20 de ani de Internet celebrati impreuna cu ISOC Romania

In data de 13 Decembrie 2012 la hotel Royal Bucuresti s-au celebrat 20 de ani de la infiintarea Internetului. Evolutie si perspective: de la reglementare la guvernanta Internet. Situat in B-dul Mircea Voda, nr. 28,  sector 3, Bucuresti, intr-o cladire visavis de Biblioteca Nationala, la care nu m-am asteptat a exista o astfel de sala de conferinte Mircea Voda, atat de incapatoare.

Gazdele au fost Internet Society Romania (ISOC) reprezentati de  Eduard Tric presedintele ISOC si Elena Zvarici manager comunicare ISOC.

P1200463

La 20 de ani dupa ce s-au pus bazele retelei care a devenit o platforma globala de comunicare, Internet Society sarbatoreste aniversarea a 20 de ani de la infiintare. Misiunea ISOC este de a “promova dezvoltarea libera, evolutia si folosirea Internetului de catre oamenii din toata lumea”. Internet Society este casa organizationala a structurilor-cheie pentru dezvoltarea Internetului ca o retea de comunicare libera si deschisa pentru miliarde de oameni din toata lumea. Si in Romania, Internet Society sarbatoreste 20 de ani de dezvoltare Internet impreuna cu leaderi ai societatii civile, reprezentanti ai guvernului, membrii ai comunitatii tehnice si de afaceri prin evenimentul inaugural “20 de ani de Internet. Evolutie si Perspective: De la reglementare la guvernanta Internet”.

Conferinta a debutat cu un cuvant introductiv a lui Eduard Tric care a adus cateva adnotari istorice deja, referitoare la ISOC si anume: pionierii Internetului si ecosistemul: IETF, IAB; comunitatea: 100 organizatii si 50000 de membri,  80 de capitole in 72 de tari, multistakeholders ce asigura echilibrul intre societatea civila, intreprinderi si guverne. ISOC este guvernat de Board of trustees si advisory board. Eduard a subliniat ca Internetul se afla la o rascruce si este supus la nenumarate amenintari si anume a lipsei neutralitatii care este echilibru Internetului, ceea ce va duce la criza si razboi economic, facand cateva paralele: “bani inteligenti”=criza financiara, motor de cautare “inteligent”=razboi informational, Internet “inteligent”=razboi tehnologic. Dintre toate acestea cel mai greu de stapanit este copyrightul: Silicon Valley vs. Hollywood. De asemenea s-a precizat pozitia ministrului Nica: “Sustinem libertatea si neutralitatea Internetului”. S-a intarit faptul ca Romania nu este inca pregatita sa raspunda atacurilor venite din spatiul virtual. Extrema cealalta ar fi: Sopa, Pipa, Acta, ITU, retinerea datelor personale, filtrarea continutului, filtrare DNS, cu impact direct asupra stabilitatii Internetului.

ISOC a inceput sa dezvolte cateva proiecte necesare: Proiectul “grenouille” – Meteo Internet in Romania, DNSSEC, Ipv6, .ro, normalizarea denumirilor institutiilor publice in .ro sau .eu, Vitrina tehnologica. De asemenea extinderea parteneriatelor institutionale, ONG, industrie, presa si blogosfera. In continuare s-a pus accentul pe faptul ca “Informatia nu inseamna cunoastere”, astfel incat cataloagele digitale si bibliotecile trebuie sa ramana neutre fata de continut.

A continuat cu Dezbatere: Ce am invatat in 20 de ani de reglementare Internet in Romania? unde si-au expus din experienta cativa dintre pionierii Internetului romanesc: Gheorghe Serban, Director Executiv, ANISP, Alexandru Rotaru, Internet Society Romania, Teodor Negrut, Secretar de stat, MCSI, Alexandru Borcea, Presedinte ARIES, Dan Georgescu, fost presedinte ANRCTI care au fost moderati de Corina Negrea, Realizator, Radio Romania.

P1200414P1200419P1200432P1200436P1200447 P1200448

In partea a doua Dezbatere: Ce ne dorim in viitor de la un model de guvernanta tip multi stakeholder in Romania? au avut loc dezbateri interesante conduse de: Doina Banciu, Director General ICI, Paul Baran, Campion Digital al Romaniei, Director General Irex (Biblionet), Dan Garlasu, Vice-Presedinte, ANIS, Florin Grozea, consilier Orda, Liana Ganea, ActiveWatch, Constantin Barbu, Hotnews.ro

P1200500P1200540P1200552P1200554P1200583

O prezentare fatalista a viitorului Internetului a facut-o Florin Grozea de la Hi-Q, care a vrut sa puna in evidenta un scenariu horror de viitor in care utilizatorul de Internet incult va impune latura malefica in numele democratiei si a majoritatii. Elena Zvarici a intretinut audienta incitand la discutii spumoase.

Desigur Internetul este la o cumpana in care copyrightul este pus in pericol zilnic, insa este necesar sa se impuna o guvernanta la care suntem chemati toti participantii sa ne implicam intr-un forum pentru a reglementa si stabiliza Internetul din Romania pe siteul IGF.RO.

P1200589

 

Visits: 2

Lasă un răspuns