Calatorie in micul “La Paris”…impreuna cu lansarea Busuioacei Colocviu de la Cotnari

In data de 18 iulie 2013 am primit in premiera o invitatie la o lansare de vinuri, intr-o locatie pe care o stiam numai de pe geamul autobuzelor cu care treceam de obicei prin zona.
Am fost incantat si surprins sa aflu ca exista astfel de locuri as putea spune de adevarata cultura oenologica, unde acum cand criza economica ne loveste pe toti, mai exista oameni interesati sa dea o fata reala produselor premium din zonele viticole romanesti si vorbesc aici despre Vinexpert Wine Bar Dorobanti unde intr-o locatie micuta si cocheta a reusit sa stranga o colectie oenologica impresionanta chiar si pentru mine care de abia descopar tainele misterioase ale lumii vinurilor. Wine&amp, Champagne Bar&amp,Shop, deschis in zona fierbinte a Bucurestiului, la parterul blocului situat pe Calea Dorobantilor nr.152, in aceeasi atmosfera calda si prietenoasa cu care v-ati obisnuit la Terroir si Experience, noua locatie Vinexpert va asteapta cu cea mai buna selectie de vinuri si sampanie din Romania. Tot aici, veti putea servi aperitive apetisante din sunca si branzeturi perfect asortate vinului, precum si alte preparate culinare pregatite chiar in bucataria proprie.

afis

Casa de Vinuri Cotnarinu imi este tocmai necunoscuta intrucat admir produsele lor de o perioada mai lunga, pe la expozitiile de gen de anul trecut si cele de anul acesta GoodWine Romania 2013, ori Vintest 2013 unde au avut prezente remarcabile pentru publicul vizitator.
“Casa de Vinuri Cotnari este un proiect început în anul 2007, prin înfiinţarea de noi plantaţii, cu soiuri noi precum Busuioacă de Bohotin şi Fetească Neagră. Istoric vorbind, podgoria era cunoscută ca având aceleaşi soiuri de struguri cultivate, încă dinainte cât şi după atacul filoxerei, respectiv Grasă de Cotnari, Tămâioasă Românească, Fetească Albă, Frâncuşă. Prin înfiinţarea noilor plantaţii s-a păstrat mai departe tradiţia, un fapt care trebuie menţionat şi apreciat. În podgoria Cotnari există doar varietăţi româneşti de viţă de vie, iar în România puţini producători de vinuri s-ar putea mândri cu acest lucru.În prezent, la Casa de Vinuri Cotnari, sunt în exploatare următoarele suprafeţe plantate cu vie: Fetească Neagră 100 ha, Busuioacă de Bohotin 75 ha, Tămâioasă Românească 75 ha, Grasă de Cotnari 50 ha, Fetească Albă 50 ha. Despre vie putem menţiona că este încă tânără, spre exemplu Feteasca Neagră a intrat pe rod în anul 2012, motiv pentru care vinurile din aceast soi vor mai aştepta puţin până vor fi lansate. Pentru celelalte vinuri premium, deja lansate pe piaţă, accentul s-a pus de la bun început pe calitate, fiind dedicate exclusive pentru segmentul HoReCa. Un exemplu în acest sens se regăseşte şi în densitatea plantaţiei de vie, ce numără 3646 plante la hectar (faţă de o medie curentă de 4500-5000), obţinându-se mai puţini struguri, dar de o mai bună calitate, cu un conţinut de zaharuri mai ridicat, arome mai intense şi persistente, regăsite ulterior în vinurile de calitate premium.Cele două game de vinuri ale Casei de Vinuri Cotnari, Domenii şi Colocviu, sunt prezentate într-un concept modern, versatil, cu elemente de noutate şi mai ales cu mesajul clar către cultură şi arta.
Cu ocazia acestei degustari actorul Catalin Paduraru a dovedit ca a inteles intocmai valoarea acestor podgorii prezentand intreaga gama de vinuri ce a fost degustata in aceasta ordine: Feteasca Alba Domenii – sec 2011, Feteasca Alba Colocviu la Moscova – sec 2011, Grasa de Cotnari Colocviu la Roma – sec 2011, Tamaioasa Romaneasca Colocviu la Roma, Busuioaca de Bohotin Colocviu la Paris, Tamaioasa Romaneasca Domenii – demisec 2011, Busuioaca de Bohotin Domenii rose – demisec 2011.

Sarbatoritul zilei si anume Busuioaca de Bohotin Colocviu la Paris rose – sec 2011 s-a dovedit a fi vedeta zilei, pentru toti participantii la degustare.
“Roba vinului este limpede si transparenta, cu o splendida culoare roz antic. O stralucire exceptionala denota prospetimea acestui vin. Nas deosebit,foarte aromat, cu un potpuriuri de miresme exotice. Se regasesc arome de lychee, grepfruit roz, busuiocul rosu, flori de soc. La gust se dovedeste placut, aromat si cu o aciditate discreta. Se regaseste senzualitatea din olfactiv, completata de aromele de lychee si citrice ce devin pregnante. Caracteristic soiului, glicolul este bine sustinut de alcool, cu o balanta echilibrata. Postgust lung si placut.”

Insa toate nuantele descrise pe pagina de la Casa de Vinuri Cotnari nu pot fi descrise intocmai cu o sesiune de degustare a acestuia mai ales atunci cand se respecta toate indicatiile de consum si anume 8-10 grade Celsius.
Daca este sa privesc subiectiv, pot spune ca a fost vedeta serii si nu imi pot explica nici acum prin ce procedee s-au putut obtine atat de multe calitati la un asemenea vin, cu un rafinament aparte care intr-adevar te duce cu gandul la Paris Orasul Luminilor supranumit de intelectualii vremii.
Mai jos va invit sa urmariti imagini de la eveniment pentru a va face idee despre cum a fost dezbatuta aceasta lansare.

Pntru a putea sa extragi esenta din sticlele de vinuri rosii iti recomand accesoriile de vin.

Visits: 0

Lasă un răspuns