Lumia 930 unul dintre ultimele terminale mobile cu logo de la Nokia in review

Nu credeam vreodata intr-o cadere atat de abrupta a unui brand asa cum a fost Nokia. Si nici nu credeam ca o sa ajung sa tin in mana ultimul dintre terminalele Nokia si sa le cant prohodul. Dar iata ca viata este extrem de diversa si surprizele fac parte din ea. Se pare ca pe lumea aceasta nu este indeajuns sa fii o perioada cel mai bun intr-o directie daca nu esti indeajuns de bun sa-ti pastrezi locul si sa te adaptezi cat mai rapid. Si mai este o chestiune de viata…intotdeauna trebuie sa fii atent cand iti alegi prietenii, si cu asta afirmatie am terminat.

Lumia 930 este de asemenea un terminal ca un exemplu constructiv pe piata. Parca un “La revedere” sau nu stiu poate “Adio” care sa lase un gust dulce in gura utilizatorilor si totusi o punte frumoasa de trecere catre noul brand de la Microsoft.

Designerii de la Nokia nu au lasat niciodata de dorit in alegerea materialelor si prelucrarea lor. Asa au procedat si cu Lumia 930 desi sunt convins ca nu au facut-o chiar cu aceiasi tragere de inima ca inainte, au realizat un produs robust si user friendly, si care arata din toate ungherele ca apartine familiei Lumia.

Cadrul lateral din aluminiu, plat, nu are niciun fel de inflorituri si brizbrizuri. Metalul ii ofera dispozitivului eleganta si aspect premium, pentru ca pentru moment Lumia 930 este in partea superioara a terminalelor cu Win Phone 8.1. asa cum apare in specificatii.

Terminalul are un design simplificat pentru ca are atat cat este nevoie pentru a interactiona cu utilizatorul: lateral sus: conectorul EAR de casti la 3,5 mm si compartimentul cu usita pentru nanoSIM, lateral dreapta butonul Volum +/-, Power on/off, butonul declansator foto; jos conectorul microUSB date/incarcare; spate camera Pureview de conceptie Zeiss 21MPx, blitzul dual flash LED, jos un difuzor extern. Materialul este policarbonat si este destul de rezistent. In partea din fata un displayul AMOLED de 5” cu rezolutie 1080 x 1920 pixels (~441 ppi pixel density) ClearBlack, acoperit de Gorilla Glass3, curbat usor ii asigura personalitatea si eleganta necesara. In plus camera frontala si casca audio.

Cu toate astea la cele 167 de grame pe care le are, terminalul este destul de greu si poate exista riscul sa fie scapat atunci cand este operat cu o singura mana. Dar sa nu fim carcotasi, situatiile astea nu sunt chiar atat de dese cum s-ar putea credea.

Platforma hardware este de asemenea la înălţime, intrucat Nokia a adoptat chipsetul Qualcomm Snapdragon 800 dotat cu procesor quad-core Krait 400 cu frecvenţa de 2.2 GHz, grafică Adreno 330 şi 2 GB RAM. Indiscutabil experienta  cu 930 este fluenta si sigura asa cum ne-a obisnuit Nokia fapt confirmat si de rezultatele benchmark de mai jos:

Camera este pozitionata intr-o mica adancitura in carcasa, astfel ca riscul ca lentila sa se zgarie de la frecarea cu masa sau alta suprafata pe care este asezat telefonul este redus substantial.

Camera principala, de 20 MPx este una dintre cele mai puternice existente pe piata si poate fi gasita si pe modelul Lumia 1520. Dispune de stabilizare optica a imaginii. Aceasta permite inregistrarea de continut video Full HD (1.080p@30fps) iar dupa WP8 Denim update permite 4K  (2160p@30fps) si dipune de stabilizare video. Camera secundara, de doar 1,2 MPx, pentru apeluri video sau selfie, permite inregistrarea de continut video la calitate HD (720p@30fps). Pe terminal vine preinstalata aplicatia Nokia Camera care poate fi utilizata atat in mod automat cat si in mod manual ce ofera comenzi pentru expunere, timp de expunere, ISO, nivel de alb si focalizare. Cateva dintre incercarile mele le puteti vizualiza cu click in galeria de mai jos.

Video:

Acumulatorul nu are o capacitate prea mare la cei 2.420 mAh, insa Windows Phone nu este un mare consumator de energie, asa cum este, de exemplu, Android. Autonomia este buna, dar nu impresionanta. In regim de utilizare medie, cu luminozitatea setata pe nivelul mediu, bateria tine de dimineata pana seara, insa stiti ca nu poate fi luat drept etalon un astfel de consum care practic este irepetabil de la o zi la alta. Incantatoare este functionarea pe LTE de la Telekom pentru ca este chiar interesant cum zboara terminalul prin browser. Pe scurt siguranta si rapiditate, desi capitolul aplicatii a ramas cam la acelasi nivel cu ultimul Lumia testat de mine, chiar daca se sustine ca ar mai fi crescut numarul lor.

Lumia 930 poate fi alegerea perfecta daca va doriti sa achizitionati un terminal high-end, dar nu sunteti atasati de un anumit sistem de operare, nu deranjeaza asa de mult faptul ca unele aplicatii populare nu sunt disponibile pentru acesta, in schimb va incanta ecranul foarte bun, usurinta de utilizare, fluiditate, camera excelenta si compatibilitatea cu platforma Windows, care practic ar fi in continuarea celei de la birou

Visits: 0

0 comentarii la „Lumia 930 unul dintre ultimele terminale mobile cu logo de la Nokia in review

Lasă un răspuns