De ziua nationala…la Muzeul national de istorie al Romaniei…
Ziua de 1 Decembrie mi-a starnit un dor nebanuit de strabuni. Asa am simtit eu in aceasta zi, ca trebuie sa ma reintalnesc cu ei. In faptele precursorilor regasim o parte dintre naravurile noastre, istoria se repeta nu este numai un laitmotiv ci este o realitate. Multe lucruri de acum le regasim in istoria romanilor de pretutindeni asa incat am decis ca nu ne putem cunoaste decat recunoscandu-ne in dovezile materiale gazduite la Muzeul national de istorie al Romaniei (MNIR), acolo unde stramosii vorbesc deocamdata cu noi din cele trei sali de exponate: Lapidarium, Tezaurul istoric, columna lui Traian. De cum am patruns pe Calea Victoriei la numarul 12 am ramas placut impresionat de aceasta cladire ampla si impunatoare visavis de cladirea CEC ce te intampina cu statuia lui Traian al sculptorului Vasile Gorduz.
Intrand in cladire am fost intampinat de un hol somptuos ce m-a condus catre sali maiestuoase in cazul de fata catre sala Lapidarium restul muzeului in special la etajele superioare fiind in plina reconstructie.
Într-un corp de clădire, nou construit, se află Lapidarium ce cuprinde, pe două nivele, monumente greceşti, romane şi medievale. Sunt expuse monumente civile (acte, decrete, monumente onorifice), religioase (monumente funerare şi votive), sculptură şi elemente decorative şi de arhitectură.
Cel mai fastuos exponat mi s-a parut a fi Coumna lui Traian, care este un monument artistic de prim ordin, o marturie a geniului artistilor romani, de la inceputul secolului al II lea e.n. Dar ea mai reprezinta in lipsa marturiilor autorilor antici in cea mai mare parte pierdute un pretios izvor arheologico-istoric pentru cunoasterea razboaielor daco-romane. Columna lui Traian monument comemorativ triumfal se inscrie in seria coloanelor memoriale, monumente tipic romane fata de acestea deosebindu-se prin dimensiunile ei neobisnuite cu baza in tor, si capitelul avea 100 de picioare romane numita de aceea Columna Centenaria, masoara 69,85 m fara statuie, compusa din trei elemente: soclul paralelipipedic, coloana propriuzisa si deasupra capitelului pe plinta se inalta un volum cilindric suprapus cu cateva inele asezata statuia Imparatului Traian.
Nu pot sa transpun sentimentul cu care am parasit aceste exponate, maretia unui popor apus, care a fost capabil sa dureze o civilizatie vesnica, din materia cea mai la indemana pe atunci povestea in piatra nu poate fi egalata acum in era informatica. Stau sa ma gandesc contemplativ, oare viitorul nostru ca popor va decadea in asemenea fel incat organizarea si arta celor care au faurit asemenea minunatii nu se vor mai intoarce vreodata.
Views: 0