Sfaturi pentru prevenirea intoxicatiilor cu monoxid de carbon
Honeywell (NYSE:HON) prezintă cele mai utile sfaturi pentru proprietarii de locuințe din România care să îi ajute să prevină intoxicațiile cu monoxid de carbon (CO) acasă.
Un studiu realizat de Honeywell arată că mulți proprietari de case din România nu sunt conștienți de riscurile acumulărilor de monoxid de carbon și de pașii necesari pentru a preveni astfel de situații. CO apare atunci când combustibilul organic precum lemnul, cărbunele, uleiul sau gazul nu ard corespunzător. Studiul Honeywell a arătat că desi 85% dintre respondenți dețin un aparat care funcționează pe baza combustibililor fosili, mai puțin de o treime (30%) sunt conștienți că acestea ar putea degaja CO.
Informații despre CO
- CO este un gaz incolor, inodor și insipid care poate fi extrem de nociv pentru oameni.
- Oamenii sunt expuși riscului mai ales atunci când dorm, pentru că nu sunt conștienți de simptomele pe care le au. Deși intoxicația cu acest gaz poate afecta pe oricine a fost expus, există unele categorii de oameni care prezintă un risc crescut în cazul intoxicațiilor, precum tinerii, femeile însărcinate, vârstnicii și cei care suferă de probleme cardiace sau respiratorii.
- În mod obișnuit, intoxicația cu monoxid de carbon provoacă greață, dureri de cap, vedere în ceață, confuzie, pierderea cunoștinței sau chiar moartea.
- Studiul Honeywell arată o lipsă de înțelegere a amenințărilor pe care le aduce CO, mai ales că 34% din cei intervievați cred în mod eronat că o bună ventilație a locuinței ar fi suficientă pentru a evita acest pericol.
- 15% consideră în mod greșit că nu trebuie să ia măsuri pentru a preveni emisiile de CO pentru că pot simți mirosul de gaz în cazul în care acesta s-a acumulat în interiorul casei.
- 19% dintre cei intervievați cred că alarmele de fum instalate în case sunt suficiente pentru a detecta monoxidul de carbon, deși cele mai multe dintre aceste dispozitive nu au capacitatea de detectare a monoxidului de carbon.
Reducerea riscului de intoxicare cu monoxid de carbon
Pentru a diminua riscurile intoxicării cu monoxid de carbon, în cadrul campaniei europene “Case Ocrotite”, Honeywell prezintă următoarele sfaturi și informații care să îi ajute pe români să se protejeze împotriva acestei amenințări.
- Verificați periodic sistemele pe bază de combustibili fosili, urmând întotdeauna instrucțiunile producătorilor. Sistemele de aerisire înfundate, echipamentul învechit sau care nu funcționează corect poate duce la emisii de CO.
- Asigurați-vă că toate dispozitivele au fost instalate corect, în conformitate cu instrucțiunile producătorilor
- Asigurați-vă că aparatele de încălzit funcționează corect, nu sunt blocate de praf sau alte reziduuri – cu atât mai important pentru sistemele de încălzire care nu au fost utilizate de-a lungul verii.
- Dacă aveți stări de vomă, amețeală, dureri de cap, pierderi de eechilibru, vedere încețoșată sau letargie și/sau suspectați o scurgere de CO, opriți aparatul, ventilați încăperea prin deschiderea ferestrelor, ieșiți la aer proaspăt și sunați la serviciul de ambulanță și la serviciul de combatere a incendiilor.
- Cea mai bună metodă de a evita ca acumulările de CO să devină un pericol pentru sănătate este să achiziționați un detector de monoxid de carbon. Acesta este diferit de un detector de fum, fiind creat special pentru a semnaliza acumulările de monoxid de carbon înainte ca acestea să devină un risc pentru sănptate.
Alegerea unui detector de CO pentru acasă
Detectoarele de monoxid de carbon sunt disponibile în magazine la un preț convenabil. Honeywell oferă în România trei noi modele certificate – XC70, XC100 și XC100D. Toate cele trei dispozitive sunt produse în Europa și îndeplinesc normele de siguranță impuse la nivel nivel european: EN50291-1:2010, EN50291 – 2:2010 și EN5029 2:2013. Acestea se supun de asemenea directivei pentru voltaj scăzut și directivei europene RoHS. Detectoarele Honeywell de monoxid de carbon pot fi utilizate atât în case, cât și în rulote sau în interiorul bărcilor. De asemenea, acestea pot fi utilizate în instalații complexe, ca parte din sistemul de detectare a unui incendiu.
Acestea au un proces de auto-testare rulat în fiecare oră, ce asigură funcționarea completă și declanșarea sistemului de alarmă la intervale regulate când este detectat monoxidul de carbon.
Toate cele trei dispozitive sunt ușor de utilizat, beneficiază de o semnalizare luminoasă vizibilă și semnalizare acustică. Acestea pot fi instalate cu ușurință pe perete, pe tavan sau ca dispozitive de sine stătătoare – nu necesită nicio conexiune prin cablu, iar datorită carcasei solide pot fi instalate și în baie. Utilizatorul poate stabili declanșarea alarmei atunci când concentrația de monoxid de carbon depășește 25% din nivelul de siguranță. Dispozitivul înregistrează informațiile pentru o perioadă de 7 zile, astfel încât condițiile în care a fost declanșată alarma pot fi analizate de personalul specializat.
Modelul XC70 dispune de garanție pe o perioadă de 7 ani, iar modelele XC100 și XC100D vin cu garanție de 10 ani. Modelul XC100D dispune de asemenea de ecran LCD pentru afișarea informațiilor.
Campania Honeywell “Case Ocrotite”
Campania europeană “Case Ocrotite” dezvoltată de Honeywell are ca scop creșterea gradului de conștientizare a posibilelor surse de CO dar și a amenințărilor pe care acest gaz le aduce. Aceasta vizează tinerii cu vârste peste 25 de ani care locuiesc în case sau apartamente sau în locuințe moderne cu surse de încălzire precum lemn, ulei, gaz natural sau petrol.
Pentru a ilustra grafic amenințările monoxidului de carbon, fotografa poloneză Lidia Popiel a creat o sedință foto dedicată. Imaginile de impact realizate de aceasta ilustrează modul în care amenințarea CO poate afecta nu doar pe cei care au aparate de încălzire sau locuințe mai vechi, ci pe oricine utilizează o sursă de combustibil fosil la domiciliu.
Metodologia de studiu: Sondajul a fost realizat de eReasearch Corp prin metoda intervievării online. La studiu au participat 1.000 de respondenți, bărbați și femei, din toate zonele României, în perioada 14-21 august 2015. Studiul a vizat, persoanele cu vârstă între 18 și 64 de ani, locuitori ai zonelor urbane cu mai mult de 50.000 de persoane. 53% dintre respondenți sunt de sex feminin și 47% sunt de sex masculin. Rezultatele au fost rotunjite către cea mai apropiată cifră.
Despre Honeywell:
Honeywell (www.honeywell.com) este o companie din topul Fortune 100, lider în tehnologie și producție, oferind clienților din întreaga lume produse și servicii în domeniul aerospația, tehnologii de control pentru clădiri, case și mediul industrial, turbocompresoare și materiale performante. Pentru mai multe informații despre Honeywell, www.honeywellnow.com
București, Romania, 7 aprilie 2016 – Honeywell
Views: 0