F64 prezintă ”Ultimii oameni din Groapa Văcărești”, o expoziție foto semnată Cristian Munteanu

F64, lider pe piața echipamentelor foto-video din România, aduce în atenția pasionaților de fotografie expoziția foto ”Ultimii oameni din Groapa Văcărești”, semnată de Cristian Munteanu. Vernisajul va avea loc pe 17 februarie, de la ora 19.00, la sala expozițională din cadrul magazinului F64.
Proiectul fotodocumentar a fost inițiat de Cristian Munteanu, alături de Sorin Vidis, în aprilie 2013 și a durat un an și jumătate. Fotografiile surprind poveștile a șapte familii care trăiau în Groapa Văcărești, în zona dinspre mall-ul Sun Plaza. Viața lor a început să se schimbe în urma unui incendiu, în care a murit o fetiță de nici un an, și a amenințărilor venite din partea Primăriei sectorului 4. Speriați, mulți dintre aceștia au decis să plece, astfel încât în decembrie 2014 rămăseseră doar două familii.

Cristian Munteanu - Ultimii oameni din Groapa Vacaresti (2)
”Am plecat la drum, pe de o parte, pentru că subiectul era ofertant din punct de vedere fotografic: surprinderea vieții de zi cu zi a ultimilor oameni care trăiau în zonă, înainte ca aceasta să devină Parc Național, iar ei să fie nevoiți să plece. Pe de altă parte, am vrut să aduc povestea acestor familii în atenția celor care ar fi putut să le ajute cu ceva,” mărturisește Cristian.
Ideea proiectului a fost inspirată de materialul Delta Citadină apărut într-o revistă dedicată fotografiei, articol ilustrat cu imagini realizate de Helmut Ignat. Pe lângă cele cu fauna din Groapa Văcăreşti, existau şi două cadre cu oamenii care locuiau acolo.
”Am căutat pe net diverse informaţii despre zonă, despre ce alţi fotografi au mai mers acolo, şi am văzut că, în ultimii 10 ani, după fotoreportaj realizat de Alfred D’Amato (Panos Pictures), în 2003, atunci când erau alți oameni în Groapă, nimeni nu documentase viaţa acestor familii. Fotografii mai existau, însă sporadice şi singulare,” a completat Munteanu.
Expoziția ”Ultimii oameni din Groapa Văcărești” va fi deschisă publicului în perioada 17 – 28 februarie 2015, în sala expozițională F64.

Despre Cristian Munteanu
Cristian Munteanu s-a născut pe 23 decembrie 1978. A urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității Hyperion și fotografiază din 2010. În 2013 și 2014 a fost premiat cu mențiune în cadrul Sony World Photography Awards, iar printre expozițiile sale se află ”Versus, dar împreună” (Negrești Oaș 2013), Salonul Fotografului Român 2014, World Street Photography și “Street Views á-Priori” 2013. Din 2014, fotograful este colaborator al celei mai mari agenții de fotografie din România, MediafaxFoto.
Pasiunea pentru fotografie l-a dus către colaborări cu reviste precum National Geographic Magazine, Mediafax Foto – Best of 2013, Photo Magazine, Featureshoot, Lenscratch, Art Photo Feature Magazine și multe altele. Mai multe detalii: www.cristianmunteanu.ro.

București, 12 februarie 2015 – F64

Visits: 1

Lasă un răspuns