si nici nu o s-o tin vara in parbrizul masinii atunci cand plec la mare, intrucat imi dau seama ca plasticul din care este realizata carcasa acesteia se va deforma in mod fizic. Sunt o persoana care incerc cat mai mult sa am grija de obiectele care ma inconjoara si sa le intretin viata cat mai indelungata, eventual sa ofer o husa, intrucat apreciez orice gadget, cat de mic si neinsemnat ar fi el, ca fiind munca unei echipe care in permanenta se lupta cu performanta. Desigur exista si astfel de echipamente rezistente dar sunt destinate segmentului profesionist si implicit va angaja altfel de investitii.

Am deschis capacul cutiei incitant colorate primite prin curier si nu am fost deloc surprins stiindu-i pe cei de la Evolio, cand am gasit exact ce mi-as fi dorit de la o astfel de tableta: incarcatorul, cablul de date USB / mini USB, cablu adaptor OTG, manualul de utilizare in limba romana si certificatul de garantie de 5 ani cu care ne-a obisnuit deja compania Evolio.

DSCN7196DSCN7198

Poate mai bine ar fi fost un incarcator direct cu conector miniUSB, si nu cu jack, dar, si asa este foarte OK pentru ca exista multe situatii in care este mult mai bine sa ai un conector dedicat de incarcare si sa nu prea insisti pe conectorul de date pe care de obicei il consider mai firav pentru incarcarea deviceului si duce la o uzura excesiva. In acest fel va creste si fiabilitatea si siguranta incarcarii:)) Totusi fata de generatiile anterioare de tablete Aria mini aduce un progres tocmai prin posibilitatea incarcarii si prin conectorul miniUSB direct la PC, functie care apare in premiera odata cu acest model. Ceea ce ma deranjeaza usor, este o oarecare incalzire a carcasei din spate in momentul conectarii la alimentator, insa cred ca acest lucru poate fi remediat fara probleme la versiunile ulterioare, sau poate fi si numai o simpla coincidenta legata de reutilizarea unei baterii ce a stagnat ceva timp neincarcata.

A intra in amanunte precum aspectul exterior nici nu este asa de  relevant intrucat prezumtivii clienti ai unei tablete sunt deja niste persoane educate tehnologic si vor prefera in dinamica evolutiei pietei un device mai rapid si mai sigur in detrimentul unei carcase colorate …Ehei s-a cam dus epoca margelelor colorate.:) Totusi intrand material in contact cu tableta am simtit un obiect placut pipaitului si uneori excitant al cortexului:), muchii semirotunde si o anumita siguranta in prinderea si fixarea in maini. Poate ar fi fost de preferat suprafetele mai putin lucioase, dar se vede clar ca tableta este destinata unor maini mai fine si nu neaparat ferme. Obiectul perceput vizual este foarte placut cu o nota de rafinament, insa zic sa ne oprim aici:)…pana la urma sigur va veni si ziua in care ne vom plictisi:))

Ce vede pupila nostra este efectiv folositor si anume:

fr

Frontal: touchscreenul care pe mine m-a impresionat prin sensiilitatea sa este plasat deasupra display-ului IPS HD de 8″, si camera frontala modesta de 0.3 Mpx foarte utila pentru o conectare pe Skype;

DSCN7213

902077_597025976976339_919712485_o kr

Back side: butonul de Power on/off si volum +/-  situate intr-o pozitie inedita pentru o tableta, camera principala de 2 Mpx care nu este de prea mare exceptie, as spune ca este mai mult un moft, dar nu sa poti stii cat poate fi de utila atunci cand doresti neaparat un instantaneu sau filmarea incognito a unei scene unice, si singurul difuzor, cam firav ca nivel al sonorizarii insa indeajuns pentru a nu-i deranja pe cei din jurul tau.

am1

Lateral stanga grupate: slotul Micro SD care poate aduce un plus de 32G de memorie, conectorul HDMI pentru conectarea unui monitor extern, conectorul miniUSB pentru date, jackul stereo pentru casti, jackul de alimentare si orificiul MIC pentru microfon. Din toata configuratia aceasta cu care interactioneaza utilizatorul pare sa lipseasca ceva foarte important si anume celebrul buton de RESET, si asta pare a fi destul de incomod. Totusi in tot decursul testarii mele, oricate aplicatii instaland si ruland nu laud aici pe nimeni:) dar nu am avut nicio situatie in care sa mi se blocheze tableta.

Dar sa vedem ce ne asigura performanta este cam in interior si ascuns vederii utilizatorului dar ne-am informat putin:

DSCN9484 DSCN9480 DSCN9479 DSCN9483 DSCN9469

1. Desigur procesorul Rockchip 3066 Dual Core , 1,5 GHz, in tehnologie 40 nm cu GPU Mali-400 MP (Quad core, 250 MHz), credidat cu frecvente de 1,6 GHz asa cum arata testele AnTuTu downloadat de pe Google Play;

2. Memoria RAM: DDR de 1 GB care este destul de buna pentru aplicatiile Android ce pot rula pe tableta;

3. Memoria interna de 8 GB ce poate fi extinsa cu 32 GB de memorie externa MicroSD;

4. Displayul IPS Capacitiv Multitouch cu diagonala de 8″ cu rezolutie de 1028 x 768 px, care dupa parerea mea este suficient pentru ceea ce poti utiliza la o tableta normala, atat ca luminozitate/contrast cat si al performantelor vizuale;

5. Bateria de 4500 mA este de timp de utilizare de vreo 4-5 ore cand te afli in deplasare dar poti sa o salvezi destul de bine prin incarcare prin portul USB al PCului de la serviciu:)) si mai ales avand instalata celebra aplicatie Android de economisire a energiei Juice Defender, ce salveaza mai toate scurgerile inutile de energie.

DSCN9464 DSCN9455 DSCN9454 DSCN9453 DSCN9465 DSCN9449

Există totuşi o problema – jocurile au tendinţa să încingă tableta, nu suficient cât să frigă, dar diferenţa de temperatură este sesizabilă.Citeste mai mult: adev.ro/mjad56
Există totuşi o problema – jocurile au tendinţa să încingă tableta, nu suficient cât să frigă, dar diferenţa de temperatură este sesizabilă.Citeste mai mult: adev.ro/mjad56

Aria Mini iese din cutie cu browserul Chrome, aplicaţia Kingston Office, APK Installer (prin care utilizatorii pot instala aplicaţii de pe computer sau alte surse), EvoBook (o aplicaţie pentru citit cărţi), Maverick (un software pentru navigarea prin GPS), See Now şi o aplicaţie pentru presă. Printre aceste aplicaţii s-a strecurat şi manualul de utilizare al tabletei, în format digital.

DSCN9445 DSCN9450 DSCN9456 DSCN9458 DSCN9460 DSCN9461 DSCN9462 DSCN9467

In modestul timp cat am avut-o la testare eu am instalat cateva aplicatii care mi-au facut trebuinta in fiecare zi cum ar fi Facebook. LinkedIn, yahoo mail care au functionat ireprosabil. Am fost chiar mai multumit decat cu unele SMARTuri. De asemena stiind ca este un plus fata de Aria cel de 10 inch am fost curios sa observ functionarea GPS-ului si nu pot spune ca am avut vreun rateu:)).

De asemenea am fost multumit de multitudinea de posibilitati de conectare pe care de altfel le-am si incercat:

1. WiFi cu modemul de la Romtelecom unde am obtinut rate de 18.6 / 16.6 Mbps  sau tethering cu Nokia 710 cu care s-a inteles perfect; desigur se simte lipsa la versiunea pe care am testat-o a unui modem 3G, dar am aflat desigur ca si acest aspect va fi rezolvat la modelul urmator ceea ce reprezinta inca un punct in plus pentru inginerii de la Evolio.

2. Bluetooth am reusit sa imperechez deviceuri fara probleme;

3. Am pus si un card SD si nici acolo nu m-a dezamagit cu ceva;

4. HDMI a functionat cu un cablu avut de la o camera digitala direct pe monitor TV, avand conectat si un mouse extern si mi-a functionat;

Concluzii

Tableta Aria mini mi-a placut de cum am desfacut pachetul comercial. Este nu numai o tableta echilibrata pentru un utilizator obisnuit dar este plasata si in categoria unui pret accesibil ce poate aduce satisfactii unui user. Am fost multumit ca pentru prima oara nu mi s-a mai blocat nimic si totul a functionat indiferent ce aplicatie Android am instalat, ceea ce indica o anumita maturitate a produsului tinand cont ca este al doilea produs din familia Evolio Aria.

Desigur sunt si puncte mai putin pozitive dar nu sunt suparatoare pentru un utilizator normal.

Despre fiabilitatea produsului nu ma pot pronunta in cele 2 saptamani petrecute impreuna in care m-am purtat cu tableta ca si un prieten adevarat:)).

Caracteristici tehnice Tableta Aria Mini
Sistem Operare Android 4.1 Jelly Bean
Procesor Rockchip RK3066
Model procesor Dual Core
Frecventa Procesor 1,5 GHz
Tip Ecran IPS Capacitiv Multitouch
Diagonala Ecran 8 inch
Rezolutie Ecran 1024 x 768 px
Dimensiuni 199 x 154 x 9,5 mm;    450 g
Camera front 0,3 Mpx; back 2 Mpx
Memorie interna 8 GB
Memorie RAM 1 GB
Memorie externa MicroSD pana la 32 GB
Baterie 4500 mAh
Conexiuni Bluetooth, Modem extern 3G, Wi Fi
GPS Receptor GPS
Porturi Jack, Micro USB, Mini HDMI
Multimedia Redare Audio, Redare Foto, Redare Video
Există totuşi o problema – jocurile au tendinţa să încingă tableta, nu suficient cât să frigă, dar diferenţa de temperatură este sesizabilă.Citeste mai mult: adev.ro/mjad56
Evolio Aria Mini o tabletă rapidă, capabilă să redea orice de la jocuri până la filme în format HD.Citeste mai mult: adev.ro/mjad56
experienţa de browsing este una plăcută mulţumită procesorului: paginile se încarcă rapid, nu există timpi morţi în momentul schimbării între tab-uri.Citeste mai mult: adev.ro/mjad56
experienţa de browsing este una plăcută mulţumită procesorului: paginile se încarcă rapid, nu există timpi morţi în momentul schimbării între tab-uri.Citeste mai mult: adev.ro/mjad56
 

Visits: 0

0 comentarii la „Evolio Aria mini acum la teste

Lasă un răspuns