Portugalia si vinurile remarcabile de la Wine Republic
Vinurile portugheze s-au lansat la un eveniment desfasurat la Wine Republic, Soseaua Pipera nr. 48, unde am fost invitat de catre Gavril Adrian Butuc, CEO & Founder la Premium Drinks RO şi CEO & Founder la Lusarom, un pasionat aparte al vinului lusitan, si omul – enciclopedie privind soiurile, metodele de vinificatie dar si istoria unui vin pe care sincer marturisesc eu de abia incep sa-l descopar. Acolo am avut onoarea sa intalnesc lume selecta din lumea vinului, specialisti oenologi, bloggeri de vin de valoare, si multe personalitati doritoare sa aiba un contact mai direct cu vinul portughez.
Portugalia are doua regiuni viticole protejate de UNESCO ca Patrimoniu Mondial: Douro si Pico Island (Insulele Azore), si are cea mai veche desemnare controlata a sistemului de origine – regiunea Porto Douro.
Vinuri spumante: Quinta dos Abibes 2010, Extra Brut, struguri forma Arinto & Baga, produse dupa metoda de Champanie, Denumire Bairrada
Start-up cu Vinho Verde, Quinta do Regueiro 2013, de la struguri Alvarinho. Denumire Monção e Melgaço
A 3-a: Herdade dos Grous alb din 2013, de la Arinto, Roupeiro si struguri Antao Vaz. Denumire Alentejo
A 4-a: Casa Amarela roșu 2011, de la struguri Touriga (Franca, Nacional) si Tinta Amarela, Tinta Barroca, Denumire Douro
5-lea: Preffácio Red 2009, de la Quinta do Popa, din struguri Touriga (Franca, Roriz) și Tinta (Barroca, Nacional). Denumire Douro
Goodbye: Porto Rezerva Special. Denumire Martha Tawny
Impresiile mele dupa degustare sunt ca inca romanii nu sunt pregatiti sa deguste orice vin. De altfel, am observat ca temperatura de deservire este un factor destul de important in special in ceea ce priveste vinul spumant. Am observat ca orice grad inspre minus scoate la iveala tente noi din Quinta dos Abibes si pot spune ca m-am inteles foarte bine cu el pe la vreo 7-8 grade dupa racire. Vinul spumant creat din soiul de struguri Baga, a fost vinificat in mod special pentru a fi un spumant deosebit cu un stagiu de imbatranire în pivnită timp de 12 luni. Gustul fructat, vioiciune și prospetimea cu volum remarcabil in gura invelit de un mousse elegant, foarte armonios si cu final persistent prelungit ar cam fi descrierea senzatiilor primite in gura.
Un alt vin apropiat gusturilor mele mi s-a parut a fi Grous alb din 2013. Vechi de culoare verde, intensa aroma de fructe tropicale este bogat in fructe, aciditate, fin, elegant si bine echilibrat.Mi-a placut si pentru ca l-am servit la o temperatura recomandata de 8-10 grade racire.
Cel mai distinct vin al serii a fost in unanimitate cel de Porto Rezerva Special Martha Tawny pentru care am si obtinut mai multe informatii interesante asa cum puteti vedea mai jos.
Am admirat in mod deosebit Martha’s Porto Slim Ruby. Numele Ruby face referire la culoarea vinului de porto din aceasta categorie la finalul stagiului în butoaie. Este produs din struguri fara o data de recolta specifica, cu stagiu de doi pana la trei ani in butoaie de stejar. Corpolent si fructat, Porto Ruby este un vin tanar care isi mentine acelasi caracteristicile pentru timp indelungat. Are trasaturi si arome de prune uscate si fructe de padure.
Datorita timpului scurt petrecut în butoaiele de stagiu si a oxidarii scazute (deoarece raportul suprafata / volum este mic) pastreaza caracteristicile sale inițiale.
Odata deschis, se pastreaza bine timp de cateva saptamani. Atasez mai jos o galerie cu poze de la eveniment.
Views: 0