Aproape un sfert din retelele Wi-Fi de la Jocurile Olimpice de la Rio sunt nesigure
Cu atat de putin timp ramas pana la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, expertii de la Kaspersky Lab au facut o evaluare a securitatii retelelor de Wi-Fi cu care vor intra in contact vizitatorii. Ei au descoperit peste 4.500 de puncte unice de acces in zonele unde se vor desfasura Jocurile Olimpice. 18% din retelele Wi-Fi testate erau deschise – ceea ce inseamna ca datele trimise si primite prin aceste retele nu sunt protejate de criptare si pot fi, astfel, compromise.
Cand calatorim, avem nevoie, de obicei, de o conexiune la Internet pentru a posta fotografii pe retelele sociale, pentru a tine legatura cu membrii familiei sau pentru a comanda un taxi. Cu toate acestea, planurile de date cu roaming international sunt adesea foarte costisitoare, ceea ce ne impinge sa cautam alternative, cum ar fi hotspot-urile Wi-Fi care sunt gratuite sau macar mai accesibile ca pret decat roaming-ul.
Infractorii cibernetici sunt constienti de aceste obiceiuri si, ca atare, configureaza puncte de acces false sau, pur si simplu, compromit retelele legitime pentru a intercepta si manipula datele transferate. Retelele Wi-Fi deschise si configurate gresit sunt, in prezent, printre preferatele infractorilor, deoarece le permit acestora sa fure parole, detalii ale cardurilor bancare si alte informatii private.
Specialistii de la Kaspersky Lab si-au indreptat cercetarile spre zonele foarte populare, cum ar fi Comitetul Olimpic Brazilian, Parcul Olimpic si stadioanele Maracana, Maracanãzinho si Engenhão si au evaluat retelele Wi-Fi pe care le vor intalni vizitatori.
Dupa o monitorizare rapida, desfasurata de-a lungul a doua zile, expertii au descoperi peste 4.500 de puncte de acces unice in zonele marcate cu o stea pe harta de mai sus. Majoritatea acestora folosesc hardware modern de tip 802.11n, care este ideal atunci cand lucrezi cu materiale multimedia, deoarece ofera viteze de pana la 600Mbps.
Analizand nivelul de securitate al acestora, expertii Kaspersky Lab au descoperit ca 18% din retelele Wi-Fi testate erau deschise – ceea ce inseamna ca datele trimise si primite prin intermediul acestora nu erau protejate prin criptare. Mai mult, s-a descoperit ca 7% din acestea folosesc WPA-Personal, un algoritm invechit, care poate fi usor compromis.
“Informatiile obtinute sunt cu atat mai ingrijoratoare cu cat cei ce se conecteaza la aceste retele cred ca datele lor sunt protejate. In realitate, retelele pot fi compromise, permitandu-le infractorilor sa lanseze diferite tipuri de atacuri pentru a manipula traficul si datele transmise,” spune Dmitry Bestuzhev, Head of Research and Analysis pentru Kaspersky Lab Latin America.
In total, 25% din toate retelele de Wi-Fi din zonele in care vor avea loc probele olimpice de la Rio de Janeiro s-au dovedit a fi nesigure sau sunt configurate cu protocoale de criptare foarte slabe, care pot fi cu usurinta compromise si manipulate de infractorii cibernetici pentru a fura informatiile personale si financiare ale utilizatorilor.
„Este posibil sa folosesti retele de Wi-Fi deschise si sa navighezi pe web in perfecta siguranta. Folosirea unei VPN (Retele Virtuale Private) este, totusi, necesara. Noi recomandam aceasta tehnologie, indiferent de tipul de conexiune la Internet pe care o folositi atunci cand calatoriti, deoarece asigura criptarea oricaror informatii pe care le trimiteti sau le primiti pe dispozitivul dumneavoastra. Chiar daca cineva ar reusi sa compromita reteaua Wi-Fi, nu ar putea sa va acceseze datele fara cheile de criptare,” a mai spus Bestuzhev.
Inainte de a folosi o conexiune VPN, este important sa va asigurati ca aceasta va evita aparitia unor scurgeri DNS. Cel mai simplu mod de a face asta este sa apelati la furnizori care isi gestioneaza propriile servere sau care folosesc software specializat pentru aceasta functie, cum ar fi DNSCrypt, pentru a cripta cererile DNS. Acesta poate parea un detaliu neimportant, dar astfel de scurgeri de informatii pot deveni o problema majora de securitate. Fiti precauti atunci cand utilizati alte retele in afara de cele de acasa sau de la birou, deoarece nu puteti sti daca aceste conexiuni sunt sau nu compromise.
Pentru a afla mai multe detalii despre amenintarile cibernetice si pentru sfaturi de securitate, vizitati Securelist: https://securelist.com/analysis/publications/75045/it-threats-during-the-2016-olympic-games-in-brazil/.
Despre Kaspersky Lab
Kaspersky Lab este o companie globala de securitate cibernetica, fondata in 1997. Cunostintele in domeniul amenintarilor cibernetice si expertiza in securitate IT detinute de Kaspersky Lab se materializeaza in mod constant in solutii de securitate si servicii pentru a proteja companii, infrastructura critica, autoritati guvernamentale si utilizatori individuali din toata lumea, Portofoliul complex de securitate include protectie endpoint de top si un numar de solutii specializate de securitate si de servicii, pentru a combate amenintarile digitale tot mai sofisticate. Peste 400 de milioane de utilizatori individuali sunt protejati de tehnologiile Kaspersky Lab, precum si 270.000 de companii client, pe care le ajutam sa protejeze ce e mai important pentru ele. Pentru mai multe informatii, vizitati www.kaspersky.ro.
Kaspersky Lab – 4 august 2016
Views: 0