Cisco: traficul de date în cloud la nivel global va crește de peste patru ori până la finalul anului 2019

Până în 2019, peste 2 miliarde dintre utilizatorii de Internet la nivel global, care beneficiază de conexiune în propria locuință, vor utiliza soluții personale de stocare în cloud

Până în 2017, traficul de date la nivel global generat de smartphone-uri va depăși volumul de date stocate pe aceste dispositive

Până în 2019, 51% dintre date vor fi stocate pe smartphone-uri, tablete, module M2M sau alte dispozitive în afară de PC

România este cea mai pregătită țară din Europa Centrală și de Est pentru a oferi servicii avansate în cloud pe infrastructură fixă și mobile.

Traficul de date în cloud la nivel global va crește de peste patru ori până la finalul anului 2019, de la 2,1 la 8,6 zettabytes (ZB)[1], depășind ritmul de creștere al traficului centrelor de date, estimat a se tripla în aceeași perioadă (de la 3,4 la 10,4 ZB), potrivit celui de-al cincilea studiu anual Cisco® Global Cloud Index (2014-2019).

Creșterea traficului de date în cloud și adopția serviciilor de cloud sunt influențate de mai mulți factori. Printre aceștia, cei mai importanți sunt creșterea popularității serviciilor de cloud public (infrastructură accesibilă oricui prin Internet) pentru segmentul de business și gradul de virtualizare pentru zona de cloud privat (infrastructură accesibilă în interiorul unei companii). Numărul din ce în ce mai mare de conexiuni machine-to-machine (M2M – comunicare automată dintre două dispozitive printr-o rețea fixă sau mobilă) are potențialul de a genera și mai mult trafic în cloud în viitorul apropiat.Dorin Pena_Director_General_Cisco_Romania

„Componenta cloud devine din ce în ce mai importantă, fie că vorbim de cloud privat, hibrid sau public. Global Cloud Index subliniază faptul că traficul de date pe acest segment va crește cu peste 30% în orice regiune a lumii în următorii cinci ani. România nu face excepție, de aceea companiile mari, dar și instituții ale statului adoptă tot mai mult astfel de servicii, iar utilizatorii individuali doresc să aibă acces la conținutul și serviciile lor de aproape oriunde și de pe orice dispozitiv, având așteptarea ca datele lor să fie în siguranță. În plus, extinderea acestor tipuri de servicii, alături de utilizarea la scară tot mai mare a dispozitivelor mobile, vor genera și o creștere a aplicațiilor de cloud mobil. Astfel se creează oportunități foarte mari pentru operatorii de profil care vor deveni jucători tot mai importanți în ecosistemul industriei de telecomunicații”, spune Dorin Pena, director general Cisco România.

Pe lângă creșterea rapidă a traficului de date în cloud, Cisco estimează că Internet of Everything (IoE) – ecosistem care leagă oameni, procese, date și lucruri – poate avea un impact semnificativ asupra traficului centrelor de date. O gamă largă de aplicații IoE generează volume foarte mari de date, care vor ajunge la 507,5 ZB pe an (42,3 ZB pe lună) până în 2019; un volum de 49 de ori mai mare decât cel estimat pentru traficul centrelor de date în 2019 (10,4 ZB). În prezent, doar o mică parte din conținut este stocat în centre de date, dar acest lucru se poate schimba pe măsură ce se amplifică cererea de aplicații și utilizarea programelor software de analiză a datelor, care oferă informații esențiale în procesul decisional.

În momentul de față, 73% dintre date sunt stocate pe PC-uri. Până în 2019, 51% dintre date vor fi stocate pe smartphone-uri, tablete, module M2M etc. Pe măsură ce se mărește volumul de date stocate, Cisco estimează o cerere și o utilizare în creștere a serviciilor de stocare în cloud. Astfel, până în 2019, 55% dintre utilizatorii de Internet la nivel global care beneficiază de conexiune în propria locuință vor utiliza soluții personale de stocare în cloud (față de doar 42% în 2014). Spre exemplu, potrivit estimărilor Cisco, până în 2017, traficul de date la nivel global generat de smartphone-uri (201 EB pe an) va depăși volumul de date stocate pe aceste dispozitive (179 EB pe an), lucru care presupune extinderea capacităților de stocare în cloud.

Evoluția traficului global în cloud și centre de date

Traficul de date anual prin Internet al centrelor de date, la nivel global, va urca la 10,4 ZB până la finalul anului 2019, în creștere de la 3,4 ZB în 2014.

Traficul anual de date în cloud este estimat că se va majora de 4 ori, ajungând la 8,6 ZB (719 EB pe lună) până la finele anului 2019, în creștere de la 2,1 ZB pe an (176 EB pe lună) în 2014 și este estimat să reprezinte 83% din traficul centrelor de date până în 2019.

Noi tehnologii, precum SDN sau NFV vor simplifica fluxurile de trafic în centrele de date, astfel încât volumele de date să scadă sub 10,4 ZB pe an.

America de Nord ca avea cel mai mare trafic de date în cloud (3,6 ZB) până în 2019. Această regiune va fi urmată de Asia Pacific (2,3 ZB) și Europa de Vest (1,5 ZB).

America de Nord va avea, de asemenea, cel mai mare volum de trafic în centrele de date (4,5 ZB), urmată de Asia Pacific (2,7 ZB) și Europa de Vest (1,8 ZB).

 

10,4 ZB este echivalent cu:

144 de mii de miliarde de ore de streaming de muzică

Echivalentul a aproximativ 26 de luni de streaming continuu de muzică la nivelul întregii populații globale în 2019*

26 de mii de miliarde de ore de conferință prin Internet cu o cameră web

Echivalentul a aproximativ 21 de ore pe zi de conferință web pentru întreaga forță de muncă estimată pentru 2019

6,8 mii de miliarde de filme HD vizionate online

Echivalentul a aproximativ 2,4 filme HD pe zi vizionate de populația planetei în 2019

1,2 mii de miliarde de ore de streaming video UHD

Echivalentul a aproximativ 25 de minute de streaming video UHD pe zi pe cap de locuitor la nivel mondial

Echivalentul a aproximativ 1,4 ore de streaming video UHD pentru fiecare locuință în 2019 (2,2 miliarde de gospodării la nivel mondial până în 2019) * Populația estimată pentru anul 2019 este de 7,6 miliarde de oameni (Sursa: Națiunile Unite).Soluții de stocare în cloud pentru consumatori

Până în 2019, 55% (peste 2 miliarde) dintre utilizatorii de Internet la nivel global care beneficiază de conexiune în propria locuință, vor folosi soluții personale de stocare în cloud, în creștere de la 42% (1,1 miliarde de utilizatori) în 2014.

Pe măsură ce se extinde volumul de date stocate, Cisco estimează o cerere și o utilizare în creștere a serviciilor de stocare în cloud. Spre exemplu, potrivit prognozelor Cisco, până în 2017, traficul de date la nivel global generat de smartphone-uri (201 EB pe an) va depăși volumul de date stocate pe aceste dispozitive (179 EB pe an), lucru care presupune extinderea capacităților de stocare în cloud.

Virtualizarea centrelor de date

Volumul de încărcare a centrelor de date se va dubla în perioada 2014 – 2019; cu toate acestea, volumele de încărcare în cloud se vor tripla în aceeași perioadă.

Densitatea volumului de încărcare (însemnând încărcarea efectivă pe fiecare server fizic) pentru centrele de date în cloud a fost de 5,1 în 2014 și va crește la 8,4 până în 2019. Spre comparație, pentru centrele de date tradiționale, densitatea volumului de încărcare a fost de 2,0 în 2014 și va crește la 3,2 până în 2019.Volumul de date generate de IoE

La nivel global, datele generate de conexiunile IoE vor ajunge la 507,5 ZB pe an (42,3 ZB pe lună) până în 2019, în creștere de la 134,5 ZB pe an (11,2 ZB pe lună) în 2014.

Un oraș inteligent cu peste 1 milion de locuitori va genera 180 de milioane de GB de date pe zi până în 2019.

Mediile private de stocare în cloud versus cele publice

Cloud-ul public crește mai rapid decât cloud-ul privat. Cu toate acestea, în decurs de cinci ani, serviciile de cloud privat le vor depăși pe cele de cloud public, ca și grad de virtualizare.

Estimări:

Volumul de încărcare în zona de cloud public va avea o rată anuală de creștere de 44% până în 2019, iar volumul de încărcare pe zona de cloud privat va evolua într-un ritm mai lent, având o rată anuală de creștere de 16% până în 2019.

Până în 2019, 56% din volumele de încărcare vor fi în centrele de date în cloud, în creștere de la 30% în 2014.

Astfel, până în 2019, 44% din volumele de încărcare vor fi în centre de date în cloud privat, în scădere de la 70% în 2014.

Gradul de pregătire a infrastructurii pentru adoptarea tehnologiei cloud:

Pentru a evalua acest grad de pregătire, Cisco analizează vitezele medii de încărcare, descărcare și latența rețelelor fixe și mobile ale operatorilor de telecomunicații din peste 150 de țări.

Anul acesta, 81 de țări au îndeplinit toate criteriile pentru a oferi servicii avansate de cloud pe rețele mobile; o creștere semnificativă față de anul trecut când doar 21 de țări se calificau

Anul acesta, 119 țări au îndeplinit toate criteriile pentru a oferi servicii avansate de cloud pe rețele fixe, față de 109 țări în 2014.

 

Aplicații cloud de bază/Cerințe de rețea: viteză de descărcare: până la 750 kbps; Viteză de încărcare: până la 250 kbps; Latență: peste 160 ms

Aplicații cloud intermediare/Cerințe de rețea: viteză de descărcare: 751–2,500 kbps; Viteză de încărcare: 251–1,000 kbps; Latență: 159–100 ms

Aplicații cloud avansate/Cerințe de rețea: viteză de descărcare: >2.500 kbps; Viteză de încărcare: mai mare de 1.000 kbps; Latență: <100 ms

Potrivit datelor Cisco, România este cea mai pregătită țară din Europa Centrală și de Est pentru a oferi servicii avansate în cloud pe infrastructură fixă și mobile.

Prezentare generală:

Cisco® Global Cloud Index (2014-2019) a fost dezvoltat pentru a oferi estimări privind creșterea traficului global al centrelor de date și a traficului bazat pe cloud, precum și tendințele în domeniu. Raportul reprezintă o resursă complementară pentru studiile actuale de trafic pe Internet, precum Cisco Visual Networking Index, oferind informații noi și o mai mare vizibilitate asupra tendințelor din domeniul centrelor de date și a arhitecturilor în cloud.

Cisco Global Cloud Index este generat prin modelarea și analiza multiplelor surse primare și secundare (metodologia completă este detaliată în raport).

Estimarea include suplimentul Cloud Readiness Regional Details, care analizează gradul de pregătire al rețelelor fixe și mobile din fiecare regiune la nivel mondial (din peste 150 de țări) în a oferi aplicații și servicii de cloud-computing, atât pentru segmentul de business, cât și pentru cel reprezentat de utilizatorii individuali.

Despre Cisco

Cisco (NASDAQ: CSCO) este liderul mondial în IT care ajută companiile să fructifice oportunitățile de mâine demonstrând că se pot întâmpla lucruri uimitoare când conectezi ceea ce până acum a fost neconectat. Pentru ultimele noutăți, accesați http://thenetwork.cisco.com și blogul Cisco Romania: http://gblogs.cisco.com/ro/blog/

București, 23 noiembrie 2015 – Cisco

Views: 0

Lasă un răspuns