Routerul Wi-Fi 6 AX3000 DB Gigabit TP-Link Archer AX55 – review

Routerele Wi-Fi 6 Dual-Band AX3000 cu multiple porturi LAN Gigabit, cate un port USB 3.0 si tehnologiile wireless avansate care sustin conexiunile eficiente si performante au inceput sa faca parte in mod constant din ofertele producatorilor. TP -Link Archer AX55 este unul dintre cele mai performante routere Wi-Fi pe care le-am testat, cu doar cateva zone de imbunatatit. Desi s-ar putea sa nu depaseasca cele mai bune modele absolute in fiecare masura, ofera performante mai mult decat adecvate pentru majoritatea utilizatorilor la un pret rezonabil. Mai exact, acest model ofera in mod constant cele mai bune viteze de 2,4 GHz, ofera controale parentale exceptionale si robuste ale TP-Link si o interfata super simpla pentru PC. Archer AX55 este un router AX3000 care ofera viteze de pana la 3.000 Mbps si o gramada de functii suplimentare la un pret rezonabil.

TP-Link Archer AX55 este un router Wi-Fi 6 de gama medie accesibila, care ofera un randament rapid si vine cu protectie impotriva malware pe viata. Routerul TP-Link Archer AX55 AX3000 Dual Band Gigabit Wi-Fi 6 ofera viteze Gigabit Wi-Fi 6 de pana la 2404 MB/s pe banda de 5 GHz, 574 MB pe banda de 2,4 GHz, tehnologie OFDMA, latenta ultra-scazuta, extinsa acoperire Wi-Fi, compatibil TP-Link HomeShield, durata imbunatatita a bateriei, accepta tehnologia OneMesh, compatibil Amazon Alexa, securitate WPA3 si este usor de configurat si gestionat. Vitezele imbunatatite drastic permit transmiterea in flux, descarcarea rapida si jocurile, toate in acelasi timp. 5 GHz cu suport pentru canale de 160 MHz dubleaza latimea de banda, permitand videoclipuri 8K fara intarziere.

Archer AX55 de la TP-Link este de fapt destul de compact ca dimensiune. Are un design plat pe unitatea corpului cu patru antene externe cu castig ridicat in spate. Desi nu te-ai uita la router de cele mai multe ori, routerul are de fapt un design frumos si modern. Din punct de vedere al specificatiilor, routerul este alimentat de un procesor Dual Core cu 512 MB RAM, tehnologie Beamforming, High Power FEM, OFDMA, FEM si, de asemenea, cel mai recent WPA3. Un radiator in interiorul unitatii si designul rafinat al carcasei mentin sistemul rece, ceea ce ajuta la mentinerea performantei cat mai ridicate si consistente posibil. TP-Link AX55 are 4 porturi Gigabit LAN si 1 WAN si un port USB 3.0 suplimentar, care poate fi util daca doriti sa configurati un server media sau o unitate de rezerva. Archer are 4 porturi si este, de asemenea, generos, deoarece va permite sa va conectati PC-ul de jocuri sau dispozitive mai vechi, cum ar fi o imprimanta veche fara suport wireless direct la router. Sau daca aveti dispozitive inteligente de acasa, puteti conecta si hub-urile inteligente la router. Pe spatele routerului, se afla butonul WPS/Wi-Fi, butonul de resetare, un port USB 3.0, portul WAN, care poate functiona la viteze de pana la 1 Gbps, patru porturi Ethernet de 1 Gbps, butonul de pornire si mufa de alimentare. Pe partea inferioara, gasesti un abtibild cu detalii despre routerul pe care-l folosesti, precum si numele si parola implicite pentru Wi-Fi. De asemenea, sunt vizibile grilele de ventilatie si cele doua gauri pentru montarea routerului. Dimensiunea acestui router este de 261,1 × 134,5 × 41,0 mm si cantareste aproximativ 500 de grame.

Cele mai multe dintre functiile AX55 sunt legate de aplicatia TP-Link Tether. Puteti controla elemente precum QoS si controlul parental prin intermediul aplicatiei. In plus, puteti modifica setarile de retea mai complexe prin intermediul acestuia. In plus, configurarea routerului in primul rand este foarte usoara cu aplicatia. Utilizarea aplicatiei pentru setari si configurare este mult mai buna decat utilizarea paginii clasice de configurare a retelei. Interfata este mai placuta si asta face viata cu aplicatția mult mai usoara. O caracteristica ce imi place foarte mult in setarile avansate pentru AX3000 este ca puteti alege fie sa aveti canalele IPV4 si IPV6 separate (folosind doua nume de retele WiFi separate pentru 2,4 si 5 GhZ) sau sa le combinati intr-un singur nume si router. in acest caz, va alege la care (2,4 sau 5 GhZ) sa va conectati in functie de calitatea semnalului, capacitatile wifi ale dispozitivului si locatia dispozitivelor Cu AX3000 le puteti combina pe ambele intr-unul singur (numele retelei) si lasati routerul sa se ocupe de cel mai bun si mai rapid mod de a va conecta la fiecare dintre dispozitive. Configurarea pentru reteaua de oaspeti este similara. AX3000 are o cantitate foarte semnificativa de ajustari si setari in modul avansat si am schimbat cateva lucruri acolo, inclusiv serverele DNS pe care le folosim in mod normal. Folosesc servere DNS deschise, folosind un DNS primar si unul secundar si le-am pus in setarile routerului. Retineti ca, de obicei, utilizarea unui VPN va va incetini putin conexiunea la internet, deoarece atunci aveti un punct de acces terta parte in bucla pe care o utilizati pentru conexiune, dar, pentru mine, am constatat ca serviciul VPN nu o treaba superba de a mentine viteza Internetului in mod substantial fata de alte cateva pe care le-am incercat in trecut, care au degradat substantial vitezele. Avand in vedere imbunatatirea mare a vitezei folosind AX3000, sunt bine sa pierd ceva viteza cu un VPN. De asemenea, retineti ca AX3000 are o configuratie VPN completa care poate fi utilizata pentru a va conecta la VPN prin router, mai degraba decat necesitatea de a instala si utiliza o aplicatie pe fiecare dintre dispozitive. VPNExress este acceptat intern in AX3000, asa ca daca aveti un cont activ cu VPNExpress, sunteti gata. My TunnelBear nu accepta instalarea routerului pentru aplicatia sa.

Cele patru antene cu castig mare din spatele routerului folosesc beamforming pentru a directiona semnalul wireless catre dispozitive individuale; acest lucru creeaza un semnal mult mai robust si transmiterea mai eficienta a semnalului Wi-Fi catre multe dispozitive. Pentru ca routerul sa functioneze cat mai bine, este o idee buna sa va ganditi cu atentie la amplasarea lui, asigurandu-va ca este central in casa sau apartament si plasat cat mai sus posibil. Tinand cont de caeste reguli am realizat masuratori langa router si in camerele alaturate cu usile inchise si doi pereti de izolare impreuna cu WiFi Analyzer, speedtest, WiFi Monitor.

Eficienta de rutare a Archer AX55 se datoreaza in mare parte utilizarii unui chipset dual-core Qualcomm IPQ0518 care ruleaza la o viteza de 1GHz. Acest procesor puternic se ocupa de distribuirea datelor catre diferitele dispozitive din retea. TP-Link sustine ca Archer AX55 este potrivit pentru manipularea a pana la 25 de dispozitive, dar cred ca ar putea face fata altor cateva. Am adaugat multe alte dispozitive in timpul testului meu, care nu au solicitat routerul. 

Pentru cei interesati de unboxing am pus si continutul pachetului de vanzare.

Views: 233

Lasă un răspuns