ALLVIEW Allbook Q laptopul portabil pentru bloggeri si nu numai

Am ramas surprins cu cata rapiditate s-au reinventat ALLVIEW pentru a supravietui intr-o varietate atat de mare de utilizatori. Asa s-a intamplat si cu laptopul Allbook Q, caruia pentru inceput nu i-am inteles utilitatea, intre atat de multi si traditionali producatori. Brasovenii au descoperit o nisa destul de utila, in situatia actuala implementand procesorul unor smartphone-uri  in cutia unui laptop si un sistem de operare de tip office asa cum este Windows 10.

Explicatiile celor afirmate stau in specificatiile producatorului de pe site: “Windows 10 for ARM (versiune Windows pentru procesoare cu arhitectura ARM) include un emulator de aplicatii proiectate pentru arhitecturile x86 (32 biti). Procesorul Qualcomm Snapdragon 835 existent pe produsul Allbook Q poate rula in mod emulator. Numai aplicatii pe 32 de biti. Aplicatiile proiectate pentru 64 de biti nu pot fi instalate pe acest produs. Acest lucru nu este prea imbucurator pentru pasionatii de laptopuri, insa este un pas inainte pentru cei obisnuiti cu procesoarele mobile, acolo unde existenta unui SIM al unui operator va asigura independenta necesara de a nu mai cauta de fiecare data retea chiar daca poti avea una foarte buna: WiFi 802.11 ac/b/g/n 5GHz, atunci cand te muti sau te afli in deplasare intr-un mijloc de transport. Solutia aceasta cu siguranta este mult mai buna decat un smartphone, pentru ca vei avea la dispozitie pe langa un display LCD IPS, factor de aspect 16/9, o dimensiune optima de diagonala 13,3 inci, rezolutie Full HD (1920×1080 px). Este perfect pentru pasionatii de multimedia. In schimb factorul benefic ajunge la utilizator tocmai prin utilizarea safe prin reteaua 4G LTE a unui operator. In cazul meu Telekom Mobile, care va asigura securizarea dispozitivului tocmai prin securitatea intrinseca a retelei de date mobila. In definitiv nicio configuratie foarte puternica nu este necesara atata timp cat poti utiliza resurse atat de diverse chiar din cloud.

Mai jos puteti vedea o scurta prezentare atunci cand l-am scos din pachetul de vanzare ce cuprinde: Notebook, manual de utilizare, certificat de garantie, alimentator, ac SIM.

Spun ca este o alegere interesanta includerea unui procesor mobil de calitate SAMSUNG, dar care are cateva caracteristici recomandate configuratiei ce insoteste laptopul.

Caracteristici CPU

  • Samsung 10nm FinFET Fabricatie cu putere redusa, 3 miliarde de tranzistoare
  • 4 nuclee Gold Kryo 280 (bazat pe ARM Cortex-A73)
  • L1 cache: 64 kB + 64 kB
  • L2 cache: 2 MB
  • 4 nuclee Silver Kryo 280 (bazat pe ARM Cortex-A53)
  • LPDDR4X in modul cu doua canale, pana la 1866 MHz
    Functii GPU
  • Grafica Adreno 540 cu suport pentru Vulkan 1.1, DirectX 12 (nivel de caracteristica 12_1), OpenCL 2.0 si OpenGL ES 3.2
    GPU Quad-Core @ 710/670 MHz cu 512 ALU, 16 TMU si 12 ROP [132]
    @ 710 MHz: 727,04 GFLOP, 11,36 GTexels / s si 8,52 GPixels / s
    @ 670 MHz: 686,08 GFLOP, 10,72 GTexels / s si 8,04 GPixels / s
  • Qualcomm Q-Sync (Viteza de actualizare variabila) si Adreno Foveation (Fendated Rendering) [102]
    Caracteristici DSP
  • Hexagon 682 DSP “motor AI” a doua generatie eXtensions Vector Hexagon, All-Ways Aware ™ Hub de putere redusa
    Motor de procesare neuronala (NPE)
  • Asistenta Halide si TensorFlow H.264, H.265, codare VP9 UHD / 30fps si decodare UHD / 60fps pe 10 biți
  • Suport video de inalta dinamica (HDR10) / Ultra HD Premium (numai decodare)
  • DSD si suport audio PCM pe 32 biti / 384 kHz cu codec WCD9341
    Caracteristici ISP:
  • Qualcomm Spectra ™ 180 ISP cu dublu ISP-uri pe 14 biti
  • Redare video: Redare video pana la 4K Ultra HD
  • Suport Codec: H.265 (HEVC), H.264 (AVC), VP9
  • Modem si caracteristici wireless Modem Snapdragon X16 LTE
  • Legatura descendenta: LTE Cat 16 pana la 1 Gbit / s, agregare de transport 4×20 MHz, pana la 256-QAM
  • Legatura ascendenta: LTE Cat 13 pana la 150 Mbit / s, Qualcomm® Snapdragon ™ Upload + (agregare a transportatorului 2×20 MHz, până la 64-QAM, compresie de date pe legatura in sus)
  • Conectivitate Wi-Fi / b / g / n / ac / ad
  • Bluetooth 5.0
    Caracteristici SOC
  • 10 nm FinFET LPE (Samsung)
  • Dimensiune matrita: 72,3 mm² [132]
  • UFS 2.1, SD 3.0 (UHS-I)
  • DisplayPort, HDMI 2.0, USB Type-C 3.1 cu livrare de alimentare USB
  • Incarcare rapida Qualcomm 4 [133]

Este clar ca aceasta este si configuratia din spatele laptopului Allbook Q ce seamana cu cea a unui smartphone cu cateva modificari importante in utilizare si aici nu discutam numai de disparitia touchscreen-ului.

De aceea, vor lipsi multe lucruri obisnuite in lumea laptopurilor cum ar fi overclocking-ul, extensia de memorie RAM, circuitul de racire si fantele de admisie / evacuare, accesul la BIOS, placa video, dand impresia de compact si inaccesibil la viitoare modificari ulterioare.

Interesanta materializarea prin care Allview a gasit sa transforme un smartphone intr-un laptop portabil sub sistemul de operare Windows care pare a fi una dintre transformarile benefice pentru utilizatorii normali de smartphone.

Prezentarea este eleganta intr-o carcasa slim din aluminiu de dimensiuni: 308.5 x 209 x 15.1 mm la o greutate de 1277 g. Adica exact atat cat este necesar sa il poti purta intr-un rucsac, iar doamnele dotate cu posete moderne, nu vor avea nicio dificultate sa il adopte printre rujuri si alte obiecte de infrumusetare din interior.

Pentru bloggeri acesta este visul suprem pentru ca pe langa portabilitate si conectivitate permanenta vor beneficia si de un acumulator de o capacitate foarte buna in timpul lucrului. Iar daca vei avea nevoie de vreun material scris, poti da remote si catre desktopul de acasa. Carcasa de aluminiu ofera acea incredere ca nimic nu flexeaza si este atat de rigid si rezistent incat nimic neplacut nu se poate intampla. Mai mult este posibil chiar sa atragi unele priviri pasagere.

Display-ul FHD IPS de 13.3 inci ofera o experienta de vizualizare wide-angle de 178°, acoperind 100% din spectrul de culoare RGB. Rama ingusta este pe cat de functionala, pe atat de eleganta. Prin reducerea dimensiunii ramei, suprafața ecranului creste, fara ca acest lucru sa influenteze marimea carcasei. Astfel, designul furnizeaza un raport ecran-carcasa de 81,2% si o arie vizuala mai mare.

Nici porturile de conectare fizica nu sunt prea variate. Suport HDMI prin adaptor USB type C – HDMI, iesire audio, Jack, 3,5 mm, cititor card, MicroSD, USB tip A, USB 3.0, USB tip C, USB 3.1 & port incarcare. Dar si celelalte modalitati de conectare la date: 4G (FDD 800/850/900/1800/1900/2100/2600MHz; TDD 1900/2300/2500/2600MHz) Gigabit LTE DL: 1Gbps, UL: 150Mbps, Bluetooth 5.0,  WLAN WiFi 802.11 ac/b/g/n 5GHz. Ne arata ca este un dispozitiv serios care nu te lasa la greu ci din contra te ajuta sa alegi situatia cea mai favorabila acolo unde te afli atunci cand muncesti, explorezi sau te distrezi putand vizualiza chiar si imagini in UHD 4K, fiind in principal destinat celor open mind care pot iesi cu usurinta din obisnuintele de la birou pentru a putea lucra de la o cofetarie impreuna cu prietena de exemplu.

Asa cum va spuneam tastatura nu m-a prea lasat paf, fiind una redusa cu taste mari realizate prin inscriptionare de caractere albe pe fond gri, fara retroiluminare. Deci contrastul intre culori este mai putin sesizabil, nefiind cea mai fericita alegere pentru cei care vor opera in spatii mai putin luminoase.

Se simte mereu nevoia unei surse luminoase puternice pentru a putea tasta, chiar daca nu ar fi necesar neaparat sa vizualizam tastele in cazul unui text introdus. Sunt situatii in care nu avem proiectata in minte dispunerea aceasta aparte de taste si este necesar sa ne reorientam. In schimb touchpad-ul se achita bine de sarcini iar pozitionarea centrala este o alegere buna. Cursa este buna iar viteza de raspuns corespunzatoare Vom regasi pe langa toate tastele obisnuite si tastele speciale ce vor fi de mare ajutor atunci cand vom opera Windows 10 Home Edition, sau atunci cand vom instala suitele de Office, pentru editarile necesare la job.

Asa cum v-am obisnuit atasez discutiilor despre configuratie si testele realizate cu CPUZ, GeekBench, Aida64, HWinfo ce au trebuit sa ruleze prin intermediul emulatorului de 32 de biti oferit de aceasta configuratie mai aparte.

Allbook Q s-a comportat bine in limitele oferite de acest sistem de operare care sa nu uitam este emulat. Nu are limitari dure in functionare insa nici prea multe libertati asa cum ofera sistemele de configuratie, dedicate. Este un hibrid ce ajuta foarte bine omul la nevoie, adica atunci cand este in deplasare si nimic mai mult. Utilitatea acestui device si a stilului nostru de munca depinde de fiecare in parte cum si-l va alege. Pentru un blogger da, este foarte util. Pentru un gamer cu siguranta nu este cea mai fericita optiune.

Divertisment poti avea si prin aplicatiile online si multimedia fara a extinde la maxim resursele implicate. Aceasta configuratie este in masura sa iti ofere fluiditate si multitasking. Insa are si limitari pe care cu siguranta le poti atinge.

Pentru cei care au multe proiecte de rezolvat, sunt mereu in miscare si nu isi permit sa depinda de o priza, Allbook Q este solutia ideala. Autonomia bateriei de pana la 14 ore ofera libertatea de miscare atat de necesara in prezent. In plus ma incanta si faptul ca pe langa priza cu jack cei de la Allview au gandit inca o modalitate suplimentara ce nu depinde numai de incarcarea de la o priza ci si posibilitatea de a avea inca o baterie suplimentara externa (acestea pot ajunge pana la 20000 mAh) ce te va ajuta sa incarci prin intermediul unui conector foarte actual asa cum este cel USB type C inca pentru cateva zile de utilizare.  In fapt laptopul iti ofera cu siguranta suportul unei zile normale de munca, explorare si divertisment, ceea ce reprezinta un argument foarte bun. Daca esti in vacanta cu siguranta cu o baterie externa autonomia va fi cu atat mai multumitoare.

Views: 3