Micutul Nokia Asha 501 fara localizare GPS si virusi la review
De mult timp imi doream sa testez un terminal sub marca Nokia consacrata, adica dimensiuni reduse, simplu de utilizat si robust asa cum era la un moment dat undeva, in trecut Nokia 8310.
Si iata ca Asha 501 un terminal de buget, la nivelul tehnologic de astazi, asa cum apare aici, este asemanator, insa, experienta de utilizare este cu mult mai mult in favoarea lui Asha.
Este de remarcat ca si terminalul primit la testare a iesit de sub pecetea grea a unui sistem de operare consacrat Windows/Android/IOS/Ubuntu/Firefox, dar se descurca de minune cu ceea ce are, adica, „Nokia Asha software platform 1.0”, exact atat cat ii este necesar pentru un utilizator mediu, un telefon de pe care sa vorbeasca la o autonomie foarte buna, ceva conectare prin retele de date 2 G si surpriza cea mare prin Wifi, poze la un nivel multumitor, si jocuri nu prea performante tinand cont de displayul si dimensiunile acestuia.
Surpriza facuta a fost destul de mare caci, inca sub rezerva unei dimensiuni reduse se pot intalni cateva functii pe care le regasesti la SMART-uri numai la dimensiuni aproape duble.
O alta noutate pentru un Nokia este utilizarea Dual SIM, care in trecut nu a fost luata in calcul de catre Nokia si care pe micutul Asha 501 si-a gasit locul. Nici principiul interschimbabilitatii carcaselor rezistente dintr-un material robust nu a fost uitat, culorile consacrate si vesele: galben, roșu, albastru, verde, alb sau negru ramanand un punct de atractie vizuala.
Desigur precum stiti, fiind fanul terminalelor cu baterii detasabile, am avut surpriza sa constat ca sub carcasa care de data aceasta se da destul de comod deoparte avand un buton unde poti impinge si elibera corpul fix, am observat ca sasiul terminalului este un lucru robust care nu scartaie in niciun fel atunci cand vrei sa ai acces la cele 2 SIMuri interne, baterie sau memory cardul ce poate ajunge la o capacitate de 32 G, zic eu extra-suficient pentru un utilizator normal. Recunosc pana acum nu am reusit sa solicit cu mai mult de 8 G vreun terminal si zic eu vreo 16 G ar fi suficient pentru o utilizare normala.
Asha 501 are un ecran QVGA de 3–inch (320 x 240), acoperit cu sticlă , cu o cantitate necunoscută de stocare internă completată de un slot microSD în spatele capacului din spate – un card de 4GB este in pachet cu fiecare telefon. Veți găsi două sloturi micro-SIM, hot-swappable (pentru inlocuire nu este nevoie pentru a opri telefonul). Revenind la exterior, există, de asemenea, un shooter–focus fix de 3.2 megapixeli (fara blit), numai pe partea din spate. Iata si cateva foto realizate in diferite conditii:
Mai jos de ecran este un buton fizic, care este pur și simplu un buton secvențial „back” pentru a se reintoarce pe urmele tale, prin aplicații. Nu e nevoie de buton de „meniu” sau de „home” datorită caracteristicilor UI ale noii platforme software.
De altfel, difuzorul telefonului este construit în interior acoperit permanent de plastic, canalizarea sunetul prin decalajul dintre aceastea, decizia Nokia a facut designul exterior cât mai curat posibil. Un rocker volum și butonul de alimentare de nuanțe potrivite sunt frumos integrate în marginea din dreapta a capacului. De altfel în afară este o priză de încărcător, portul micro–USB și jack pentru căști răspândite în partea de sus. În ciuda unui design cutiuta și unghiurile ascuțite, 501 are curbe confortabile în toate locurile potrivite.
Unul dintre obiectivele Nokia pentru platforma software a fost de a limita numărul de pași de care este nevoie pentru a face, cat mai bine, ce vrei să faci. Cu un singur buton fizic, acest lucru este realizat printr-o serie de gesturi. Există în mod eficient două ecrane de start: grila standard de app, numit Acasă, și o nouă vizualizare listă ca activitate recenta numita Fastlane. Fastlane păstrează urmele a tot ce ai făcut de curând, astfel încât să puteți începe să indica o melodie din cadrul jurnalului, sau a lansa o aplicație, încărcați o conversație text, etc, prin localizarea-l în listă și dându-i un start. Chiar deasupra jurnalului este o bara care spune: „Ce e în mintea ta?”, Și apasandu-l va porni o casetă de introducere a textului de la care puteți posta actualizări de stare pe Facebook, sau tweet fără a intra în aplicațiile lor dedicate. În cele din urmă, pentru a finaliza mesajul „trecut, prezent și viitor„. Nokia il foloseste pentru a trece în Fastlane si va dezvălui evenimente din calendar.
Cautand pe net am aflat si Cum să obțineți Update pe Nokia Asha 501:
Când actualizarea este gata, vei primi notificarea pe telefon. Dacă doriți să verificați manual, aveți posibilitatea să urmați acest pași.
1 Du-te la „Settings”, apoi „actualizare telefon„.
2 Utilizați date mobile pentru a verifica actualizarea. Asigurați-vă că sunteți pe Wi-Fi pentru a face procesul cât mai repede și mai ușor posibil.
3 Apăsați pe „update” și presto – veți vedea progresul de download, care durează doar câteva minute.
4 În cazul în care actualizarea se face, un lansator de WhatsApp va apărea pe ecranul de start. Apăsați acest lucru pentru a descărca și instala aplicația completă. Aici este un video rapid despre actualizare.
Daca este sa vedem ceva avantaje la acest model de terminal. Desigur ar fi durata de viata a bateriei de 1200 mAh pana la descarcare ce pare destul de promitator, tinand cont ca pe mine ma tinea in jur de vreo 9 zile la o utilizare moderata. Insa sa nu uitam ca acest lucru se face in detrimentul vitezei de lucru pe internet adica EDGE, a unor aplicatii mai putin consumatoare de resurse si a unui display TFT de diagonala redusa. Un alt avantaj ar fi datorita noutatii, lipsa de virursi, deocamdata, si toate dezavantajele legate de o posibila localizare prin lipsa de GPS.
În ceea ce privește aplicațiile există un music player, Facebook, Twitter și aplicații de e-mail, un notepad și un calculator, printre altele. Se poate chiar accesa un App Store, deși alegerea de software și jocuri este slabă. Nici scrollingul de pe browserul de internet nu a prea fost la inaltime tinand cont de tipul de conexiune, dar cu ceva mai multa rabdare si cu pagini bine alese poti sa treci cu bine si prin aceasta experienta.
In concluzie un smartphone compact, ieftin, vesel și bine construit, dar prea lent pentru aplicatii internet.
Views: 0