Ericsson Mobility Report: Tehnologia 5G schimbă strategiile de FWA ale furnizorilor de servicii de comunicații

  • 5G permite unui număr tot mai mare de furnizori de servicii FWA să gândească planuri tarifare pe baza vitezei serviciilor oferite 
  • Numărul abonamentelor 5G ar urma să ajungă la aproape 5,6 miliarde până la sfârșitul anului 2029
  • Traficul de date mobile ar urma să crească cu 20%, anual, până la sfârșitul anului 2029

Accesul wireless fix (FWA) este unul dintre cele mai răspândite scenarii de utilizare din sfera 5G pentru furnizorii de servicii de comunicații (CSP) de la nivel global, numărul celor care oferă acest serviciu fiind în creștere în ultimul an. Cea mai recentă ediție a Ericsson Mobility Report prezintă detalii și estimări privind evoluția industriei de telecomuniicații, precum și situația pe regiuni. 

În aprilie 2024, 241 dintre cei 310 de furnizori de servicii de comunicații (CSPs) de la nivel global, incluși în raportul Ericsson, ofereau servicii de FWA, iar 128 dintre ei – aproximativ 53% – au și oferte care includ servicii 5G FWA, în creștere cu 12 puncte față de perioada corespunzătoare din 2023. 

Datorită vitezei, a faptului că favorizează un management eficient al datelor și a latenței minime, opțiunea 5G devine tot mai căutată în abonamentele de FWA. Astfel, numărul furnizorilor de servicii de comunicații care oferă astfel de servicii și, implicit, practică tarife corelate a crescut cu aproape 50%, până la 40% din numărul total al furnizorilor de servicii de comunicații care oferă și abonamente FWA. Fixed Wireless Access (FWA) este al doilea cel mai răspândit scenariu de utilizare 5G, după enhanced Mobile Broadband (eMBB). 

Fredrik Jejdling – Executive Vice President & Head of Networks, Ericsson – a declarat: „Ediția din iunie 2024 a raportului Ericsson Mobility Report arată o creștere puternică a numărului de abonamente 5G. Conexiunile în bandă largă mobilă îmbunătățită și FWA sunt principalele scenarii de utilizare, fiind tot mai evident faptul că tehnologia 5G și capacitățile asigurate de aceasta influențează ofertele cu FWA puse la dispoziția consumatorilor de către furnizorii de servicii de comunicații. Raportul subliniază, de asemenea, necesitatea unei implementări accelerate a tehnologiei 5G Standalone pentru a utiliza 5G la întregul său potențial”.

Aproximativ 300 de furnizori de servicii de comunicații de la nivel global oferă acum servicii 5G, iar aproximativ 50 dintre ei au lansat rețele 5G Standalone (5G SA). În ceea ce privește abonamentele 5G, numărul lor continuă să crească în toate regiunile. Aproximativ 160 de milioane de abonamente 5G au fost adăugate la nivel global în primele trei luni ale anului 2024 până la un total de peste 1,7 miliarde. În ansamblu, numărul de noi abonamente ar urma să fie de aproape 600 de milioane de abonamente noi în 2024. În plus, potrivit cercetătorilor, abonamentele 5G vor însuma aproape 5,6 miliarde până la sfârșitul anului 2029 – acoperirea globală a populației 5G, în afara Chinei continentale, urmând să se dubleze de la 40% la sfârșitul anului 2023, la 80% până la final de 2029. Astfel, la sfârșitul anului 2029, abonamentele mobile care includ și capacități 5G ar urma să reprezinte aproximativ 60% din totalul abonamentelor de servicii mobile de la nivel global. 

La nivel regional, până la sfârșitul anului 2029, America de Nord ar urma să aibă cea mai mare rată de adopție a abonamentelor cu 5G, cu 90% (430 de milioane). În India, abonamentele 5G ar putea crește de la 119 milioane la sfârșitul anului 2023 (aproximativ 10% din toate abonamentele mobile din țară) la aproximativ 840 de milioane (65% din toate abonamentele) până la sfârșitul anului 2029. 

În ceea ce privește experiența utilizatorului, statisticile unui furnizor de servicii de comunicații de top arată că pentru 97% din serviciile accesate de utilizatori pe frecvențe 5G în bandă medie timpul de încărcare a fost cu până la 1,5 secunde mai scurt comparativ cu 67% pe 5G în bandă joasă 5G și 38% pe 4G (în toate benzile de frecvență). 

Acoperirea populației pe 5G în bandă medie, în afara Chinei continentale, a ajuns la 35%, iar America de Nord și India au făcut implementări rapide, depășind 85%, respectiv, 90% acoperire mid-band. 

Cu toate acestea, ediția curentă a Ericsson Mobility Report arată că prognoza creșterii traficul anual de date din rețeaua mobilă va fi mai redusă  comparativ cu nivelul raportat în noiembrie 2023. Acest lucru se datorează, în principal, modificărilor aduse unor date de prognoză, precum cifre mai mici raportate de autoritățile de reglementare și furnizorii de servicii de comunicații pe unele piețe cu număr mare de utilizatori, în a doua jumătate a anului 2023. 

Volumul traficului de date din rețelele mobile a crescut cu 25% de la an la an, între sfârșitul lunii martie 2023 și sfârșitul lunii martie 2024, evoluția fiind determinată în principal de migrarea abonaților către generațiile noi de dispozitive și serviciile cu trafic intens de date, cum ar fi video. 

Estimările arată o creștere a traficului de date mobile cu o rată anuală compusă de aproximativ 20%, până la final de 2029. În 2023, aproximativ un sfert din traficul de date din rețelele mobile a fost realizat prin tehnologia 5G și se preconizează că aceasta va crește la aproximativ 75% până la sfârșitul lui 2029.

Raportul integral este disponibil aici.  

Încă de la lansarea sa, în anul 2011, Ericsson Mobility Report reprezintă o sursă de referință din industrie pentru date, performanțe, statistici și previziuni privind rețelele. Analiza realizată de compania Ericsson se bazează pe informații unice despre rețelele globale Ericsson și ale partenerilor. 

Views: 8

Lasă un răspuns