Politica si sportul au fost subiectele predominante ale e-mail-urilor spam in T2

In T2 2016, nivelul mediu de e-mail-uri de tip spam a ajuns la 57,3% din traficul total, conform raportului trimestrial despre Spam si phishing al Kaspersky Lab. Cifra reprezinta o crestere cu patru puncte procentuale, comparativ cu T2 2015, si cu un punct, fata de trimestrul anterior.

k

Pe parcursul acestei perioade, subiectele politice au fost printre cele mai interesante pentru autorii de mesaje spam. Alegerile din SUA, care urmeaza sa aiba loc, si candidatii inscrisi le-au dat escrocilor o buna ocazie de a se adresa utilizatorilor. Alte subiecte fierbinti ale acestui trimestru au fost Jocurile Olimpice din Brazilia, de care au profitat atat autorii de mesaje spam, cat si de phishing, pentru a castiga bani.

Donald Trump a fost unul dintre principalele subiecte pentru majoritatea e-mail-urilor spam care au legatura cu politica. In aceste e-mail-uri, autorii le-au spus celor vizati despre metodele unice ale lui Donald Trump de a face bani si i-au invitat sa procedeze la fel. Pentru a afla mai multe informatii, utilizatorii erau invitati sa dea click pe link-ul din e-mail. Link-ul ducea la un fals portal de stiri, cu un articol pe aceasta tema. Pentru a incepe sa faca si ei bani, utilizatorii trebuiau sa-si completeze datele personale intr-un formular online de pe site-ul respectiv. Utilizatorul nu castiga niciun ban, desigur, in schimb infractorii cibernetici ii obtineau datele personale.

 “Autorii mesajelor spam incearca frecvent sa profite de stiri de ultima, create in jurul unor persoane celebre. Donald Trump nu a fost o exceptie. Utilizatorii ar trebui sa fie constienti de acest lucru si sa ramana vigilenti. De asemenea, vedem ca retelele de socializare sunt foarte atractive pentru autorii de mesaje spam si de phishing. Daca un prieten incepe sa se comporte diferit in mediul online si trimite link-uri sau chiar va eticheteaza intr-o fotografie, in cadrul unor postari suspecte, este foarte probabil sa-i fi fost compromis contul. Nu dati click pe acele link-uri si nu instalati programele pe care sistemul le-ar putea sugera. Bunul simt poate preveni aproape toate infectarile de acest tip. In plus, ganditi-va de doua ori inainte de a deschide fisiere anexate la e-mail-uri, riscul de a va infecta computerul este foarte mare”, avertizeaza Daria Gudkova, Spam Analysis Expert, Kaspersky Lab.

Sistemul anti-phishing a fost activat de 32.363.492 de ori pe computerele utilizatorilor Kaspersky Lab. In T2 2015, sistemul s-a activat de 30.807.071 ori, ceea ce reprezinta o crestere cu aproape 5%. Cel mai mare procentaj de utilizatori afectati de atacurile de phishing a fost in China (20,22%), urmata de Brazilia (18,63%) si Algeria. Numarul de utilizatori afectati in T2 2015 a fost mai mic, iar primele trei tari au fost atunci: Brazilia (9,74%), India (8,3%) si China (7,23%). Cifrele s-au dublat comparativ cu acelasi trimestru din 2015.

In T2 2016 a fost remarcata o anomalie in volumul de trafic spam malware – intre 1 iunie si 21 iunie, atunci cand expertii companiei au inregistrat o scadere incredibila a campaniilor de e-mail-uri spam infectate. In aceasta perioada, a fost o scadere de 20 de ori a numarului mediu de e-mail-uri spam cu arhive zip, comparativ cu media trimestrului. In acelasi timp, reteaua de tip botnet Necurs si-a redus, in mod misterios, activitatile infractionale. Expertii Kaspersky Lab nu au dovezi solide ca aceste doua evenimente au legatura, dar este probabil sa fie asa. Mai multe surse web au raportat ca Necurs a avut niste probleme tehnice, traduse intr-o intrerupere a activitatii. Aceste probleme au fost, aparent, rezolvate rapid, iar dupa 21 iunie fluxul de mesaje spam si-a revenit, impreuna cu operatiunile botnet.

Pentru a nu va expune pericolelor si a nu cadea in capcana infractorilor, Kaspersky Lab va incurajeaza sa fiti precauti atunci cand sunteti online. Nu dati click pe link-uri si nu permiteti instalarea de plugin-uri din surse online suspecte. In plus, nu dezactivati componentele Anti-Phishing si Anti-Spam ale solutiei de securitate.

Cititi raportul integral Spam si Phishing in T2 2016 pe Securelist.com.

Despre Kaspersky Lab

Kaspersky Lab este o companie globala de securitate cibernetica, fondata in 1997. Cunostintele in domeniul amenintarilor cibernetice si expertiza in securitate IT detinute de Kaspersky Lab se materializeaza in mod constant in solutii de securitate si servicii pentru a proteja companii, infrastructura critica, autoritati guvernamentale si utilizatori individuali din toata lumea, Portofoliul complex de securitate include protectie endpoint de top si un numar de solutii specializate de securitate si de servicii, pentru a combate amenintarile digitale tot mai sofisticate. Peste 400 de milioane de utilizatori individuali sunt protejati de tehnologiile Kaspersky Lab, precum si 270.000 de companii client, pe care le ajutam sa protejeze ce e mai important pentru ele. Pentru mai multe informatii, vizitati www.kaspersky.ro.

Visits: 0

Lasă un răspuns