VEGETA, adaosul alimentar iubit, folosit, apreciat

Suntem un popor cu o tradiție culinară solidă și apreciată. Și chiar dacă vremurile moderne ne-au făcut ca pe alocuri să mai înlocuim câte un ingredient ori să mai adăugăm unul nou și să reinterpretăm feluri de mâncare străvechi, bazele rămân baze. Cum tradiție, de peste 60 de ani, a devenit și să punem un strop de Vegeta, fie că este Vegeta Legume, Vegeta Gust de Găină sau Vegeta Cub Legume, Găină, Vită sau Gulaș.

De data aceasta îți propunem o rețetă foarte simplă și economică, dar în același timp gustoasă, pe care o pregăteau și bunicile și străbunicile noastre: ciulamaua de pipote și inimi de pui. Și pentru că străbunica nu, însă bunica sigur folosea și Vegeta pentru a îmbogăți gustul acestui preparat, vom merge pe mâna ei, pentru că mâncarea făcută de mâna ei avea un gust inconfundabil, care ne fermeca. Rețeta este calculată pentru patru porții, așa că haideți să ne așezăm în jurul mesei și să așteptăm să fie gata și să sosească pe masă, fierbinte, alături de o mămăliguță mare, rotundă și galbenă ca o lună plină.

Ai nevoie de: 600 g de pipote și inimi de pui, două cepe, doi morcovi, un ardei gras, două linguri de ulei, trei linguri de făină, pătrunjel verde și 3-4 lingurițe de Vegeta (sau și mai bine, Vegeta Gust de Găină, ori un cub de Vegeta Găină).

Cum procedezi

Începi prin a prepara o supă pe care o vei folosi la ciulama. Speli bine pipotele și inimile și le pui la fiert într-o oală cu 4 litri de apă. După ce începe să fiarbă aduni spuma care se formează și adaugi cepele curățate și tăiate în sferturi, apoi ardeiul gras tăiat în jumătăți și morcovii de asemenea tăiați în bucăți mari. Când toate au fiert bine, scoți pipotele și inimile și le lași la răcit, iar supa o strecori. Ceapa și ardeiul se aruncă, însă morcovul îl poți tăia rondele fine pentru a-l folosi ca decor pentru că aduce o pată de culoare.

Te apuci de ciulama, rumenind ușor făina în uleiul încins, până devine ușor aurie. Stingi cu supă, adăugată treptat și amestecând încontinuu pentru a nu se forma cocoloașe. Subțiezi ciulamaua atât cât îți place, aducând-o la consistența preferată de tine. Adaugi apoi pipotele și inimile pe care anterior le-ai tăiat în bucățele mai mici și mai lași să dea în câteva clocote, amestecând încontinuu, adaugând și Vegeta. Stingi focul, adaugi rondelele de morcov fiert și presari pătrunjel verde tocat fin. Ce festin!

Visits: 0

Lasă un răspuns