“Confesiuni despre viaţă şi artă” cu Radu Beligan

In aceasta seara am fost un privilegiat al sortii. Am avut sansa sa vad un…inger sacru…frumos…un cuget viu al artei dramatice romanesti recitindu-si povestile frumoase de viata…norocul pe care l-a avut in a intalni oameni adevarati, de valoare, artisti, monumente ale culturii romanesti de altadata…Un bunic imbatranit frumos si bun in tot ceea ce face…care inca la varsta ce se apropie de centenar poate sa citeasca din cartea vietii recitand cu emotie in glas…cu iubire pentru cei care il asculta…Dupa cum insusi recunoaste iubirea l-a mentinut in viata si i-a dat puterea sa reziste pana la onorabila varsta de aproape centenar…Dumnezeu sa ni-l tina in viata pentru a mai putea rezista sa tina in continuare inchisa casa de bilete de la „Egoistul” pentru ca merita…si mai ales pentru ca meritam…cei care am ramas inca cu gustul teatrului neostoit…Actorul Radu Beligan a povestit despre oamenii care i-au marcat viaţa şi cariera de-a lungul timpului şi a mărturisit că secretul longevităţii sale este iubirea, în cadrul discursului „Confesiuni despre viaţă şi artă”, susţinut , la sala Tineretului. Actorul a vorbit timp de două ore, aşezat la o masă, despre întâlnirile care l-au marcat iremediabil. Printre persoanele care au făcut parte din viaţa actorului s-au numărat Lucia Sturdza Bulandra, Alexandru Giugaru şi George Vraca. „Sunt vechi, domnilor, sunt vechi. Am 70 de ani de când stau pe scenă (…) aproape jumătate din istoria teatrului românesc”, a spus actorul în debutul discursului său. În cele două ore, artistul a povestit cum viaţa sa s-a intersectat cu evenimentele şi legendele teatrului românesc, timp de 70 de ani. Confesiunile au fost intercalate de momente din emisiuni tv, fotografii sau fragmente de arhivă audio cu vocile şi reprezentaţiile unor mari actori.

De altfel, Beligan a subliniat faptul că întreaga sa carieră se datorează marii doamne a teatrului românesc, Lucia Sturdza-Bulandra. „Fără ea nu pătrundeam în teatru”, a spus Beligan, care a povestit cum i-a scris o scrisoare acesteia, după ce avusese un eşec la admiterea în Institutul de Teatru. „După ani, doamna Bulandra mi-a spus că a păstrat scrisoarea”. Impresionată de determinarea tânărului care îi scria, Bulandra l-a acceptat pe Radu Beligan ca auditor la cursul său. După ce actorul aspirant a recitat „Scrisoare mamei” în faţa sa, aceasta a decretat: „Dumneata, dacă ai să fii serios, ai să faci o mare carieră”.

„ Fac 90 de ani şi mă pregătesc de un rol nou”, a mai spus Beligan, care i-a enumerat pe cei care i-au schimbat definitoriu viaţa: Victor Ion Popa, directorul Teatrului Popular din Bucureşti, actorii Alexandru Giugaru, Ion Iancovescu şi George Vraca. Beligan s-a aplecat şi asupra activităţii sale de director de teatru şi a mărturisit că şapte dintre cei mai frumoşi ani ai vieţii sale au fost cei de director la Teatrul de Comedie. De altfel, artistul a înfiinţat instituţia de spectacole. Dar cea mai mare provocare pentru Beligan, au fost cei 20 de ani de directorat la Teatrul Naţional, când a încercat să ţină instituţia departe de „urgia vremurilor”. Actorul a apreciat că momentul de vârf din perioada Teatrului Naţional a fost reintroducerea piesei „Danton”, de Camil Petrescu, în repertoriu, în anii ’70. (Mediafax)

Poti obtine locuri de munca din Bucuresti in constructii incepand cu un cv ca exemplu.

Views: 0

Lasă un răspuns