Sistemul Mesh Wi-Fi6 TP-Link AX3000 Deco X50 – review

Din toate routerele testate de mine anterior pentru aplicatiile de acasa cele Mesh s-au dovedit a fi cele mai eficiente pentru apartamentul de doua camere si numarul de deviceuri ce deservesc acoperamantul meu “spritual si inteligent”. Asa poti avea si viteza si acoperire extraordinara eliberand toate constrangerile legate de obstacolele ce se gasesc in orice locuinta din jurul antenelor ce emit unde electromagneice. In rest toate legile fizicii legate de distributie si de atenuare in functie de distanta fata de emitator se respecta in continuare.

Mesh-ul Deco X50 de la tp-link functioneaza cu toate dispozitivele wireless, folosind atat Wi-Fi 6, cat si standarde mai vechi. Clientii Wi-Fi 6E se pot conecta si ei, desi nu vor vedea viteze mai mari. Pur si simplu vor reveni la o conexiune Wi-Fi 6 obisnuita.
Si pot spune ca am otinut chiar cea mai buna viteza in apartament indiferent de distanta fata de unitatea Mesh alocata. Avand apartamentul de 48 mp nici macar nu mi-am mai pus problema unde voi amplasa cele doua unitati primite.
Avand in vedere ca ecosistemul Internet-of-Things este acum raspandit in majoritatea gospodariilor, descoperim cu usurinta ca un singur dispozitiv per persoana nu mai este un standard, ci o raritate. Mai multe produse de uz casnic sunt conectate la Internet, dintr-o varietate de motive, iar aceasta, la randul sau, necesita o acoperire mai buna a retelei si latimi de banda mai mari pentru a combate punctele moarte si congestionarea datelor. Sistemul pretinde un debit de pana la 574 Mbits/sec pe banda de 2,4 GHz si 2,4 Gbits/sec pe banda de 5 GHz. Mesh-urile si routerele premium promit adesea o rata dubla, desi asta nu inseamna ca sunt literalmente de doua ori mai rapide. O latime mare de canal de 160 MHz ajuta sistemul Deco sa depaseasca obstacolele fizice si interferentele din alte retele. X50 este proiectat sa inlocuiasca in intregime routerul actual, dar poate fi, de asemenea, comutat in modul Access Point, pentru a extinde acoperirea wireless a unei retele existente. Acest lucru dezactiveaza totusi majoritatea caracteristicilor sale de gestionare, inclusiv instrumentele de securitate si control parental. Vine cu un procesor Qualcomm Quad-Core si 512MB RAM. De asemenea, vine cu WiFi 6 care poate suporta pana la AX3000 cu latime de banda de 160Mhz acceptata pe banda de 5Ghz. Aceasta inseamna ca dispozitivele care accepta modul 160Mhz se vor putea bucura de o viteza mult mai mare. Acestea includ majoritatea laptopurilor de pe piata care sunt alimentate de receptorul Intel AX200 WiFi 6 si, de asemenea, anumite telefoane inteligente sub Android. Este un router Wi-Fi 6 Mesh, va veti bucura de toate frumusetile tehnologiei Wi-Fi 6 – MU-MIMO, OFDMA, criptare WPA3 si multe altele. In plus, puteti configura o rețea de oaspeți pentru vizitatori in cazul in care nu va simtiti confortabil sa oferiti parolele retelei de acasa. Puteți limita latimea de banda, viteza si chiar timpul de utilizare a retelei pentru oaspeti.
Routerul TP-Link Deco X50 AX3000 Mesh Wi-Fi 6 vine intr-o cutie alba cu accente de culoarea verde. Se intampla atat de multe pe fata cutiei, deoarece TP-Link a tiparit specificatiile routerului Mesh, caracteristicile cheie si mai multe detalii pe partile laterale ale cutiei. Deschizand-o, vei fi intampinat de unitati cilindrice ale Deco X50, un cablu LAN plat, ghid de instalare rapida si adaptor de alimentare pentru pachetele respective.

Din punct de vedere al designului, X50 arata identic cu vechiul Deco X60 – este alb, compact si are un aspect placut. Utilizatorii vor putea determina daca dispozitivul functioneaza corect cu LED-ul de stare din fata, iar in spate exista porturi 3X Gigabit LAN si un buton de resetare in partea de jos. In partea de sus, are sectiunea sa inclinata, oferind nodului un aspect futurist. Mi-a placut faptul ca alimentatoarele de putere vin si in nuante albe, care se potrivesc foarte bine cu unitatile Deco. Dedesubt, exista tampoane de cauciuc ridicate pentru a impiedica unitatea sa alunece pe suprafete alunecoase

Configurarea dispozitivului Deco necesita sa descarcati aplicatia Deco din magazinele de aplicatii respective si de acolo, este un proces ghidat pas cu pas. Va va ghida prin procesul de configurare cu ajutorul LED-urilor de stare de jos din fata. Nu ar trebui sa dureze mai mult de 10 minute. Dupa ce ati configurat nodul principal care este conectat la modem, trebuie doar sa porniti orice unitati suplimentare si acestea se vor alatura automat retelei. Imi place cum TP-Link a inclus o multime de instrumente de retea, de la cele standard, cum ar fi un test de viteza la un test de detectare a camerei pentru a scana reteaua pentru orice camere IP conectate.

Porniti aplicatia si imperecheati primul dispozitiv Deco cu ajutorul LED-ului de stare din partea frontala a modulului. Dupa ce ati configurat nodul principal care este conectat la modem, trebuie doar sa porniti orice unitati suplimentare si acestea se vor alatura automat retelei. Apoi, puteti alege sa-i denumiti fiecareia, sa zicem, cel din camera de zi, dormitorul principal sau camera de studiu etc. sau chiar un nume personalizat.

Suita HomeShield inclusa vine cu mai putine functii gratuite in comparatie cu versiunea anterioara, numita HomeCare. De exemplu, protectia DDoS si limitele de timp pentru internet sunt acum disponibile numai cu HomeShield Pro platit. Puteti verifica diferentele dintre planurile gratuite si cele platite. O luna de incercare gratuita a HomeShield Pro este disponibila cu Deco X50. Personal, imi place siguranta de a avea o suita de securitate. Controlul parental este la indemana si pentru cei cu copii. Dar as cauta mai intai daca aveti nevoie de aceste caracteristici. Nu lipsesc alternative la HomeShield Pro de la furnizori terti. ISP-urile ofera si servicii similare prin suplimente lunare.

Puteti seta dispozitive prioritare care va vor permite sa optimizati si sa obtineti o experienta de retea mai buna. Deco X50 aduna statistici si informatii complete despre sistemul de retea de acasa pentru a va ajuta sa va gestionati eficient reteaua wireless.

Sistemul Mesh Wi-Fi 6 Dual-Band Gigabit AX3000 Deco X50 este perfect pentru locuinte de 3 sau 4 camere, oferind acoperire wireless integral de pana la 420 m2 (varianta cu doua unitati). In acelasi timp, reteaua poate conecta pana la 150 de dispozitive simultan, toate beneficiind de aceeasi conexiune stabila.

Mai jos puteti cat de bine a fost acoperirea interna si externa din apartamentul conjugal.

Desigur in apropierea unitatii principale lucrurile stateau excelent, insa departandu-ne de aceasta au aparut in mod firesc si consecintele atenuarilor de semnal in functie de distanta.

  1. Masuratori la avizier la parter la intrarea in bloc.

2. Masuratori in fata blocului sub balcon.

3. Masuratori la 100m de la balcon nu prea grozave sunt firesti.

Sistemul Wi-Fi 6 TP-Link Deco X50 AX3000 Whole Home Mesh este probabil cel mai simplu si mai rentabil mod de a configura cea mai rapida retea mesh pentru utilizatorii consumatori. Este atat de usor de configurat si nu necesita cunostinte datorita aplicatiei, care face intregul proces foarte simplu. Ceea ce imi place la gama Deco este modul in care fiecare unitate Deco functioneaza cu orice alta unitate Deco. Acest lucru inseamna ca este posibil sa astupi gaurile in acoperire foarte usor, doar cumparand o unitate suplimentara atunci cand este necesar. Acum, ca atat de multe smartphone-uri si computere accepta Wi-Fi 6, Deco X50 este o modalitate rentabila de a actualiza o retea wireless de acasa la cel mai rapid standard de pe piata.

Hits: 244

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: