Ericsson sarbatoreste 140 de ani de inovatie in tehnologie
Pe 1 aprilie 1876, Lars Magnus Ericsson și-a deschis magazinul de inginerie mecanică într-un spațiu de 13 metri pătrați. De la acest spațiu modest, a crescut o companie multinațională, care astăzi are peste 115.000 de angajați, operațiuni în 180 de țări și deține peste 39.000 de patente.
Timp de 140 de ani, ideile, tehnologia și specialiștii Ericsson au avut un impact semnificativ în viețile oamenilor, industriei și societății ca un întreg. Inovațiile Ericsson au însemnat dezvoltarea unora dintre cele mai performante tehnologii inventate vreodată și au reprezentat momente cheie în transformarea digitală a lumii. Printre acestea se numără:
- 1876 – Fondarea companiei
În 1876, Lars Magnus Ericsson a fondat Ericsson crezând nevoia oamenilor de a comunica. Antreprenori inovatori și pasionați de tehnologie, Lars Magnus și soția sa Hilda au decis săpună bazele unei companii care 5 ani mai târziu își desfășura deja activitatea pe mai multe continente. Mai mult, în 1923, Ericsson a lansat instrumentul care a îmbunătățit exponențial rețelele de telefonie deja existente, switch-ul 500.
- 1981 – Telefonia mobilă
În 1981, Ericsson a lansat primul sistem de telefonie mobilă, NMT (Nordic Mobile Telephony), în Arabia Saudită. NMT a fost primul sistem de telefonie mobilă automatizat în totalitate, iar standardele pe care a fost creat au contribuit, mai târziu, la apariția GSM și tehnologiilor de comunicații moderne.
- 1986 – Prima rețea de internet mobil
Ericsson a lucrat alături de partenerii săi pentru a dezvolta prima generație de rețele pentru internet mobil. Numită Mobitex, tehnologia Ericsson a permis primultransfer bidirecțional de datevia wireless, oferind servicii de mail mereu active, cât și primele servicii publice de comunicare prin wireless din America de Nord.
- 1998 – Bluetooth
Bluetooth-ul a fost inventat de Ericsson în 1994 și lansat pe piațăîn 1998. Această tehnologie wireless a devenit standardul global pentru schimbul de date între dispozitive pe distanțe scurte. Tehnologia a fost eficientă din punct de vedere al costurilor și robustă, capabilă să transmită rapid date, folosind puțin din bateria dispozitivului, un aspect definitoriu.Astăzi, bluetooth devine standardul pentru IoT și comunicarea machine-to-machine (M2M), având un rol important în dezvoltarea companiilor și societății, schimbând modul în care trăim și comunicăm.
- 2009 – 4G și broadband mobil
Înainte ca smartphone-urile să crească în popularitate, Ericsson a contribuit semnificativ la dezvoltarea tehnologiei 4G. Împreună cu alți inovatori din industrie, Ericsson a definit standardul LTE și a lansat prima rețea de acest tip din lume. Astfel, operatorii au putut să ofere clienților tehnologii de ultimă generație, capabile să susțină și cele mai complexe nevoi ale lor, de la conferințe video, gaming, transmisiuni TV pe mobil la înaltă rezoluție, cloud computing la televiziune 3D și aplicații mobile cu consum mare de trafic de date.
- Prezent – Tehnologie pentru a face bine
În vizunea Ericsson, tehnologia modernă devine din ce în ce mai mult o modalitate de a contribui eficient la dezvoltarea sustenabilă a mediului înconjurător. Prin programele sale „Technology for good”, Ericsson dezvoltă soluții care se adresează atât problemelor legate de schimbările climatice, sărăcie, educație, sănătate, cât și celor legate de refugiați, menținerea păcii și sisteme de răspuns în caz de dezastre.
- Viitor – 5G și transport inteligent
Ericsson este lider la nivel mondial în ceea ce privește dezvoltarea tehnologiei 5G. Aceasta va crea noi oportunități și noi modele de business care vor include aplicații IoT pentru a oferi consumatorilor mai multă flexibilitate, consum energetic redus, o capacitate mai mare a lungimii de bandă, securitate și dispozitive cu latență scăzută. Cu ajutorul tehnologiei 5G, consumatorii vor putea descărca filme HD în câteva secunde, medicii vor putea face operații la distanță, iar anumite dispozitivele mobile vor avea durata de viață a bateriei de până la 10 ani.
Mai mult, Ericsson ajută industria transporturilor să se reinventeze. Prin platforma sa dedicată mașinilor conectate, Ericsson va revoluționa experiența șoferilor, oferind valoare adăugată producătorilor de mașini și aducând lumea un pas mai aproape de comercializarea mașinilor autonome. Acestea vor fi integrate cu transportul public inteligent și sistemele de logistică pentru mai multă siguranță, eficiență și sustenabilitate.
Ericsson – 7 aprilie 2016
Views: 0