Telekom Romania anunță primul său proiect de tip Smart City din România

  • Telekom Romania a dezvoltat în parteneriat cu Cisco primul proiect pilot integrat de tip Smart City, implementat în Parcul Tineretului, în zona Orășelului Copiilor, din sectorul 4 din București;
  • Proiectul este o premieră în România, combinând 4 tehnologii de ultimă oră pentru soluții de parcare inteligentă, conectivitate gratuită Wi-Fi, siguranță a orașului și iluminat inteligent, integrate pe o platformă dedicată de tip IoT;
  • Pilotul implementat în București este unul dintre primele proiecte de tip Smart City din cadrul grupului Deutsche Telekom.

Telekom Romania anunță implementarea cu succes a primului proiect integrat de tip Smart City din România, în Parcul Tineretului, zona Orășelului Copiilor, în sectorul 4 din București. Bazat pe tehnologii de ultimă oră, proiectul pilot de oraș inteligent a fost implementat pentru Primăria Sectorului 4 de Telekom Romania cu sprijinul partenerului său de tehnologie, Cisco. Soluțiile implementate vor asigura o experiență mai plăcută și mai sigură pentru locuitorii Capitalei atunci când își petrec timpul în unul dintre cele mai populare parcuri din București, ce oferă activități diversificate de relaxare.

Telekom Smart Street - solutie iluminat inteligent

“Suntem mândri să fim primul operator telecom din România care implementează un astfel de proiect inovator. Am evoluat de la concept și planuri la soluții reale, în beneficiul bucureștenilor, care în mod cert se vor bucura de o experiență mai plăcută, mai relaxantă și în condiții mai sigure atunci când își petrec timpul în parc. Proiectul aduce, de asemenea, beneficii pentru autoritățile locale, care vor putea astfel să gestioneze mai eficient spațiile publice, la costuri mai reduse. Prin intermediul acestor tehnologii de ultimă oră, dezvoltate cu sprijinul partenerilor noștri și al Grupului Deutsche Telekom, Telekom Romania își respectă promisiunea de a digitaliza mediul de afaceri și societatea românească, în timp ce își întărește poziția ca furnizor de soluții integrate IT&C”, a spus Ovidiu Ghiman, Director Executiv Comercial Segment Business Telekom Romania.

Ralf Nejedl, vicepreședinte senior B2B & ICT la Deutsche Telekom, a adăugat: “Trecem în prezent prin cel mai mare val de creștere urbană din istorie. Peste jumătate din populația lumii trăiește azi în orașe, iar până în 2030 acest număr va crește până la aproximativ 5 miliarde. Nu e de mirare că orașele zilelor noastre fac față unor mari provocări – de la populații în creștere și bugete în scădere, la nevoia de a eficientiza utilizarea resurselor. Grupul Deutsche Telekom, în rolul său de companie de telecomunicații și informatizare, oferă suport eficient în evoluția mediilor urbane prin optimizarea serviciilor publice precum planificarea traficului și a mobilității urbane. Suntem foarte activi în toată Europa și ne bucurăm că Bucureștiul a devenit de-acum un oraș inteligent pe harta noastră europeană.”

Proiectul a fost dezvoltat împreună cu partenerul de tehnologie Cisco, compania care a oferit o serie de echipamente specializate de comunicații  și platforma de integrare. În calitatea sa de Country Manager al Cisco Romania, Dorin Pena, a adăugat: “Pentru ca un proiect de oraș inteligent să fie de succes, trebuie adresate nevoile specifice ale fiecărui oraș, sector sau comunitate, cu ajutorul tehnologiei. Ca urmare a colaborării cu reprezentanții autorităților din București și din sectorul 4, în particular, am putut defini aceste nevoi specifice și, astfel, să dezvoltăm soluții relevante în parteneriat cu Telekom.”

Ca beneficiar al proiectului, Daniel Băluță, primarul sectorului 4, a spus: “Mă bucură că Telekom Romania, parte din grupul Deutsche Telekom, a ales un parc din sectorul 4 din București ca pilot pentru acest proiect. Astfel, locuitorii sectorului 4 sunt primii care se bucură de beneficiile unui oraș inteligent. Acest parteneriat este un proiect al viitorului, care sunt convins că va conduce orașele din întreaga lume la un nivel superior de dezvoltare.”

Soluțiile implementate de Telekom Romania într-o zonă delimitată din Parcul Tineretului constau în patru componente integrate: parcare inteligentă, conectivitate Wi-Fi oferită gratuit, siguranță publică și iluminat inteligent. Soluția de parcare inteligentă a mai fost instalată de Deutsche Telekom în orașul italian Pisa, unde a fost implementată cu sprijinul Kiunsys. Prin utilizarea aplicației mobile Tap &Park [demo video], disponibilă acum pentru IoS și în curând, pentru Android și Windows mobile, șoferii vor putea identifica în timp real dacă sunt locuri de parcare disponibile în zona delimitată din Orășelul Copiilor, în Parcul Tineretului.

Soluția are un modul dedicat pentru administrația locală sau cea a parcărilor,  care afișează gradul de ocupare a spațiilor de parcare și nivelul traficului din zonă. Aceasta generează, de asemenea, diferite rapoarte.

În perioada următoare, aplicația va fi dezvoltată în continuare pentru a acoperi mai multe zone de parcare din București. De asemenea, o funcționalitate viitoare va permite șoferilor să plătească parcarea cu ajutorul telefonului mobil, direct către autoritatea locală sau operatorii de parcări, fără costuri adiționale. Soluția de parcare va include și notificări prin care șoferii sunt anunțați când le expiră timpul de parcare.

Soluția Wi-Fi permite vizitatorilor parcului să se bucure de acces gratuit la Internet în zona delimitată. Soluția poate fi dezvoltată în continuare pentru a include componenta de data analytics, care furnizează autorităților locale un instrument de control al traficului, cu evidențierea momentelor cu traficul cel mai intens, respectiv scăzut, pe baza căruia serviciile de securitate din zonă pot fi gestionate mai eficient. În plus, alte facilități publice pot fi introduse sau reamplasate pentru a deservi mai eficient nevoile reale ale cetățenilor.

Soluția de siguranță publică cuprinde un sistem de supraveghere video și o aplicație pe baza căreia pot fi identificate anumite scenarii predefinite care vizează intervenția autorităților. Soluția generează alerte în caz de vandalism sau nerespectarea resticțiilor pentru anumite zone sau în caz că o persoană este în situația de a avea nevoie de ajutor urgent. Alt beneficiu al soluției îl reprezintă posibilitatea de a identifica autovehiculele parcate ilegal [demo video]. Soluția poate fi utilizată, de asemenea, pentru numărarea mașinilor și pentru identificarea plăcuțelor de înmatriculare[demo video].

Soluția de iluminat intelgent este instalată pe 8 stâlpi echipați cu tehnologie LED și senzori sensibili la mișcare și la intensitatea luminii ambientale. Aceștia pot fi controlați automat de la distanță pentru a crește intensitatea luminiii când cineva este în preajma acestora. Implementarea soluției va genera reduceri de costuri cu energia de până la 60%, un beneficiu semnificativ pentru autoritățile locale.

Soluțiile de tip Smart City implementate în sectorul 4 al Capitalei operează pe o platformă dedicată de tip Internet of Things (IoT). IoT permite conectarea diverselor obiecte și platforme la Internet și comunicarea “smart” între ele, prin intermediul unor interfețe inteligente. Interconectarea dispozitivelor și a senzorilor cu bazele de date și aplicații se face cu ajutorul soluțiilor Machine-to-Machine (M2M). Soluțiile M2M reprezintă una dintre direcțiile strategice ale Deutsche Telekom, fiind prezente în portofoliul tuturor țărilor din cadrul Grupului. În România, Telekom are 8 soluții M2M în portfoliu și beneficiază de acces la cele mai avansate platforme tehnnologice dezvoltate de diviziile de cercetare și dezvoltare ale Grupului.

Prin intermediul acestui proiect, Telekom și Cisco introduc în România soluții pentru orașul viitorului care vor face viața cetățenilor mai ușoară și mai sigură. În același timp, aceste soluții ajută administrațiile locale să devină mai eficiente și să își reducă o parte din costurile operaționale.

 Abordarea Deutsche Telekom privind soluțiile de tip Smart City

Deutsche Telekom vede un oraș inteligent ca pe un ecosistem care rezultă dintr-o administrare mai eficientă a serviciilor publice prin intermediul soluțiilor IT&C, și care duce la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor, la atragerea mai multor vizitatori și la susținerea dezvoltării economice. Bazându-se pe expertiza sa în operarea, administrarea și oferirea de infrastructuri de comunicații extinse pe teritoriul Europei, pe o poziție de lider pe segmentul M2M și pe capabilitățile de integrare de soluții IT, Deutsche Telekom își propune să pună laolaltă piesele acestui ecosistem complex al orașelor inteligente.

Despre Telekom Romania

Telekom Romania este un brand dinamic, care oferă servicii de telecomunicaţii inovatoare, fixe şi mobile, pentru o comunitate extinsă de clienți, cu aproximativ 10 milioane de contracte de servicii.

În 2015, Telekom Romania a lansat noul concept comercial MagentaONE, oferind pachete integrate de servicii fix-mobil într-o formă simplificată, atât pentru clienţii persoane fizice, cât şi pentru companii. MagentaONE înseamnă un singur Call Center, o singură factură, o singură aplicaţie MyAccount (inclusiv o aplicaţie pe mobil). Prin MagentaONE, Telekom Romania și-a consolidat poziția de lider în furnizarea de soluții complete de telecomunicații și IT&C pentru companiile din România.

Telekom Romania este prezentă pe piața românească din 2014, după rebranding-ul comun al Romtelecom și COSMOTE România.

Telekom este un brand care aparține Deutsche Telekom, una dintre companiile de top la nivel mondial în industria telecomunicațiilor, cu peste 156 milioane de clienți pentru servicii mobile, 29 milioane de linii fixe și peste 18 milioane linii broadband (la 31 decembrie 2015). Deutsche Telekom este prezent în peste 50 de țări și are circa 225.000 angajați la nivel mondial.

Telekom Romania –  26 aprilie 2016

Hits: 5

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: