Kaspersky Lab arata ca administrarea defectuoasa a dispozitivelor si a aplicatiilor conduce la “dezordine”

Dezordinea digitala este in crestere din cauza utilizarii tot mai frecvente a aplicatiilor si a imbunatatirii capacitatii de stocare a dispozitivelor. Slaba mentenanta a acestor aplicatii lasa, insa, dispozitivele vulnerabile in fata amenintarilor de securitate. Un nou raport realizat de Kaspersky Lab indica nivelul dezordinii digitale printre utilizatorii de Internet din toata lumea.

digital-clutter

Studiul releva faptul ca, in mod tipic, utilizatorii instaleaza 12 aplicatii Android in fiecare luna, dar sterg doar 10 dintre ele, prin urmare adauga lunar doua aplicatii pe dispozitivul lor. Cu cat mai multe aplicatii sunt instalate, cu atat organizarea lor este mai importanta pentru a preveni dezordinea digitala. Kaspersky Lab a descoperit, insa, ca doar in jumatate dintre cazuri (55%), utilizatorii revizuiesc continutul dispozitivelor si sterg documentele si aplicatiile inutile.

Descoperirile sunt parte dintr-un nou raport alcatuit de Kaspersky Lab si denumit ”Dezordinea digitala si pericolele sale”. Studiul este bazat pe informatiile dintr-un sondaj online realizat in 17 tari, o analiza statistica din Kaspersky Security Network (KSN) si un experiment despre performantele aplicatiilor, realizat de Kaspersky Lab prin testari interne.

Dezordinea digitala creata inseamna ca actualizarea si trierea aplicatiilor sunt mai importante ca oricand, pentru a combate programele malware care folosesc vulnerabilitatile aplicatiilor ca sa patrunda in dispozitive. Dar studiul a aratat ca, intr-un sfert dintre cazuri (28%), utilizatorii isi actualizeaza aplicatiile de pe dispozitivele lor doar atunci cand sunt fortati sa o faca, iar in 10% dintre cazuri, ei incearca sa evite total acest lucru.

Datele tehnice ale Kaspersky Lab arata ca, din 100 de aplicatii Android pe care utilizatorii le pot administra (de exemplu, instala si sterge), 83 au acces la date sensibile despre utilizator, cum ar fi contactele din agenda, mesaje, informatii si pot chiar realiza apeluri si trimite SMS-uri.

Alte descoperiri din cadrul KSN arata cum aplicatiile pot sa opereze fara permisiunea utilizatorului. In medie, utilizatorii au 66 de aplicatii pe dispozitivele Android. Atunci cand a fost testat un esantion reprezentativ dintre 66 cele mai populare aplicatii Android, 54 au fost lansate in background fara ca utilizatorii sa le fi atins macar, consumand, in medie, 22 Mb trafic pe zi fara nicio interactiune cu utilizatorul.

Pentru a combate dezordinea si a proteja datele personale, utilizatorii ar trebui sa respecte cateva masuri:

  • Intelegeti ce si unde este stocat – faceti-va timp sa va monitorizati dispozitivele si sa revizuiti ce informatii sunt stocate, in ce aplicatii si fisiere;
  • Faceti o ”curatenie de primavara” a dispozitivului – rezervati-va timp pentru a face ordine in ”casa” digitala si a elibera informatiile pastrate pe dispozitive;
  • Actualizati software-ul aplicatiilor – actualizarile trebuie sa fie facute imediat ce sunt lansate noile versiuni;
  • Folositi software specializat – de exemplu, software-ul integrat in solutiile de securitate varf de gama de la Kaspersky Lab, care scaneaza toate aplicatiile instalate pe dispozitiv si le marcheaza pe cele potential riscante sau care sunt folosite rareori.

Kaspersky Lab – 16.03.2017

Visits: 0

Lasă un răspuns