Kaspersky planuri software pentru securizarea centralelor nucleare

Compania rusă de software anti-virus Kaspersky Lab dezvolta un sistem de operare securizat pentru a rula pe computerele din interiorul centralelor nucleare și a altor circuite vitale de infrastructură și industriale a declarat marți fondatorul si CEO Kaspersky Lab.

Eugene Kaspersky, om de știință rus devenit multi-milionar expert în securitate cibernetică, a declarat reporterilor, la o conferință de presă la o companie din Dubai ca sistemul se afla in stadiul de prototip, in colaborare cu compania sa cu sediul din Moscova  in discuție cu instituțiile guvernamentale despre instalarea noului sistem de operare. El a refuzat sa recunoasca orice, declarând că discuțiile au fost confidențiale.

Circuite energetice de apă, fabrici și sisteme de transport de obicei ruleaza cu SCADA (sistem de control de supraveghere și achiziție de date), sisteme care sunt accesibile prin intermediul rețelelor informatice conventionale, ceea ce le face vulnerabile in fata hackerilor, a spus Kaspersky.

Software-ul SCADA este uneori lăsat neschimbat zeci de ani, ceea ce înseamnă că nu se obțin actualizări pentru a le proteja acestea fiind descoperite împotriva bug-uri de securitate.

“După Stuxnet si atacurile asupra Aramco precum și alte incidente, guvernele și firmele vor fi ascultați”, a spus Kaspersky.

Nu este posibil a proiecta SCADA intr-un mod securizat, astfel încât soluția cea mai evidentă este de a avea un scut securizat, care monitorizează ceea ce se întâmplă în cadrul SCADA,  a declarat Kaspersky pentru Reuters, după anunțarea proiectului.

Inginerii călătoresc cu laptop-urile, stickurile USB, astfel încât, chiar dacă sistemul este deconectat de la Internet există trafic. S-au vazut cazuri de computer hacking ca apanajul programatori rogue care lucrează singuri sau în grupuri mici.

Acestea vizează, de obicei, site-urile companiei și au provocat  daune pe termen lung, dar creșterea de așa-numitele “hactivist” colective, precum și suspectate de atacuri cibernetice sponsorizate de stat – a mutat amenințarea față de  instituții conduse de guvern, de rețelele de transport, energie și telecomunicații. Multe circuite folosesc astfel de firewall-uri  concepute pentru a proteja sistemele SCADA de a filtra de bug-uri rău intenționate.

Aproximativ 30.000 de calculatoare de la stat ale producătorului de petrol Saudi Aramco au fost infectate în luna august, deși nu există nici o dovadă că virusul a intrat în sistemele sale de control industriale. Dar virusul Stuxnet viermele care a penetrat facilitatile Iranului de imbogatire a uraniului este acum disponibil gratuit pe Internet.

La începutul acestei luni parlamentari americani factorii de decizie au declarat producatorilor de echipamente de telecomunicatii de top din China ca ar trebui să fie excluși din piața americană, deoarece reprezinta o amenințare potențiala la adresa securității, dar Kaspersky a fost rezervat privind sistemul său nou de operare  ca ar putea atrage probleme similare. “Acest sistem este destul de compact – e ușor de verificat si nu are funcții in plus “, a adăugat el.

Daca vrei sa-ti asiguri autoturismul exista planuri de securizare la indemana prin asigurari rca online.

Hits: 0

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: