Peperoni…de acasa
Nu vreau sa rivalizez cu vreo fabrica de conserve din Romania sau din vreo tara vecina cum ar fi Bulgaria sau Ungaria, si nici nu vreau sa supar vreun gospodar care are propria lui reteta, in care este convins ca, va reusi de fiecare data sa dovedeasca un simplu borcan de ardei iuti culesi cu blandete din piata:)…
Dar eu in fiecare an am obiceiurile mele, mostenite de la mama si tatal meu, care conlucreaza foarte bine in desavarsirea unor lucruri minunate in bucatarie si de multe ori de neuitat…In principiu oamenii nu se cearta atunci cand este vorba de ardei iute…Intrucat, ardeiul iute ii uneste pe oameni deoarece traiesc impreuna aceleasi stari atunci cand le prevede viitorul culinar.
Asa cum se vede am avut de ales dintre trei producatori de otet. Cei mai in varsta au insistat pentru otetul de Topoloveni din struguri imprimat cu celebrul „cocos rosu”, sau otetul de mere pe care il recomanda cei care doresc sa traiasca sanatos. Anul acesta am ales otetul de mere intrucat l-am utilizat si anul trecut la gogosari si chiar nu am avut nicio surpriza neplacuta. Iata si reteta:
1/2 kg de ardei iuti;
1/2 l otet de mere
1 lingura de sare neiodata
1 lingura de zahar brut
1/2 l apa (de izvor)
Unul dintre motivele pentru care nu aleg conservele din comert este faptul ca pot alege pe gustate soiul de ardei care imi place adica cel de talie mica, romanesc, renumit pentru iuteala lui. Un alt motiv ar fi ca atunci cand ii voi consuma nu voi fi obligat sa abandonez un ardei mare inceput…Asa cum sunt sigur ca ati ghicit…dupa ce voi igeniza ardeii, ii voi aranja convenabil la locul lor in borcan, si voi pregati cu blandete zeama in care se vor odihni. In acest sens voi fierbe intr-o cratita compozitia adica: 1/2 l otet de mere, 1 lingura de sare neiodata, 1 lingura de zahar brut, 1/2 l apa (de izvor). Fierberea se va produce molcom in asa fel pana cand sarea si zaharul se vor dizolva. Solutia se va lasa un pic la racit pentru a nu pune in pericol turnarea in borcan.
Reteta aceasta ma face sa ma gandesc la jocurile foamei carte.
Views: 2
Desigur noi facem dupa alta reteta si ardeii difera un pic, dar sunt convins ca-i gustos si asta 🙂
Pentru a nu risca niciodata spargerea borcanelor, incarcati incalzirea lor cateva minute in cuptorul aprins cu foc mic, pana la temperatura la care nu le mai puteti atinge cu degetele decat foarte scurt timp (cca 70-80 grd). In felul acesta puteti turna direct apa clocotita in borcane si garantat nu se vor mai sparge.