Innovation Labs 2019 anunță echipele calificate în urma Hackathonului din București

Acceleratorul Innovation Labs anunță cele 23 de tinere echipe de startup tehnic calificate în programul de mentorat, în urma Hackathonului din București. Evenimentul a avut loc în acest weekend la Biblioteca Centrală a Universității POLITEHNICA din București, atrăgând 65 de echipe pasionate de tehnologie și animate de o idee îndrăzneață. Hackathonul este o aventură de peste 30 de ore de efervescență creativă, efort intens, mentorat, deschidere spre idei și oameni noi, animată de o doză serioasă de imaginație și voie bună. La finalul acestei explorări în lumea posibilului, cele mai determinate echipe au fost selectate pentru a intra în etapa de dezvoltare a produsului organizată în următoarele 10 săptămâni de către Asociația Tech Lounge cu sprijinul Orange, Carrefour, BRD – Groupe Société Générale, Medicover, OMV Petrom precum și The Romanian-American Foundation, ca partener strategic.

În București, programul este susținut academic de către Universitatea POLITEHNICA din București şi Universitatea din București. Hackathon-ul din București este etapa incipientă a acceleratorului Innovation Labs, care a ajuns anul acesta la cea de-a șaptea ediție. La eveniment au participat 65 de echipe formate din peste 200 de tineri cu inițiative curajoase și imaginative, care și-au prezentat în prima zi a evenimentului ideile de produse tehnice aliniate cu cele șapte direcții ale programului: Agriculture, Cyber-Security, Fintech, Health & Lifestyle, Retail, Smart Cities și Smart Mobility.

Hackathonul a debutat sâmbătă, 2 martie, printr-o prezentare inițială a fiecărei echipe. După o primă selecție, prin votul Juriului și al publicului, cele mai promițătoare 40 de echipe au intrat în experiența propriu-zisă de dezvoltare a Hackathonului. Pe parcursul după-amiezii, serii și nopții ce a urmat, tinerii au construit și au șlefuit un prototip cât mai persuasiv pentru produsul conceput de ei, sub îndrumarea mentorilor – antreprenori și profesioniști de top din industriile IT&C și business.

Duminică, 3 martie, în cea de-a doua zi a Hackathon-ului, echipele și-au prezentat noua versiune a produsului și a strategiei de business. Prezentările au inclus o demonstrație tehnică precum și un pitch de 2 minute în fața Juriului și publicului. Juriul, incluzând personalități din ecosistemul inovării digitale din România, a avut misiunea dificilă de a selecta cele mai performante 23 de echipe și prototipuri, ce intră astfel în programul de dezvoltare și mentorat de 10 săptămâni al Innovation Labs. Echipele calificate încep de azi o experiență intensă de interacțiuni săptămânale cu mentorii, utilizatorii și potențialii investitori, intrând gradual în lumea inovării digitale și antreprenoriatului tehnic.

Săptămâna aceasta, pe 9-10 martie 2019, urmează alte patru Hackathoane, care vor avea loc simultan în Cluj-Napoca, Iași, Sibiu și Timișoara. Înscrierea pentru acestea se poate face pe www.innovationlabs.ro/register până pe 7 martie.

Ce inovații ne propun tinerele echipe din Hackathonul Innovation Labs din București

Pe direcţia SmartCity, susținută de Orange, echipele BeOnTime și RailTrace propun o soluție de gestionare a fluxului de pasageri prin generarea de orare și rute actualizate, respectiv o soluție de monitorizare și detectare a defecțiunilor în infrastructurile de transport.

Pentru direcția de Retail, susținută de Carrefour ca lider al inovației în domeniu, echipa ReTGo propune o aplicație prin intermediul căreia utilizatorii pot genera o precomandă pentru a primi cafeaua de la magazinele preferate la ora și în locul dorit. În direcția de Agriculture, echipa Veritas propune o soluție de monitorizare a condițiilor de mediu pentru vița de vie.

Echipele Sales Lead Generator și Finbot, din direcția Fintech, susținută de BRD – Groupe Société Générale, au dezvoltat, ambele folosind mecanisme de Machine Learning, o soluție care permite prioritizarea eficientă a potențialilor clienți, și o soluție care oferă angajaților organizațiilor un mod de căutare interactivă a informației nestructurate.

În cadrul direcției Smart-Mobility, verticala susținută de OMV Petrom, echipa Heimdal propune un produs  care îmbunătățește consumul electric printr-o soluție hardware. Tot cu susținerea OMV Petrom, echipa EKT dezvoltă  o soluție de optimizare a bucătăriilor din benzinării, digitalizând informațiile privind ingredientele, stocurile și procesele.

Echipa MedCal din direcția de Health & Lifestyle, sprijinită în premieră de Medicover, propune o aplicație digitală ce optimizează modul de organizare a activității în cadrul instituțiilor medicale.

Pentru verticala de Educație, susținută de Romanian-American Foundation, echipa CodeLeague propune o aplicație mobilă care permite copiilor să învețe programarea în mod interactiv prin exerciții, jocuri și mentorat în timp real.

Pe parcursul următoarelor 3 luni, antreprenori și oameni de business de vârf vor împărtăși experiențele lor cu tinerii participanți, orientându-i în explorarea ecosistemului antreprenorial românesc. În plus, prin intermediul partenerilor programului, echipele câștigă acces la tehnologii de ultimă generație pentru dezvoltarea produselor precum și oportunități de poziționare eficientă pe piață. Pe 20 mai, în cadrul Demo Day, finaliștii își vor prezenta prototipurile în fața partenerilor, a reprezentanților media și a potențialilor investitori, urmând ca echipele cele mai convingătoare să fie recunoscute prin premiile Innovation Labs. Echipele pot continua să beneficieze de sprijinul acceleratorului și al susținătorilor programului și după încheierea perioadei de mentorat, devenind parte din comunitatea de alumni a Innovation Labs.

Parteneri și susținători ai Innovation Labs București

Innovation Labs 2019 București este un program organizat de Asociația Tech Lounge cu sprijinul Orange, Carrefour, BRD Groupe Société Générale, OMV Petrom, Medicover precum și The Romanian–American Foundation ca partener strategic, și cu susținerea Renault, Adobe, Fitbit, NXP, PSS Prosoft Solutions, BearingPoint, IXIA (a Keysight Business), ORTEC, Microsoft și Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), împreună cu partenerii academici Universitatea POLITEHNICA din București și Universitatea din București.

Echipe calificate în programul de mentorat Innovation Labs 2019 București

Nume Scurtă descriere
Veritas Veritas este un dispozitiv ce poate fi folosit în cazul culturilor de viță de vie cu scopul de a asigura creșterea optimă a plantei. Dispozitivul monitorizează diferiți parametri printre care se numără umezeala sau starea solului, iar informațiile astfel colectate sunt utilizate de viticultori pentru a combate bolile cele mai comune de care suferă viața de vie.
TeachBit TeachBit reprezintă o platformă ce își propune să inoveze în domeniul pieței muncii, concepută pentru a fi atât în beneficiul angajatorilor, cât și în beneficiul actualilor angajați sau persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă. Pe de o parte, angajatorii își pot educa viitorii sau potențialii angajați oferind accesul la materiale de pregătire sau sesiuni de instruire care să contribuie la îmbunătățirea competențelor pe care le caută. Pe de altă parte, persoanele interesate de găsirea unui loc de muncă pot avea acces la resurse care să le faciliteze integrarea pe piața muncii sau la diferite informații ce pot fi valorificate în direcția dezvoltării personale sau profesionale.
Hypnos Hypnos este un ceas de mână inteligent care contribuie la îmbunătățirea stilului de viață în contextul societății actuale, bazată pe o accelerare a ritmului de lucru. Dispozitivul le permite utilizatorilor să se trezească odihniți, indiferent de numărul orelor dormite. Atât prin monitorizarea pulsului sau a diferiților parametri asimilați obiceiurilor de somn, cât și pe baza diferitelor date de intrare personalizate, Hypnos îi ajută pe utilizatori să se trezească doar la finalul unui ciclu de somn pentru o odihnă mai plăcută și o trezire mai ușoară.
LifeCoach LifeCoach este un asistent personal ce sporește intensitatea relațiilor intime și romantice în online dating. LifeCoach captează informațiile publice puse la îndemână de parteneri, precum preferințe sau evenimente din calendarul zilnice, pentru a stimula reacții interesante și a oferi sugestii de conversații, cadouri sau interacțiuni.
MedCal MedCal reprezintă o aplicație digitală ce optimizează modul de organizare a activității în cadrul instituțiilor medicale, spre avantajul pacienților care astfel pot beneficia de un tratament rapid și corect. În primul rând, aplicația eficientizează procesul de planificare a programărilor, oferind posibilitatea pacienților de a beneficia de un consult rapid și reducând durata de așteptare până la realizarea intervenției medicale. De asemenea, MedCal facilitează comunicarea între diferiți medici care monitorizează starea de sănătate a unui pacient, fapt ce contribuie la creșterea calității actului medical.
ctrlVR ctrlVR propune o soluție bazată pe o mănușă și ochelari de realitate virtuală care creează o experiență multisenzorială complexă. Produsul aduce valoare adăugată dispozitivelor actuale, îmbogățind modul în care diferite conținuturi sunt puse la dispoziția utilizatorilor. Dispozitivul are o arie largă de aplicabilitate, dovedindu-se util atât ca mijloc de divertisment în contexte gamificate, cât și ca instrument de învățare sau ca resursă cu valoare comercială.
Temperance Temperance este o aplicație mobilă ce susține eforturile utilizatorilor de a depăși dependența de alcool.
ReTGo ReTGo este o aplicație prin intermediul căreia utilizatorii pot genera o precomandă pentru a primi cafeaua de la magazinele preferate la ora și în locul dorit, fără mai fi nevoiți să aștepte la coadă sau să o prepare ei înșiși.
Fastkets Oferă o soluție plug&play bazată pe RFID tags pentru optimizarea aprovizionării stocurilor. Prin procesarea datelor cumpărătorilor se încurajează reciclarea, se reduce risipa de alimente și se ajunge la o înțelegere mai bună a consumatorilor.
RIbill RIBill reprezintă o soluție care calculează costurile unui serviciu digital în funcție de parametri de performanță sau indicatori de calitate. Concepută astfel, aplicația vine în întâmpinarea clienților care vor avea acces la pachete personalizate și care vor evita astfel plata unor servicii pe care nu le folosesc, dar care de regulă se află în oferta standard pe care o au la dispoziție în mod obișnuit. De asemenea, soluția permite firmelor mici și mijlocii să acceseze servicii la prețuri rezonabile.
AntiFragile AntiFragile reprezintă o etichetă inteligentă ce permite monitorizarea de la distanță a stadiului și situației produselor pe tot parcursul procesului de transport. Dispozitivul oferă furnizorilor sau clienților posibilitatea de a accesa, în timp real, o serie de informații privind locația în care se găsesc produsele de interes. De asemenea, eticheta furnizează date ce descriu îndeosebi calitatea manevrării produselor caracterizate de un nivel ridicat de fragilitate.
Knosis Knosis oferă o soluție facilă de obținere a bazelor de date pentru Machine Learning, implicând categorii sociale diverse. Knosis permite generarea unor date echivalente prin randarea unor obiective în VR și codarea umană a datelor (fotografii, filme) printr-o platformă ce alocă eficient sarcinile către operatori din categorii sociale diverse.
Workplace.ly Workplace.ly sporește satisfacția muncii prin monitorizarea atentă a calității aerului, zgomotului, luminii și altor calități ambientale ale locului de muncă. O companie interesată de motivația angajaților săi și de sănătatea acestora va apela la Workplace.ly pentru a controla cu precizie parametrii de mediu, prin senzori specializați și analiza continuă a informațiilor. Soluția este foarte utilă și în cazul schimbării sediului sau a modificării mobilierului și altor elemente din ambientul organizațional.
Syncrobots Syncrobots oferă un robot de curățenie automatizată în fabrici și alte spații de producție, optimizând costurile, riscurile de accident și acuratețea igienei în spațiile industriale.
Heimdal Heimdal îmbunătățește consumul electric printr-o soluție hardware, cu un algoritm de Machine Learning ce identifică și optimizează amprentele digitale și obișnuințele de consum, atât pentru distribuitori, cât și pentru consumatori.
EasyBin EasyBin optimizează depozitarea și gestionarea gunoiului printr-o soluție IoT de monitorizare a nivelului de umplere a containerelor și stabilire a rutelor eficiente de reciclare, atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru firmele colectoare.
BeOnTime BeOnTime este o soluție ce îmbunătățește timpul de așteptare, fluxul pasagerilor și calitatea călătoriilor în transportul în comun, prin orare și rute actualizate, tranzacții facile și oferte comerciale relevante bazate pe locație.
CodeLeague CodeLeague este o aplicație mobilă ce permite copiilor să învețe programarea într-un mod plăcut, prin exerciții gamificate și mentorat în timp real, cu implicarea părinților.
Trusty Camera Trusty Camera oferă o soluție facilă de identificare a fotografiilor prelucrate digital. În lumea fake news, Trusty oferă jurnaliștilor, experților, dar și persoanelor care primesc fotografii prin social media, magazine online, social discovery & dating apps sau alte canale, posibilitatea de a verifica dacă fotografia este autentică sau nu. În cazul unei modificări, Trusty Camera va identifica zona editată a fotografiei.
MemoryVault MemoryVault propune o soluție de ștergere a informației digitale generate pe platformele de social media pe parcursul unei relații personale sau profesionale, pentru a evita impactul pe care aceasta îl poate avea asupra unei relații viitoare.
EKT (Electronik Tools) ElectronikTools optimizează bucătăriile din benzinăriile high-end digitalizând informațiile privind ingredientele, stocurile și procesele, susținând performanța și motivația, atât pentru personalul recent angajat, cât și pentru angajații cu experiență.
RailTrace RailTrace monitorizează integritatea și detectează defecțiunile în infrastructurile de transport bazate pe șine, printr-o soluție de senzori IoT.
Sales Lead Generator Sales Lead Generator permite prioritizarea eficientă a potențialilor clienți prin Machine Learning, actualizând și folosind datele disponibile despre profilul cumpărătorului pentru a prezice probabilitatea de conversie.
Finbot Finbot oferă angajaților organizațiilor un mod de căutare interactivă a informației nestructurate, prin intermediul unui algoritm de Machine Learning.

București, 4 martie 2019 – Innovation Labs

Views: 0