Flagshipul SAMSUNG GALAXY S20, simfonia de primavara la review

De-a lungul anilor, zeci, cam de atunci, de cand cunosc brandul, pe partea de terminale mobile SAMSUNG, si cu care am lucrat nemijlocit, nu pot sa spun ca nu a fost an, ca acestia sa nu se reinventeze si sa nu ofere un nou trend in telecomunicatii mobile, si nu numai. Modul de a vedea lucrurile a fost intotdeauna inovativ si au dat un aer nou in piata. Uneori te gandesti de unde oare atat de multa forta creativa.

Atunci cand am primit in teste noul SAMSUNG Galaxy S 20, am simtit ca face parte dintr-o noua suita (S20, S20+, S20 Ultra), iar, acea siguranta a unui produs studiat, pentru care bataia de cap in a ma adapta, si a-l recunoaste, a fost transferata catre producator. Usurinta in utilizare si calitatea specificatilor il recomanda ca un nou flagship de primavara, de care cu siguranta m-am indragostit. Sa lasam linguselile deoparte, si sa trecem la detalile pentru care am scris acest review.

De foarta multa vreme terminalele nu mai sunt primordiale, pentru apelurile telefonice.

Galaxy S20 ruleaza Android 10, cea mai recenta versiune a sistemului de operare Google, completata cu o suprapunere UI Samsung One. Este mult mai putin intrusiv decat versiunile mai vechi ale software-ului Samsung si puteti alege chiar sa nu instalati (sau sa stergeti) versiunile Samsung ale aplicatiilor obisnuite pentru Android.

Galaxy S20 vine cu o baterie de 4000 mAh, ceea ce reprezinta o crestere decenta fata de cele de 3400 mAh oferite de S10. Samsung pretinde viteze de incarcare wireless mai rapide, iar telefonul este dotat cu propriul incarcator rapid de 25 W, de care ar putea fi nevoie daca incepeti sa folositi conectivitatea 5G (pe care eu nu am reusit sa o testez din lipsa de acces) pentru a transmite video de inalta calitate. Altfel spus, ar trebui sa fie bine pentru o utilizare dificila de o zi.

Pai in primul rand ca pentru mine in calitate de utilizator masculin nu ma gandeam ca un astfel de terminal ce a capatat dimensiuni 151.7 x 69.1 x 7.9 mm, la greutatea de 163 g, ma va mai putea multumi. Atat timp cat in ultima vreme am avut in teste numai terminale de dimensiuni mai mari, mana mi s-a format pe acestea. Nu s-a intamplat lucrul acesta, intrucat terminalul Galaxy S 20 este extrem de bine proportionat, astfel incat lucrul cu o singura mana se poate efectua cu extrem de multa usurinta. Pornind de la aceasta observatie nu putem sa nu vedem ca toate muchiile si colturile au acea rotunjime rezultata din prelucrarile rafinate de bijutier, chiar si acolo unde exista imbinari intre sasiul metalic din aluminiu si capacele din sticla Gorilla Glass 6, ofera produsului o clasa de siguranta sporita IP68 rezistent la praf / apa (pana la 1,5 m timp de 30 min). Cu toate acestea este stabil in mana si nu aluneca, datorita formei profilului marginilor metalice.

Tot constructiv observam ca s-au simplificat unele lucruri prin disparitia butonului dedicat “Bixby Voice”, butoanele de operare s-au mutat ergonomic, lateral dreapta sus ma refer la volum +/- dar si Power on/off/standby. Lateral sus sertarasul accesibil prin ac: Single SIM (Nano-SIM si / sau eSIM) sau Hybrid Dual SIM (Nano-SIM, dual stand-by) si orificiul microfonului de compensare a zgomotului. Lateral jos grila difuzorului secundar, dar si orificiul microfonului principal, precum si slotul USB C cu mai multe utilitati: incarcare, date si in premiera la review conectarea cu castile audio cu microfon si comanda pe cablu, de la compania AKG, isi fac cu mult mai bine treaba decat oricare casti testate pana acum. Lipsa unui jack standard pentru casti devine acum standard pentru smartphone-urile de top, asa ca probabil toti trebuie sa ne obisnuim.

Exista cateva functii si specificatii noi cand vine vorba de performanta audio. Music Share permite proprietarilor sa isi stabileasca Galaxy S20 ca hub muzical si sursa pentru alte componente (precum difuzoare Bluetooth si stereo auto). De asemenea, se deschide catre utilizatori suplimentari, astfel incat diferite persoane pot la randul lor controla redarea.

AKG a reglat castile S10 si urmeaza acelasi aranjament pentru S20, atat pentru castile cu doua sensuri ambalate, cat si pentru boxele interne ale telefonului.

Ecran tactil, Dynamic AMOLED de 6,2 inci are o rezolutie de 3200 x 1440 pixeli capacitiv, culori 16M, aspect 20:9 si screen to body ratio de 89%. Este un ecran al superlativelor si aduce refresh rate de 120 Hz pe rezolutie Full HD si 60 Hz pe Quad HD, Full HD sau HD.

Inseamna ca Galaxy S20 se alatura la ceea ce este inca un club relativ de elita, beneficiind de tranzitii mai usoare pe masura ce navigati pe interfata si, de asemenea, pentru jocuri. Pentru videoclip, beneficiem si de HDR10 +, tehnologia proprie de procesare HDR Samsung.

Optam pentru culori naturale in loc de vii, iar S20 ofera o performanta excelenta a imaginii. Nivelul de negru este bun, daca nu chiar impecabil, in timp ce nivelul de detaliu este impresionant, datorita combinatiei unei rezolutii ridicate pe un ecran cu dimensiuni mai normale. Avem posibilitatea de a regla temperatura de culoare a display-ului dupa bunul plac, posibilitatea de a utiliza doua conturi pentru aceeasi aplicatie sau posibilitatea de a utiliza inteligenta artificiala pentru predictia modelului de utilizare (Bixby routines).

S20 are un scaner de amprente sub ecran, mai degraba decat dedesubt sau pe partea din spate a dispozitivului, iar optiunea de deblocare cu imaginea fetei folosind camera frontala. Am gasit functia de deblocare a fetei un pic mai putin fiabila atunci cand vine vorba de functionare in lumina scazuta sau in afara axei.

Bazat pe un chipset Exynos 990, fabricat in litografie pe 7nm EUV, alcatuit din 2 nuclee Mongoose, 5 tactate la 2.73GHz, 2 nuclee Cortex-A76 tactate la 2.5GHz, 4 nuclee Cortex-A55 tactate la 2GHz si o solutie grafica Mali-G77 MP11.  S20 este echipate cu 128GB spatiu de stocare si 8GB RAM. Acest cip accepta pana la 12 GB de memorie LPDDR5-5500 cu 16 canale quad-channel si incorporeaza un GPU Mali-G77 MP11. 990 este conceput pentru a merge impreuna cu modulul Exynos Modem 5123 5G. Cantitatea de memorie poate fi extinsa cu ajutorul unui card microSDXC, care va ocupa locul unuia dintre cele doua SIM-uri. Avem parte de functii avansate de securitate (secure folder, encriptarea cardului microSD, SOS). Cat de puternica este configuratia va las pe voi sa constatati in capturile de mai jos realizate cu CPU Z, 3D Mark si Aida 64 gratuite de pe magazinul Google Play.

Performanta pe S20 a fost de neegalat pentru mine si chiar intr-o luna de utilizare de zi cu zi, nu am observat nicio incetinire sau drop semnificativ la care nu m-as aștepta ca vreun telefon sa le experimenteze ocazional.  Exynos 990 pare un cip extrem de capabil si puternic, care conduce sistemul de operare la 120 FPS cu usurinta si, de asemenea, gasesc ca ofera o durata de viata destul de excelenta a bateriei. Dar din pacate testul pe retele 5G nu a fost posibil din cauze obiective.

Samsung Galaxy S20 are o camera tripla pe spate, care incepe cu un senzor de 12 MP, lat de 1,8 microni. Obiectivul teleobiectiv utilizeaza un senzor de 64 MP care are 0,8 microni, iar camera ultra 12 MP utilizeaza un senzor de 1,4 microni. (12 MP, f/1.8, 26mm (wide), 1/1.76″, 1.8µm, Dual Pixel PDAF, OIS, 64 MP, f/2.0, 29 mm (telephoto), 1/1.72″, 0.8µm, PDAF, OIS, 1.1x optical zoom, 3X hybrid zoom, 12 MP, f/2.2, 13mm (ultrawide), 1.4µm, Super Steady video)

Cu cat este mai mare senzorul, cu atat este mai luminos, ceea ce ar trebui sa conduca la imagini mai luminoase si mai clare. In comparatie, camerele Galaxy S10, unghi larg, teleobiectiv si ultra-lat au fost de 1,4, 1 si, respectiv, 1 micron. Deci cel putin doua dintre lentile sunt semnificativ mai mari.

Samsung Galaxy S20 nu are zoom-ul spatial 100X al monstruului Galaxy S20 Ultra, dar are un zoom mai puternic decat Galaxy S10. Zoom optic hibrid se ridica pana la 3X, care se presupune a fi un zoom fara pierderi, iar zoom-ul digital se ridica pana la 30X. Pe masura ce va apropiati de 30X, vizualizarea camerei devine cutremuratoare, dar, in general, este o imbunatatire a zoom-ului de 2X in Galaxy S10.

Functia favorita a camerei Samsung Galaxy S20 este Single Take. Cand apasati butonul declansator in acest mod, telefonul face o serie de fotografii in timp ce inregistreaza si 10 secunde de videoclip. Apoi, telefonul va ofera o galerie de rezultate, inclusiv un moment AI Best, si o fotografie ultra larga, o poza Live Focus (modul portret), precum si un videoclip rapid inainte, care este excelent pentru social media si video original.

Camera frontala a Samsung Galaxy S20 utilizeaza un senzor de 10 MP care are 1,22 microni si o deschidere f / 2,2. Aceasta este aceeași rezoluție si dimensiune cu camera frontala a S10, dar camera respectiva avea o deschidere f / 1.9.

Galaxy S20 este mult mai bun video, pe camera frontala deoarece poate inregistra videoclipuri de 8K la pana la 24 de cadre pe secunda. Veti putea, de asemenea, sa incarcati videoclipuri pe televizoare QLED Samsung 8K, daca va puteti permite unul, si sa captati fotografii de 33 MP din videoclipuri de 8K pe care poate doriti sa le distribuiti.

Datorita evenimentelor mondiale si al restrictiilor am reusit sa ma bucur de acest flagship mai mult in jurul locuintei, unde m-am putut desfata din plin in simfonia primaverii. De aceea, va las si pe voi sa concluzionati in galeria foto video de mai jos.

Visits: 0