Nokia 3 de la HMD la review, la un pret decent

Iata ca revirimentul mult asteptat de mine s-a intamplat. Poate nu la amplitudinea consacrata, si nu cu aceiasi protagonisti obisnuiti, dar uite ca un startup finlandez HMD, a avut curajul sa rupa pisica in doua cu traditia si sa creeze un nou produs bazat pe platforma Android 7.0 (Nougat), a receptionat upgrade la 7.1.1, pur, si nu din cel prefabricat cu cativa ani in urma, cu magazin special de aplicatii, creat pentru Nokia.

Primul lor produs s-a numit Nokia 3310, o re-editare, dar numai pe hartie, in cinstea succeselor din trecut, atunci cand Nokia a fost in topul brandurilor mondiale.

Dar interesul a fost ca acesta sa dispara, pentru ca, au fost condusi spre o politica de grup autoritara si inflexibila, in contrast cu anii de pionierat, cand Nokia avea dintre cele mai deschise platforme cu adresabilitate mondiala. Spun lucrurile acestea, intrucat le cunosc exact din interiorul companiei, pentru care am lucrat o perioada de timp, si de la care am invatat, ceva meserie, zic.

Se pare ca noii finlandezi de la HMD in colaborare cu firma chineza, care produce efectiv terminalele, dar si cu producatorii de lentile Zeiss traditionali, au luat hotarari intelepte, si anume, sa se reinscrie in circuitele mondiale si la moda, printre utilizatori, la un pret bine facut de aceasta data, si iarasi zic, bine au facut.

Cu toate acestea New Nokia nu a renuntat la toate perceptele trecutului, in totalitate, cel putin in ceea ce inseamna liniile de design exterior si cateva, dintre cele de design interior, acolo unde in continuare partea circuitistica de RF, se mentine in parametrii impecabili, pentru utilizatori. Sunt sigur ca HMD a cumparat si cateva licente mostenite din trecut, pentru a nu o rupe cu traditia.

Pana la urma, desi nu flagshipul de la HMD. Am avut in utilizare Nokia 3, din gama de entry level a lor, care mi-a reamintit, intr-un fel, de terminalele de acum cativa ani din gama Lumia.

Cu toate acestea carcasele mi s-au parut a fi cu mult mai bine studiate / rafinate, pentru muchiile semirotunde, metalice, care iti ofera o senzatie de grosime mai redusa, decat in realitatea celor 8.5 mm, ce si asa nu este asa de groasa, tinand cont de grosimiile de terminale actuale si acumulatorul de 2630 mAh. Dar si dimensiunile 143.4 x 71.4 x 8.5 mm, la cele 140 g, dau o senzatie buna in mana utilizatorului.

Stiu ca lumea si-ar fi dorit o relansare mai spectaculoasa, si mai in trend cu vremurile, dar sunt mandru ca, inca, mai reaud in urechi numele de Nokia, si, inca, mai am speranta sa isi revina in locurile acelea, pe care nu demult le-a parasit. Materialele utilizate in jurul displayului 2.5D cu o luminozitate buna in orice conditii ambientale sau unghiuri, panou IPS LCD, de 5 inchi, aspect 16:9, de rezolutie de 1280 x 720 pixeli, cu densitate 294 ppi, acoperit si realizat din sticla Corning Gorilla Glass si cadrul din aluminiu sunt materialele perfect slefuite, si policarbonat de culoare mata pe spate, constituente, pe care in calitate de utilizator le vei palpa in orice moment al intrebuintarii. Mi se pare o alegere buna pentru liniile constructive actuale, si ale altor producatori, si ii va permite sa intre din prima, in competitie cu acestia.

Ca un blogger respectabil ce sunt, cu „state” de peste 5 ani in domeniu, iata ca, m-am gandit sa pun celor interesati la dispozitie unboxing-ul foto realizat, in galeria de mai jos. Pentru ca cei de la HMD s-au achitat de toate datoriile legale catre utilizatori, adunand in pachetul de vanzare toate cele trebuincioase pentru a pune in functiune in cel mai scurt timp terminalul.

Procesorul Mediatek MT6737, quad-core bazat pe Cortex-A53, la 1.4Ghz, impreuna cu GPU Mali-T720MP1, nu este suficient pentru a opri cateva sacadari in migrarea prin ecrane. Aplicatiile si jocurile necesita o anumita cuanta de timp intarziere la incarcare, cu toti cei 2 GB de memorie RAM, 16GB de stocare interna, plus sloturi pentru card de memorie microSD de pana la 256 GB. Si cu toate acestea, acest lucru nu este indeajuns pentru a fi perfect fluent. Insa avantajul evident este ca nu intalnim  bloatware care ar inrautati intrucatva situatia, iar aplicatiile consacrate de Android conventional se vor derula in parametrii recunoscuti si de pe alte modele de terminale.

Această prezentare necesită JavaScript.

Toate aceste lucruri se pot vedea si prin obisnuitele Benchmarkuri downloadate de pe Google Play si „celebrele clasamente” realizate, unde terminalul sta la un anumit nivel, care nu il va face de ras. la pretul platit. AnTuTu, Aida64, ne arata ca este o configuratie viabila, care nu s-a incins in timpul testelor Bench, si isi va multumi utilizatorii. Insa, nu se va astepta nimeni la cine stie performante in jocuri, acolo unde gamerii si-ar dori sa fie satisfacuti. Totusi este de asteptat ca aceste lucruri sa fie  indreptate in generatiile umatoare, pentru ca vad ca echipa lucreaza la imbunatatiri, odata cu upgradeul de Android, dar si prin lansarea de noi configuratii de terminale. Cu toate acestea avem argumente, avem optimismul necesar, sa ne gandim la viitor si sa ii felicitam, ca au scos barca de pe uscat. Cu siguranta corabia Nokia va mai avea puterea necesara sa pluteasca, o perioada, insa, va trebui sa vedem pana unde lucrurile vor evolua. Si daca ma intrebati chiar voi avea curiozitatea sa imi cumpar un terminal din gama new Nokia tocmai pentru a retrai o noua experienta si sa imi creez noi impresii intr-o utilizare mai indelungata, in special ca acestea au preturile pe care momentan mi le pot permite.

Cat despre interconectivitate, cu siguranta Nokia ramane in continuare campioana. GSM / HSPA / LTE pentru marile retele, sunt in continuare in vizor, avand la dispozitie sertarasul cu cele doua Sim-uri in sistem Dual. Dar si Wi-Fi 802.11 b/g/n, dual-band, WiFi Direct, hotspot, Bluetooth 4.0, A2DP, LE te vor conecta si nu te vor lasa fara Net in cele mai dificile situatii. Iar daca este vorba despre apeluri de voce, nici aici treburile nu s-au modificat de cand Nokia a fost la Microsoft, pentru ca avem aceiasi claritate si amplitudine cu care finlandezii ne-au obisnuit de ani de zile pentru ca sa ne putem intelege cum trebuie cu interlocutorul nostru. Deci si aici, new Nokia a ramas Nokia.

Daca avem calitati audio cu care Nokia ne-a obisnuit in special datorita speakerelor de calitate dar si al amplificatoarelor perfect compensate cu restul masinariei interioare, cam la partea camerelor foto as putea spune ca lipseste calitatea Zeiss cu care am fost obisnuiti in trecut la acest model. Cele doua camere de 8MPx atat frontal si cat dorsal, se vede ca trag de ele atunci cand conditiile de expunere sunt dificile, in intuneric sau poate chiar si in soare puternic. Camera primara este 8 MPx, f/2.0, autofocus, 1.12 µm pixel size, geo-tagging, touch focus, LED flash, video 720p@30fps, iar cea frontala 8 MPx, f/2.0, autofocus, 720p care cu siguranta nu va multumi chiar pe toata lumea. Am realizat galeria foto de mai jos, pe reglaj automat si las pe fiecare sa aprecieze, sau nu, daca sunt pe gustul lor.

Iata ca am ajuns la capitolul autonomie, unde trece o zi de utilizare in stilul meu, adica mai putin obsedat de jocuri, filme, dar totusi conectatla noutati si socializare, unde mereu pe reteaua 4G de la Telekom raman conectat cu lumea exterioara.

Stiu ca lumea si-ar dori sa realizeze cat mai multe lucruri cu un terminal si daca se poate sa nu plateasca. Dar Nokia chiar este un terminal ce trebuie platit pentru ceea ce stie sa faca, iar echipa cea noua de la startup-ul HMD, merita incurajata din toata inima sa progreseze, si sa vina cu noile lor idei, care cu siguranta vor aparea cu timpul si din colaborarea acestora cu puternicul lor partener traditional de la Zeiss.

Views: 0

Lasă un răspuns