Ultrabook Lenovo Ideapad 320S la review, dupa doua decenii

Nu stiu cum sa spun ca te simti, dupa ce ai implinit doua decenii, de cand ai avut in mana primul produs al unei companii, si poti sa faci o comparatie.

Acum mai bine de 20 de ani, cand foarte multi dintre voi poate nici nu erati nascuti, Lenovo se numea IBM, si intrase din punctul meu de vedere, pe piata laptopurilor din Romania, la performanta de atunci. Iar la primul meu contact cu aceasta noua tehnologie, acestea faceau parte dintr-un sistem proaspat intrat, adus de catre compania americana Trimble, specializata pe atunci in echipamente GPS, utilizate in masuratori geodezice. Acestea rulau aplicatii sub Windos 3.0, adica un DOS un pic mai rasarit, prin care coordonatele GPS culese de catre inginerii geodezi, erau transformate in coordonate pe harti, realizate dupa anumite crochiuri. Era clar ca aceste laptopuri imbunatateau eficienta si precizia prelucrarilor efectuate, intr-un mod cu totul simplificat, fata de metodele clasice ale vremii.

Asa mi s-a intamplat si mie, atunci cand, la Gadgetarul Roman a sosit la review, un ultrabook de la Lenovo, Ideapad 320S, si poate fara sa vreau, in subliminal, mi-am dorit sa fac o comparatie cu acele laptopuri. Fireste ca nu a fost posibil, pentru ca, multe lucruri de conceptie si design au fost inlocuite de-a lungul vremii, datorita schimbarii tehnologiei si a interconectarilor realizate si asigurate si de catre dezvoltarea comunicatiilor, si nu in ultimul rand a modului de operare.

Acest ultrabook la cei 1.38 kg, si dimensiunea carcasei de 327.4×236.5×19.3 mm, nu ar putea sa stea langa unul IBM, de atunci, cand trebuia sa te inzestrezi cu ceva muschi, pentru a putea sa ii asiguri mobilitatea. Progresul se poate observa si in ceea ce inseamna dimensiunile, in special grosimea de 19.3 mm a displayului cu panel TN, de 14 inci, 141 ppi, antiglare, nediscutand si despre rezolutia FHD (1920×1080), factor de aspect: 16:09, net superioare.

Cu toate acestea nu mi-am propus sa fac de ras tehnologia acelori ani de pionierat, in domeniu, ci sa scot in evidenta modul extrem de apropiat de utilizator, prin care competitia intre diferitii poducatori de pe piata, au imbunatatit pana la urma experienta in exploatare, odata cu trecerea anilor. E clar ca bazele conceptuale au fost puse acum cateva decenii, dar progresul s-a realizat cu certitudine in ultimii ani, atunci cand lucrurile au fost accelerate de noi cuceriri tehnologice.

Cu toate acestea Ideapad 320S este numai un mid-range destinat celor care au nevoie de mobilitate,  dar si de un dispozitiv destul de puternic, dedicat continutului multimedia sau chiar jocurilor mai accesibile, fara pretentia de a functiona precum o consola de gaming. Este multimedia si prin faptul ca are in interior o camera video de 720p, dar si un microfon care te vor ajuta la diferite interactiuni, impreuna si cu boxele Harman, extrem de calitative, si cu un nivel sonor bine calculat.

Spun acest lucru datorita configuratiei, care a ajuns la mine: procesorul pe 64 de biti, Intel® Core™ i7 , 2 nuclee, 4 threads la 2,7 GHz, dar cu factor de multiplicare 35 pana la 3294,4 MHz, de varf, garanteaza o reactie rapida si o performanta fiabila, secondat de partea grafica Intel Integrated Graphics / NVIDIA GeForce 920MX, memorie 8 GB DDR4 la 1066 MHz, memoria de storage 256 GB SATA SDD, fiind la nivelul actual de cerinte.

Aceasta configuratie asigura un optim intre performante, consumul de energie din acumulator dar si pretul de achizitie, este un competitor puternic în domeniul productivitatii. De asemenea, putem discuta si despre siguranta datelor, dar si, despre viteza cu care se incarca, in special sistemul de operare Windows 10, daca ne uitam ca avem un SSD in configuratie. Se va ocupa cu usurinta de orice task, gratie procesarii puternice si a graficii Intel HD integrate. Deoarece vine cu Windows 10 Pro instalat, veti avea asistenta personala Cortana, proiectata sa va ajute să deschideti aplicatii si sa raspunda la intrebari, fie ca sunt tiparite sau vorbite.

Ce va primi utilizatorul in afara de un device subtire, se refera si la faptul ca este extrem de robust si flexibil, neincurcandu-te deloc in diferitele situatii de utilizare ale unui astfel de device. Atat la birou, la intalniri, in parc sau poate si pe canapeaua din sufragerie, aproape ca nici nu il vei simti, pentru ca este extrem de comod de utilizat, iar ecranul IPS de 14 inchi care este mat, foarte bine proportionat ca unghiuri de vizibilitate, luminozitate & contrast si culori realiste, se poate rabate pana la orizontala, chiar daca nu se poate da peste cap precum un Lenovo Yoga, mi se pare indeajuns.

In schimb mi se pare impresionant designul realizat impreuna cu carcasa de culoare Mineral Grey, in combinatie de aluminiu si policarbonat, prin jocul de forme, acolo unde Lenovo si-a castigat un loc de remarcat. In partea de jos este tratat cu un strat special de protectie pentru a proteja impotriva uzurii si producatorul a adaugat detaliile cauciucului pe capacul inferior pentru a maximiza ventilatia si pentru a prelungi durata de viata a produsului, neuitand fantele pentru difuzoarele exterioare dar si pentru racirea interioara a componentelor. Fireste Lenovo a prezentat carcasa in mai multe culori, toate atractive: Platinum Gray, Onyx Negru, Blizzard White si Denim Blue si sincer mi-ar fi destul de greu de ales dintre acestea, toate fiind pe gustul meu.

Cat despre porturile la care utilizatorul are acces, acestea sunt: pe laterala din stanga: 1xUSB 3.0, 1xType-C USB 3.0, conector de incarcator, sau de casti STEREO si doua indicatoare cu LED pentru incarcare si starea de standby, iar lateral dreapta: 1xUSB 2.0, HDMI, 4-in-1 card reader, si Kensington lock. Desigur beneficiem si de conexiunile asteptate: WiFi 802.11 ac, Bluetooth® 4.1, care sunt de un real ajutor pentru navigare sau conexiunea cu alte device-uri, cam tot ce se poate si este modern la ora aceasta.

Ceea ce mi se pare mai putin reusit se refera la retro-iluminarea tastaturii, acolo unde este dealtfel foarte buna si reponziva, si bine calibrata pentru utilizator, aproape de a fi un subiect perfect atins, de catre fabricant. De bun ajutor mi se pare, insa, senzorul trackpad-ului ce ofera o navigare fluida, fara sa mai fie nevoie de un mouse exterior.

Ma tin de cuvant si de data aceasta si va prezint rezultatele evidentiate de testele de Benchmark realizate cu: CPU-Z, Aida64, HWInfo 64, GeekBench, acolo unde lucrurile stau bine pentru utilizatorul normal de notebook.

Această prezentare necesită JavaScript.

Cat despre autonomie pot spune ca avem de-a face cu o unitate, ce nu este interschimbabila, ceea ce nu prea incanta pe utilizator. In schimb perioada de lucru de aproximativ 8 ore este un plus, ce poate iesi in evidenta, pentru cei care nu isi doresc sa adoarma cu capul pe computer, si prefera eficienta.

Visits: 0

Lasă un răspuns