Euroweb: veniturile operatorilor telecom din servicii de voce și date vor crește cu 500 de milioane de dolari până în 2019

  • Valoarea pieței locale de servicii de voce și date va ajunge la 4,2 miliarde de dolari până în 2019
  • Numărul tot mai mare al utilizatorilor de smartphone va fi principalul motor de creștere pentru serviciile de date
  • Pe lângă ofertele destinate segmentului de date, operatorii telecom vor lansa noi servicii IT

Piața de servicii de voce și date din România va ajunge la valoarea de 4,2 miliarde de dolari în următorii 5 ani, potrivit estimărilor Euroweb. În comparație cu 2014, când încasările au totalizat aproximativ 3,7 miliarde de dolari, noile produse și servicii lansate de operatorii de telecomunicații în perioada următoare le vor permite să-și securizeze portofoliile de clienți, să prevină eroziunea prețurilor și să aibă o creștere procentuală a încasărilor de două cifre, în următorii 5 ani.

Nazmi_Caglar_ Boluk_CEO Euroweb_Romania

Avansul numărului utilizatorilor de smartphone va fi principalul motor de creștere pentru serviciile de date și va aduce cu sine o majorare a veniturilor încasate de operatorii de telecomunicații din România. Astfel, în 2019, cea mai mare pondere a veniturilor, de peste 3 miliarde de dolari, va fi generată de serviciile de telecomunicații mobile, în creștere cu peste 15% față de încasările din 2014 (estimate la 2,6 miliarde de dolari). Și serviciile de telefonie fixă vor înregistra o ușoară creștere, estimările Euroweb privind încasările întregii piețe în 2019, fiind cu 100 de milioane de dolari mai mari în comparație cu cele înregistrate anul trecut, ajungând la 1,2 miliarde de dolari. Cele mai multe venituri vor fi generate de segmentele broadband și cloud, dar și din vânzarea produselor de tip data-center.

Numărul abonaților la servicii de telecomunicații mobile va rămâne aproape neschimbat în următorii cinci ani. Specialiștii Euroweb anticipează o ușoară creștere, de la 24,5 milioane de abonați la sfârșitul anului trecut, la 24,6 milioane. Pe de altă parte, un avans semnificativ va avea loc pe segmentul de servicii fixe de telecomunicații. Astfel, numărul abonamentelor va ajunge la 5,2 milioane în 2019, în creștere de la 4,5 milioane, cât se înregistra la sfârșitul anului trecut

Direcții de investiții

În acest context, potrivit estimărilor Euroweb, operatorii de telecomunicații din România vor investi în rețele de generație următoare, vor lansa pe piață noi servicii destinate segmentului de date și se vor axa tot mai mult către zona de servicii IT.

„Vom continua să ne îmbunătățim rețeaua, urmând să investim anul acesta aproximativ 10% – 12% din valoarea veniturilor. Începând cu acest an, vom lansa produse și servicii noi care vor completa oferta noastră. Ne propunem să abordăm și sectorul IT, prin lansarea de servicii de securitate a datelor. Vedem un potențial foarte mare de creștere în segmentul companiilor medii și mari, care au nevoie de soluții tot mai complexe și de un partener stabil și de încredere”, spune Nazmi Çağlar Bölük, CEO Euroweb România.

„Suntem interesați anul acesta și de o creștere anorganică pentru îmbunătățirea portofoliului de produse și servicii. De asemenea, în perioada următoare ne vom axa pe servicii de cloud, pe produse de tip data-center și pe soluții de securitate a datelor”, adaugă Nazmi Çağlar Bölük.

Euroweb ia în calcul și extinderea numărului de parteneri și a canalelor de vânzări indirecte, pe măsură ce va adăuga în portofoliu noi produse și servicii.

Despre Euroweb

Euroweb România este unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața locală de telecomunicații. Compania este specializată în furnizarea de soluții de busines IT&C dedicate segmentului B2B.

Euroweb are în prezent 80 de angajați și dispune de centre operaționale în București, Timișoara, Cluj-Napoca și Iași, care deservesc peste 1.000 de clienți din segmente precum: financiar-bancar, servicii, producție și telecomunicații.

Începând cu anul 2010, acționarul principal al Euroweb România S.A. este TT International Holdings BV, parte a grupului Turk Telekom care deține cea mai mare infrastructură de telecomunicații din regiune.

București, 20 mai 2015 – Euroweb

Views: 0

Lasă un răspuns