La mâncarea la ceaun Vegeta Cuburi e cel mai bun!
Să vă mai întrebăm cât de dor vă este să mergeți cu cortul la munte? Mai are vreun rost? Tuturor ne este, tuturor ne-a fost. Numai gândește-te la bucuria pregătirilor pentru „evadare”. Lista cu tot ce trebuie să ai la tine, ca să nu uiți nimic. Portbagajul plin-ochi, în care ai îndesat, pe lângă cort, scaunele pliante, paturile, grătarul, cărbunii, lada frigorifică, alimentele, apa, sucurile, berile… Vrei să încerci ceva nou și să simți că… haiducești? Uite, cumpară-ți un ceaun. Vei putea prepara mâncăruri savuroase, cu un gust total diferit de cel pe care îl știi de acasă. Până și o simplă tocăniță de cartofi și cu tot felul de alte legume vei constata că e cu totul altceva dacă e gătită la ceaun, în aer liber, la foc de lemne. Ia uite aici rețeta preferată a montaniarzilor:
Ai nevoie de: două kilograme de cartofi (acum e vremea delicioșilor cartofi noi!), 6 cepe albe, 6 cepe roșii, doi morcovi, o țelină, doi dovlecei, 5 ardei grași verzi, 5 ardei grași roșii (sau ardei kapia), 3-4 ardei iuți (opțional), două vinete, un kilogram de roșii (sau două cutii de roșii în bulion), Vegeta Cub Legume, ulei, pătrunjel verde, frunze de țelină sare, piper.
Mod de preparare
Încinge ceaunul și pune în el ulei. Pune la prăjit ceapa tocată mărunt, împreună cu morcovul și țelina tăiate cubulețe mici, ardeii grași tocați și ardeii iuți tăiați rondele. Amestecă în permanență și nu lăsa legumele să se ardă, ele trebuie să fie doar puțin înmuiate. Când s-au înmuiat adaugă cartofii, vinetele și dovleceii tăiați în bucăți mai mărișoare, roșiile tăiate în sferturi (sau roșiile în bulion) și toarnă apă cu trei degete peste nivelul amestecului de legume. Adaugă Vegeta Cub Legume și lasă să fiarbă la foc potrivit, până scade apa și legumele sunt bine fierte. Gustă și vezi dacă mai este nevoie de sare, pune piperul măcinat și frunzele de pătrunjel și țelină tocate mărunt.
Te numeri printre cei pentru care mâncarea fără carne nu are niciun haz? Atunci gulașul la ceaun este de tine!
Ai nevoie de: 1 kg carne de vițel, 3 cepe mari, 3 ardei grași, 2 morcovi, 400 ml suc de roșii, 5-6 cartofi, 2-3 ardei iuți, usturoi, pătrunjel verde, o linguriță de chimen măcinat, foi de dafin, 2-3 linguri de untură sau 100 ml ulei, Vegeta Cub Gulaș.
Mod de preparare
Taie carnea în cubulețe mici, ca pentru tochitură. Pune în ceaun, în untura/uleiul încins chimenul și după 2-3 minute adaugă carnea. Când acestea au făcut o crustă, adaugă ceapa tăiată peștișori și morcovii tăiați rondele. După circa cinci minute, când ceapa a devenit translucidă, adaugă ardeii grași tăiați fâșii, ardeii iuți tăiați rondele, usturoiul mărunțit, sucul de roșii, o cană de apă și cuburile de Vegeta Cub Gulaș. Amestecă și pune frunzele de dafin. Când carnea este bine fiartă se adaugă cartofii tăiați în sferturi. Verifică dacă mai este nevoie de încă o cană cu apă pentru fierbere. Când și cartofii s-au fiert bine și gulașul a scăzut, înseamnă că este gata. Stinge focul de sub ceaun, adaugă pătrunjel verde tocat și… poftă bună în natură!
PS Nimic nu te reține să prepari la ceaun mâncăruri cu carne de vită sau de găină. Pentru ele s-a inventat Vegeta Cub Vită și Vegeta Cub Gaină.
Views: 0
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.