Legea lui Moore aniversează 50 de ani

Pe 19 aprilie Legea lui Moore a împlinit 50 de ani: o simplă observație, pe care nici Gordon Moore nu a văzut-o la început ca pe o forță competitivă, care va aduce timp de cinci decenii beneficiile tehnologiei cât mai multor persoane la costuri cât mai mici. Noile generații au devenit administratorii Legii lui Moore: căutând continuu metode pentru a micșora tehnologia, au făcut-o mai puternică, mai eficientă si au regândit unde – și în ce situații – computingul este posibil și dorit. Poate cel mai mare impact încă urmează să apară. Pentru mai multe informații, vizitați kit-ul de presă despre a 50-a aniversare a Legii lui Moore.

Gordon E. Moore

Cu trei ani înainte de înființarea companiei Intel, Gordon Moore a făcut observația că tranzistorii – blocuri fundamentale ale microprocesorului și erei digitale – își vor mări performanța și reduce costurile la un anumit interval de timp. Nu a știut însă că în 1965 el a enunțat o idee revoluționară, care avea să devină cunoscută drept ”Legea lui Moore” și care va conduce pentru următoarea jumătate de secol – cel puțin – la schimbarea tehnologică.

Legea lui Moore Timeline

 • AUTOMOBILE:
  • Dacă eficiența consumului de combustibil s-ar îmbunătăți în ritmul Legii lui Moore, atunci o persoană ar putea cu ușurință să conducă o mașină o viață întreagă cu un singur plin de benzină. Mașini noi, în primii 40 de ani de viață? Posibil să ai nevoie doar de un sfert de rezervor?
  • În ritmul în care tranzistorii s-au mișcorat, masina ta ar fi de mărimea unei furnici. Ai putea păstra o grămadă de anvelope de rezervă în buzunarul tău de la cămașă.
 • CONSTRUCȚII:
  • Dacă zgârie-norii s-ar ieftini în ritmul Legii lui Moore, o persoană ar putea cumpăra în prezent unul la prețul unui PC. Supercomputere în mansarde? Și dacă ar fi crescut în înălțime în același ritm, aceștia puteau fi de 35 de ori mai mari decât Muntele Everest.
  • Dacă prețul caselor ar fi scăzut în același ritm cu tranzistorii, atunci ar fi putut fi cumpărate la prețul unei bomboane. Delicios!
 • CĂLĂTORII AERIENE:
  • Costul Programului Apollo Space a fost de 25 de miliarde de dolari. Dacă prețul ar fi scăzut în ritmul Legii lui Moore, astăzi programul ar fi costat aproximativ la fel de mult ca un avion privat de mici dimensiuni.
  • O călătorie pe lună în 1969 dura 3 zile. Aplicând Legea lui Moore pentru călătoriile în spațiu, acestea ar fi putut dura doar un minut în prezent.
  • Un zbor din Noua Zeelandă către New York ar fi fost la fel de rapid ca durata cuplării centurii de siguranță. Fără alune pe acest zbor?

Multe dintre dispozitivele utilizate în prezent sunt alimentate de către microprocesoarele formate din tranzistori. Toate aceste dispozitive și-au redus considerabil prețul și și-au mărit performanța și eficiență energetică, datorită Legii lui Moore, devenind o parte indispensabilă a vieții noastre. Telefoanele și ceasurile au devenit inteligente, iar mașinile s-au transformat în adevărate computere.

Copie a revistei Electronics Magazine din 1965, unde a fost enuntata prima data Legea lui Moore_2

 • Dacă un telefon cu tehnologia Intel, bazat pe Android**, ar fi construit folosind tehnologia din 1971, microprocesorul telefonului ar avea mărimea unui loc de parcare. Încearcă să-ți faci un selfie cu unul ca acesta.
 • Comparativ cu primul procesorul Intel, Intel® 4004, procesoarele pe 14nm din prezent sunt de 3.500 de ori mai performante și de 90.000 de ori mai eficiente, la un cost de 1/60.000 mai mic.

Legea lui Moore este o aspirație, nu o lege a naturii. Aceasta este posibilă cu ajutorul unei armate de oameni, împingând legile fundamentale ale fizicii. Astăzi, fabricile Intel produc peste 10 miliarde de tranzistori în fiecare secundă care alimentează dispozitive ce deservesc nevoile a miliarde de oameni din întreaga lume.

 • Primii tranzistori ai microprocesorului erau de mărimea unei gume de șters din capătul unui creion. Ca rezultat al Legii lui Moore, în prezent peste 6 milioane de tranzistori tri-gate încap în punctul de la finalul acestei propoziții.
 • Tranzistorii din prezent sunt invizibili pentru ochiul liber. Pentru a vedea un singur tranzistor, este nevoie de un procesor mărit la nivelul unei case.

În prezent, Legea lui Moore continuă să transforme nu doar industria tehnologică, ci și lumea. Tinerii inventatori, oamenii de știință și mulți alții, vor continua să uimească lumea cu idei și descoperiri pe care în prezent nu ni le putem imagina.

Intel România

Visits: 27

Lasă un răspuns