Deutsche Telekom stimulează transformarea oraşelor inteligente în Europa
- Deutsche Telekom lansează studiul „Connected Cities” (Oraşe conectate) la Smart City Expo World Congress din Barcelona, care se desfăşoară în perioada 17-19 noiembrie
- Prezentarea soluţiilor oferite de Deutsche Telekom pentru oraşe inteligente pe teritoriul Europei
Deutsche Telekom continuă demersurile de transformare a oraşelor din Europa în arii urbane inteligente prin lansarea unui studiu nou „Connected Cities” (Oraşe conectate) la Congresul Smart City Expo World din acest an, de la Barcelona. Documentul de 28 de pagini prezintă stadiul actual al infrastructurilor de comunicații şi al soluţiilor pentru Oraşe Inteligente şi scoate în evidenţă câteva dintre soluţiile de tip smart city pe care Deutsche Telekom le-a implementat deja în Europa.
Raportul este destinat factorilor de decizie, administraţiilor municipale, celor care se ocupă de planificarea urbană, altor experţi care ar dori să cunoască mai multe despre concept şi fundamentele tehnice, precum şi despre provocările şi oportunităţile transformării digitale ale zonelor urbane. Exemple precum parcările urbane, managementul mobilităţii şi iluminatul stradal demonstrează capabilitățile soluţiilor existente şi cum se integrează acestea într-o reţea citadină.
Abordarea Deutsche Telekom cu privire la Smart City
Deutsche Telekom urmăreşte să integreze componentele ecosistemului complex ale unui oraş inteligent, beneficiind de acoperirea sa la nivel european şi bazându-se pe expertiza sa în operarea, administrarea şi dezvoltarea infrastructurilor de comunicații de mari dimensiuni, precum și pe o poziţie de top în sectorul M2M şi pe capabilităţile sale de integrarator IT.
„Oraşele trebuie să proiecteze, să implementeze şi să opereze o nouă tipologie de infrastructură de comunicații pentru a integra tipuri diferite de soluţii într-o arhitectură informaţională coerentă, gestionabilă şi sustenabilă”, a declarat Ralf Nejedl, Vicepreşedinte senior pentru B2B & ICT la Deutsche Telekom. „Acesta este motivul pentru care companiile de telecom sunt motorul principal în implementarea soluţiilor de tip oraş inteligent. Ne concentrăm în a oferi oraşelor capabilităţile noastre specifice, bazându-ne pe o reţea integrată puternic la nivel european cu scopul de a digitaliza Europa”.
Sisteme inteligente de transport şi soluţii de e-mobilitate
Tranziţia la oraşele inteligente este stimulată şi susţinută de instituţii legislative, precum Comisia Europeană care consideră Sistemele de Transport Inteligente (Intelligent Transport Systems – ITS) şi soluţiile de E-Mobilitate printre infrastructurile benefice ale oraşelor conectate. În Budapesta, de exemplu, transportul public utilizează FUTAR – un sistem modular pentru gestionarea traficului şi informarea pasagerilor livrat de T-Systems Ungaria pentru a sprijini Centrul de Transport Budapesta: de la planificarea curselor şi optimizarea rutelor până la analiza datelor istorice şi curente. Peste 2.300 de vehicule sunt în prezent conectate direct prin acest sistem, furnizând informaţii în timp real către pasageri. Locuitorii din Budapesta care preferă să meargă pe biciclete pot folosi sistemul public de bike-sharing MOL Bubi furnizat de T-Systems Ungaria şi care cuprinde 98 de rasteluri cu 1.150 de vehicule.
În Croaţia, Hrvatski Telekom este implicat activ în proiectul internaţional MOBINCITY, un grup de 13 parteneri care acoperă sectoare, precum cel al managementului traficului, energie, IT şi telecomunicaţii. Până în prezent, Hrvatski Telekom a comercializat 20 de staţii de încărcare a vehiculelor electrice în opt oraşe croate având încorporat un sistem de actualizare în timp real a statusului prin intermediul unui portal online. În septembrie 2015, compania a început, de asemenea, o campanie pe plan local de promovare de trei luni împreună cu Mitsubishi Motors.
Împreună cu centrul informatic din Cehia, universităţi, companii din industrie şi instituţii publice, T-Mobile Cehia este un partener strategic în cadrul iniţiativei Rodos. Acest Centru de Dezvoltare al Sistemelor de Transport a construit un model complex de mobilitate în întreaga ţară, combinând date din reţelele mobile şi monitorizarea traficului. Oferind o imagine de ansamblu asupra distribuţiei persoanelor şi detectând devierile în timp real, modelul de mobilitate oferă informaţii importante pentru factorii de decizie în situaţii critice. În zona metropolitană a orașului Praga, de exemplu, informaţiile referitoare la mobilitate generate de iniţiativa Rodos sunt folosite pentru a optimiza sistemul de transport în comun al oraşului.
Iluminatul stradal inteligent
O altă utilizare a aplicaţiilor de tip Smart City, la scară largă, este implementarea iluminatului stradal inteligent. În acest context, Hrvatski Telekom şi partenerul său Cisco au implementat o soluţie de iluminat în Dubrovnik. În mai 2015, primul felinar de iluminat inteligent a fost instalat demonstrativ în parcul Lujo Soletic. Felinarul are încorporaţi senzori de mişcare şi poluare, respectiv de temperatură şi zgomot. În noiembrie 2015, o soluţie de iluminat inteligent denumită Smart Service Point a fost instalată de T-Systems Ungaria și ELMŰ-ÉMÁSZ Company Group într-unul din locurile cele mai aglomerate ale Ungariei – Piaţa Széna din Budapesta. Acesta dispune de o unitate de încărcare a maşinilor electrice, un modem WiFi, o cameră video de securitate şi un buton de urgenţă, pe lândă funcţionalitatea principală de iluminat inteligent. Alte proiecte pilot de iluminat stradal sunt în curs de implementare cu ajutorul prezenţei Deutsche Telekom în Europa, în lunile următoare.
Parteneriat premium cu Cisco la Congresul de la Barcelona
Deutsche Telekom va participa la ediţia din acest an a Congresului Smart City Expo World din Barcelona în calitate de Partener premium al Cisco pentru a prezenta aceste exemple de bune practici europene, precum şi multe alte soluţii inovatoare de tip smart city şi parteneriate. Congresul este renumit ca fiind cel mai important eveniment dedicat domeniului smart city, la care participă peste 300 de experţi în ceea ce privește oraşele inteligente. Aceștia îşi împărtăşesc cunoştinţele şi viziunea asupra modului în care pot fi create oraşe durabile şi prietenoase cu locuitorii lor.
Deutsche Telekom – 20 noiembrie 2015
Views: 0