NETGEAR EX7500 “NightHawk X4S” AC2200 TriBand WiFi Range Extender la review

Odiseea extenderelor si al routerelor in vizita la GADGETARUL ROMAN continua cu unul deosebit de data aceasta pentru eficienta cu care isi realizeaza functiile, pentru care a fost proiectat. Chiar si comparativ cu cel precedent testat de mine Range Extender-ul NETGEAR DualBand WiFi EX6150 – AC1200 aici.

Este un extender care depaseste o medie pe care am testat-o pana acum, pentru ca NETGEAR EX7500 “NightHawk X4S” AC2200 TriBand WiFi Range Extender, se situeaza in niste parametrii extrem de actuali, pentru utilizarea de fiecare zi, practic in sistemul 24/7 si pentru acest model.

 DSC_0009

Nighthawk X4S Tri-band WiFi Extender, cu tehnologia FastLane 3 imbunatateste WiFi-ul locuintei, astfel incat puteti sa va puteti conecta la Internet de mare viteza peste tot in casa fara ca vreun colt care sa sufere sau sa fie defavorizat. Tehnologia TriBand cu patentul FastLane3 ofera conexiune WiFi rapida la dispozitive, prin maximizarea latimii de banda disponibile, preluand semnalul de la routerul IPS-ului, in cazul meu Telekom Romania si imprastiindu-l in toata locuinta, fara prea multe manevre de programare sau probleme de cablare.

Tehnologia FastLane3 ofera o crestere a performantei de pana la 100% comparativ cu extensiile tipice, prin crearea unei conexiuni wireless dedicate WiFi. Tehnologia Nighthawk Mesh forteaza Nighthawk X4S pentru a imbunatati WiFi-ul existent, la apasarea unui buton. Tehnologia TriBand cu tehnologie patentata FastLane 3 ofera conexiune WiFi rapida prin maximizarea latimii de banda disponibile. Aceasta tehnologie poate permite routerelor TriBand NETGEAR, sa creeze o legatura wireless dedicata de la extensie la router, eliminand blocajele din retelele de domiciliu, astfel incat smartphone-urile, tabletele si computerele sa poata sa ruleze sau sa navigheze pe internet.

Practic il iei din cutie si il infigi intr-o priza de energie electrica la 220 ca, iar restul garantat va decurge cu de la sine putere, daca vei respecta intocmai instructiunile.

Este spectaculos de usor de pus in functiune, cu cerinte minime de operare pe browsere: Microsoft Internet Explorer 8.0, Firefox 20, Safari 5.1, Google Chrome 25.0. Pentru ca in cutia de retail se afla numai extenderul si manualele de utilizare, ceea ce simplifica pornirea si urmarirea proceselor pana la intrarea in functiune.

Daca privesti pe ambalaj vei deprinde intreg continutul cutiei, parametrii de comunicatie TriBand: AC2200 WiFi cu viteze combinate de pana la 2.2 Gbps si anume:

  • Banda 1: 400Mbps @2.4GHz – 256QAM

  • Banda 2: 866Mbps @5GHz – 256QAM

  • Banda 3: 866Mbps @5GHz – 256QAM

Securizate prin Wi-Fi Protected Access® (WPA/WPA2–PSK) si WEP, in standardele:

  • IEEE® 802.11 b/g/n 2.4GHz

  • IEEE® 802.11 a/n/ac 5GHz

  • IEEE® 802.11 k

Nighthawk X4S este un dispozitiv mai mic care se conecteaza direct la o priza electrica undeva in casa si nu are porturi sau fire care sa se conecteze. Singurul buton pe care il vei gasi pe unitate este butonul WPS pentru configurare instantanee si indicatorul LED de stare bicolor (rosu/albastru) si care se aprinde sus, pe coltul carcasei. Aceste lampi de stare LED indica legatura dintre extender si router, starea alimentarii, legaturile clientului pe 2,4 GHz si 5 GHz si indicatorul WPS. Codificarea este astfel: Albastru: cea mai buna conexiune, Amber: conexiune buna, Rosu: conexiune slaba, Dezactivat: Nu exista conexiune, Clipeste (albastru): Extensia se reseteaza la setarile implicite din fabrica.

Asa cum se poate vedea constructia din plastic fumos proiectat al extenderului de dimensiuni: 83.82 x 76.2 x 161.04 mm, pentru a fi atractiv si a se putea raci prin convectie. Nu cere prea mult spatiu pentru instalare si nici nu este asa de greu la cele 0.304 kg. Cat l-am utilizat nu s-a incalzit deloc ceea ce cu siguranta ii va asigura un timp de utilizare cat mai lung. Fireste trebuie avut in vedere sa nu acoperim totusi fantele de eliminare a caldurii.

Mai interesant a fost modul simplu de a instala aplicatia direct prin citirea codului QR direct de pe cutie cu smartphone-ul. Mai jos apar secventele de instalare, in cazul in care se doresc alte initializari ale device-ului.

Practic, trebuie doar sa conectati extensia de langa ruterul existent, apasati pe butonul WPS de pe router, apoi pe extender, așteptati un minut pentru ca cele doua sa se sincronizeze si ati terminat. Extensorul va replica in mod automat setarea Wi-Fi a routerului existent (nume si parola) si il va extinde.

Avantajul conectarii extender-ului la dispozitivele WiFi din banda dedicata de 5 GHz, fara a reduce largimea de banda a extenderului, Nighthawk X4S creeaza retea in intreaga locuinta utilizand acelasi nume de retea WiFi (SSID) ca si routerul, dispozitivele WiFi, cum ar fi smartphone-urile si laptopurile, ramanand conectate cu acelasi nume de retea pe masura ce va mutati in casa si curte, acesta fiind principiul pentru care se spune ca este Mesh.

Netgear a facut in mod clar o multime de lucruri pentru a face instalarea si configurarea cat mai sigure posibil, toate pastrand totodata o compatibilitate maxima cu aproape toate router-ele existente si sistemele de retea. In timp ce multi utilizatori vor achizitiona un router separat pentru a face acest lucru, aceasta nu este intotdeauna cea mai fezabila optiune sau cea mai usoara, si nu rezolva intotdeauna problema de acoperire sau de viteza. Cu toate acestea in casele mai mari pot avea nevoie de mai mult decat un dispozitiv de extindere, iar in acest caz, este indicat  sa existe mai multe unitati X4S, deoarece acestea functioneaza intr-un mod atat de discret si simplu de configurat. Pentru apartamentul meu s-a dovedit totusi acoperitor, doar un singur extender, ceea ce nu inseamna ca nu tind catre o vila:)

Mai jos puteti vizualiza parametrii masurati cu WIFI Analyzer / speedtest.net, chiar in camera cu routerul Telekom. Totul este mai bun decat ideal.

Asa cum spuneam nu am un apartament prea mare dar are pereti grosi si destul de multe usi, care pot fi inchise pentru teste. Mai jos pot sa va pun la dispozitie aceleasi masuratori in situatia cea mai defavorabila de la mine din apartament si in concluzie se comporta admirabil.

EX7500 este inca destul de diferit de a fi un sistem mesh real. Printre altele, daca modificati setarile Wi-Fi ale routerului (nume sau parola), va trebui sa configurati din nou extensia. De asemenea, va trebui sa comutati benzile pe cele doua unitati pentru a va asigura ca nu exista interferente.
Cu toate acestea, daca este nevoie sa va extindeti rapid reteaua Wi-Fi si o sa aveti o multime de prize de perete prin casa, acesta este un excelent mod de extindere.