Xiaomi 12 Lite 5G cu design confortabil, insotit de o performanta excelenta – review

 Xiaomi 11 Lite 5G facea senzatie anul trecut intr-un review AICI. Eram curios oare anul acesta  Xiaomi 12 Lite 5G va re-edita experienta de anul trecut? Si uite ca  Xiaomi ne readuce senzatiile tari si in acest an cu o bucurie pe final de an. Si da raspunsul este ca au reusit si de aceasta data pe deplin, inca simultan cu ofertele de Black Friday care sunt in plina desfasurare in aceasta perioada.

De obicei, sufixul Lite de pe un smartphone denota o fisa de specificatii reduse, dar cu Xiaomi 12 Lite acest lucru pare aplicat mai precis pe sasiu. Cantarind o greutate foarte confortabila de 173 g, este un dispozitiv frumos de tinut pentru perioade lungi de timp, plus ca dimensiunile fizice de 159 x 74 x 7,3 mm se aseaza bine in mana, facand o schimbare frumoasa fata de ramele voluminoase de 200 g, care par sa fi devenit norma in ultimul an.

Această prezentare necesită JavaScript.

Cu noul sau design, se pozitioneaza ca un smartphone de gama medie, cu o camera principala noua si imbunatatita de 108 MP si o camera frontala performanta. Ecranul este protejat de Corning Gorilla Glass 5, deci ar trebui sa reziste la o uzura destul de mare, dar nu exista nicio evaluare IP listata la 12 Lite. Spatele este mat, cu gradient de culoare. Estetica este simpla, dar rafinata, iar cele trei camere amplasate pe spate au inele metalice, elegante. Spatele are un efect de schimbare a culorii, de refractie a luminii, care ii ofera cu siguranta un plus de fler. Desi spatele este mat, iar efectul este mai dezactivat decat la unele modele anterioare care schimba culoarea pe care le-am vazut, nici el nu este tocmai discret, cel putin atunci cand o sursa de lumina il loveste. Cu o paleta de culori la moda, design-ul Xiaomi 12 Lite iese in evidenta prin cele trei variante in care este disponibil – Lite Green, Lite Pink si Black, adaptandu-se la orice stil personal.

Această prezentare necesită JavaScript.

Imprumuta aceleasi elemente de design din familie de la Xiaomi 12 cu o configuratie identica a camerei. Panoul din spate este alcatuit din sticla si imita un finisaj din sticla mata.

Specificatiile sunt intr-adevar destul de fantastice, avand in vedere pretul. In special cand vine vorba de afisajul mare, senzorii obisnuiti ai camerei pe care ii consideram de la sine in zilele noastre si incarcarea rapida, toate impachetate frumos intr-un corp de smartphone subtire si usor.

Această prezentare necesită JavaScript.

Xiaomi 12 Lite are un ecran AMOLED de 6.55”, cu tehnologii HDR10+ și Dolby Vision, care asigura experiente de vizionare de top. Display-ul TrueColor, capabil sa afiseze 68 de miliarde de culori, ofera detalii exacte si bogate, indiferent de continut.

De asemenea, ecranul are o rata de refresh de pana la 120Hz si o rata de raspuns la atingere de 240Hz, pentru mai multa fluiditate. Cu functii de protectie ale ochilor pe parcursul intregii zile, printre care Sunlight mode 3.0, Reading mode 3.0 si True Display, Xiaomi 12 Lite asigura un plus de confort in timpul vizionarii.

Ecranul este un panou OLED de 2400 x 1800 cu rame simetrice, ceea ce inseamna ca partea de jos a barbiei nu este vizibil mai groasa decat cea de sus. Aceasta este o dezvoltare relativ recenta in scena Android si, de obicei, este rezervata doar pentru flagship-uri.

Exista un scanner optic in afisaj, impreuna cu o perforatie care adaposteste o camera selfie de 32 MP. Ambele (scanerul si camerele selfie) functioneaza bine. La fel ca cele mai recente telefoane Xiaomi, grilajele difuzoarelor sunt, de asemenea, situate in partea de sus si de jos a terminalului pentru o iesire a sunetului mai simetrica in comparatie cu multe alte terminale. Xiaomi 12 Lite are difuzoare stereo, cu tehnologie audio spatiala Dolby Atmos pentru experiente imersive.

Această prezentare necesită JavaScript.

Xiaomi 12 Lite este echipat cu procesorul Snapdragon 778G si ofera performante 5G la nivel flagship. Construit pe 6nm, unitatea SoC octa-core maximizeaza vitezele 5G si pastreaza, in acelasi timp, un echilibru intre performante si consumul de energie. Sistemul de racire format din mai multe straturi asigura disiparea eficienta a caldurii pentru a oferi o experienta de utilizare fluida in orice activitate.

Xiaomi 12 Lite este alimentat de Qualcomm Snapdragon 778G cu 6 GB sau 8 GB RAM si 128 GB sau 256 GB spatiu de stocare. Acesta este un siliciu de 6 nm care accepta conectivitate 5G. Standardele de memorie sunt acolo unde vedem primele semne de taiere a colturilor, deoarece nu sunt cele mai recente standarde: LPDDR4X si UFS 2.2. Aceasta inseamna ca terminalul nu va incarca lucrurile la fel de repede ca terminalele care utilizeaza LPDDR5 sau UFS 3.1. Cipul Snapdragon 778G este utilizat pe scara larga de telefoanele de gama medie in 2021 si din motive intemeiate. Este un performer echilibrat care ofera o putere mai mult decat suficienta pentru sarcinile zilnice si unele jocuri,

Mai jos aveti rezultatele testelor sintetice: CPUZ, Aida64, Device info, Geekbench, PCMark, 3DMark, Speedtest, AnTuTu.

Pe parcursul zilelor de utilizare, nu am intampinat probleme in ceea ce priveste sarcinile zilnice. Aplicatiile nu au inghetat si nici nu s-au balbait, nu am vazut nicio incetinire majora. Ruleaza MIUI 13 peste Android 12, este o interfata de utilizare rapida, colorata, bogata in animatii, care face o multime de lucruri corect animatiile sunt fluide, puteti trage in jos fereastra de notificare glisand oriunde in loc sa trebuiasca sa ajungeti la partea de sus a ecranul, dar pagina de setari a Xiaomi continua sa fie complicata inutil. MIUI are trei pagini de setari diferite pentru chestiuni legate de afisare: exista o setare generala de afisare, o setare de afisare mereu activa si o setare de afisare pe tot ecranul. Ultimele doua nu sunt subsectiuni sub pagina principala de afisare, sunt pagini separate. Cei care doresc sa joace pe Xiaomi 12 Lite vor aprecia, de asemenea, rata de esantionarea tactila de 240 Hz, care ar trebui sa ajute acele miscari rapide in plina lupta.

Pe partea din spate a terminalului, modulul sau de camera atrage cu siguranta atentia, prezentand trei camere, fiecare cu un inel metalic in jurul lor, iesind in afara unei denivelari transparente a camerei.

Camera principala este una gigant de 108 de megapixeli, un senzor Samsung HM2 cu o deschidere de f/1.88. Celelalte camere sunt ultra-wide de 8MP si macro de 2MP.

In ceea ce priveste camera selfie, este de 32 de megapixeli si, alaturi de camera din spate, are modul Portret, daca iti place sa faci fotografii cu fundal neclar. In plus, exista modul Noapte disponibil, desi camera pare destul de capabila sa faca fotografii bune in lumina scazuta fara el.

Merita mentionat ca, la fel ca majoritatea telefoanelor din China, acesta vine cu o aplicatie pentru camera setata cu efecte de netezire a pielii, pe care va trebui sa va amintiti sa o opriti prima data cand incepeti sa faceti fotografii. Desi aceasta este o caracteristica de dorit in tara de origine a Xiaomi, cu siguranta nu-mi place sau imi place sa o dezactivez manual pentru aproape orice mod de camera, inainte de a obtine experienta la care ma astept.

Camera principala produce fotografii cu culori vii, gama dinamica solida si un pic de bokeh daca ma apropii suficient de un subiect/obiect. Noaptea, telefonul porneste automat modul de noapte si fotografiile sunt inca destul de bune la acest pret. Veti vedea mult mai mult neclaritate in miscare, deoarece telefonul trebuie sa incetineasca viteza obturatorului pentru a atrage mai multa lumina. Ultra-wide, ca si ultra-wide pentru aproape toate telefoanele de gama medie, este cel mai bine rezervat doar pentru utilizarea in timpul zilei, deoarece se lupta cu adevarat noaptea datorita senzorului sau mic de imagine, producand fotografii de noapte foarte blande in detalii. Selfie-urile sunt bine; Xiaomi aplica un pic de filtre pentru netezirea pielii, dar nici pe departe la fel de puternice ca telefoanele Samsung. Viteza obturatorului este putin mica, deoarece Xiaomi foloseste probabil o expunere mai lunga pentru a ajuta la absorbția luminii. Dar acest lucru duce la estomparea miscarii daca ceva se misca in spate.  Telefonul poate filma pana la 4K/60, dar nu exista stabilizare la 4K/60 sau chiar 4K/30. Dar trage la 1080/30 si obtii o stabilizare electronica buna. De asemenea, sunt fan al modului de fotografiere clona video al Xiaomi – aceasta nu este o caracteristica noua, dar in esenta modul va permite sa imbinati rapid doua sau trei videoclipuri ca unul singur, astfel incat aceeasi persoana sa poata aparea in videoclip doua sau de trei ori, simultan. Mai jos este galeria foto exemplicativa.

 

Xiaomi 12 Lite are o baterie de 4,300mAh care rezista pe parcursul unei zile intregi si se incarca turbo la 67W. Asta inseamna ca va ajunge la 100% in doar 41 de minute. Pentru a prelungi durata de viata a bateriei, algoritmul de incarcare inteligent Xiaomi Adaptive Charge se adapteaza la obiceiurile utilizatorilor de a-si lasa telefonul la incarcat peste noapte, in scopul de a optimiza intregul proces, iar dispozitivul sa fie gata de folosire in momentul in care acestia se trezesc. Cu toate acestea, nu exista suport pentru incarcare wireless.

Rezultatele testelor cu Accu Battery sunt mai jos.

Pentru un telefon subtire si usor, bateria Xiaomi 12 Lite este decenta. 12 Lite poate rezista cu usurinta o zi intreaga. 12 Lite dureaza aproximativ 11 ore, cu aproximativ patru ore de timp de ecran, folosind reimprospatarea de 120 Hz. cu setarea ratei, aceasta este acceptabila. Telefonul se incarca rapid cu incarcatorul de 67 W inclus: 28 de minute va dura de la 0 la 100, asa ca o reincarcare de 10 minute dupa-amiaza tarziu sau seara devreme este suficienta.

Pentru cei impatimiti de unboxing las procesul mai jos.

Visits: 10

Lasă un răspuns