Vinurile georgiene in degustare la Wine Republic
Vineri, 13 Iunie, la Wine Republic am fost invitat pentru a face cunoștința cu cele mai vechi soiuri de vin din lume si pentru a experimenta cateva vinuri produse din acestea atat prin metode moderne cat si prin metoda traditionala georgiana – Quevri. Din programul degustare de la fata locului am admirat atat vinuri albe cat si rosii dupa urmatorul program: Rkatsiteli 2013 – vin alb sec, Mtsvanne Quevri 2011 – vin alb sec nefiltrat, Saperavi 2011 – vin rosu sec, Mukuzani 2011 – vin rosu sec, Saperavi Quevri 2009 – vin rosu sec nefiltrat.
Pot spune cu mana pe steag ca nu am mai intalnit un astfel de vin care are etichete scrise in limba germana, pentru ca nemtii s-au orientat cel mai rapid sa exploateze un astfel de vin cu personalitate asa cum este cel georgian. Pe langa toate aceste lucruri si povestea vinului georgian interpretata excelent de catre Cristi Pitulice pot spune ca i-a sporit stralucirea si reflectarea deosebita a gustului pe care o lasa un astfel de vin.
Cred ca acest vin are succes pentru stilul sau ancestral de a fi produs, care pentru mine aduce arome de beci de la tara, acolo unde pe vremuri se pastrau legumele si unele fructe.
Pot spune ca la mine la tara in zona Teleormanului, inca se mai pastrau granele in amfore de lut si poate acest mod de conservare traditional a si fost omologat de catre europeni, ar trebui reluat in considerare acum, cand noua lume civilizata se reorienteaza catre cultura strabuna de preparare a hranei, fireste aici, incluzand si vinul.
Subiectiv sau nu, pe mine m-au impresionat vinurile cu multe consoane la inceputul denumirii si pot spune cu certitudine ca, Mtsvanne Quevri 2011 – vin alb sec nefiltrat, mi-a facut seara foarte placuta.
Mtsvanne inseamna nou, tanar si verde in georgiana. Acest vin special, este din regiunea Kakheti din Georgia, si are o culoare auriu pal, cu un nas primitor, cu note de flori de mar, caprifoi si salcam. Este uscat, dar plin si greu pentru a gusta cu note de pere fierte si miere, si un finisaj clar persistent. In plus, la un moment dat am primit un gust de pepene verde, ceea ce, m-a dus cu gandul la venirea toamnei.
Imediat urmatorul din punctul de vedere al calitatii mi s-a parut a fi Saperavi Quevri 2009 – vin rosu sec nefiltrat. Acest Saperavi este rosu indraznet, de pamant, uscat, cu arome de coacaze negre si migdale prajite, cu o structura eleganta si tanin natural. Nu este baricat acest vin, tocmai pentru a permite calitatea fructelor sa straluceasca. Acesta este, probabil, vinul cel mai tradițional si pur dar si cel mai apreciat de georgieni.
Mai jos va pot oferi cateva foto de la eveniment.
Views: 0