Viitorul turismului de pe bicicletă a fost decis în cadrul Conferinței EuroVelo ediția 2023

Conferința EuroVelo ediția 2023 a avut loc la İzmir, unul dintre cele mai prietenoase orașe pentru bicicliști din Turcia și totodată, primul oraș turcesc care a fost selectat pentru EuroVelo 8 – traseul Mediterane. Evenimentul a avut loc în perioada 11-13 octombrie 2023 bucurându-se de participarea a 270 depersoane din 34 de țări.
Conferința a reunit toți profesioniștii din industrie pentru a dezvolta turismul  pe bicicletă în toată Europa. Profesioniștii din industrie care au participat la întâlnirea găzduită de orașul İzmir au avut și oportunitatea de a experimenta privilegiile hotelurilor certificate „Bike Friendly”.

Conferința EuroVelo ediția 2023 a fost organizată de Ministerului Culturii și Turismului din Turcia alături de Agenția pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului din Turcia (TGA) și de Federația Europeană a Cicliștilor (ECF) cu părțile interesate locale, în cooperare cu municipalitatea de la İzmir.
Cu un focus axat direct pe dezvoltarea și viitorul turismului durabil cu bicicleta, conferința a reunit toate părțile interesate din turismul cu bicicleta, inclusiv pe experții din turismul de pe bicicletă, reprezentanți ai asociațiilor internaționale de ciclism, operatori de turism cu bicicleta, universități, mediul academic, autorități publice, precum și parteneri care să faciliteze servicii de cazare și servicii publice, alături de companii de transport.
Mehmet Nuri Ersoy, ministrul Culturii și Turismului al Republicii Turcia, a participat la conferință și a ținut discursul de deschidere. În declarațiile sale, ministrul Ersoy a făcut următoarele precizări: „Conform datelor din 2022, traseul de ciclism mediteranean EuroVelo 8 este unul dintre cele mai importante rute ale rețelei europene de trasee pentru biciclete EuroVelo, și depășește 90.000 de kilometri. Este al doilea cel mai pedalat traseu din rețeaua EuroVelo. Turcia este membră a rețelei europene de trasee dedicate bicicletelor, care conectează întregul continent European și care combină 17 rute diferite de biciclete pe distanțe lungi. Mai mult, acastă rețea conectează orașele Edirne, Kırklareli și İzmir prin rutele EuroVelo 13 și EuroVelo 8. Consider că această ediție din anul 2023  va oferi progrese semnificative în dezvoltarea și diseminarea turismului de pe bicicletă în 81 de provincii din Turcia și va implementa noi proiecte dedicate noilor rute care să faciliteze dezvoltarea turismului durabil de pe bicicletă – unul dintre cele mai rapide produse turistice atât din Europa cât și de la nivel global.”
În discursul său de bun venit, Henk Swarttouw, președintele Federației Europene a Cicliștilor, a declarat: „În prezent, turiștii doresc să se angajeze în călătorii active și în petrecerea timpului liber. Vor să-și petreacă vacanțele în mod sustenabil. Cicloturismul bifează toate casetele și proliferează. Acesta reprezintă o oportunitate imensă pentru Turcia, cu tot ceea ce are de oferit în termeni de ospitalitate, natură, cultură și moștenire. Aceste oportunități vor fi deblocate odată cu dezvoltarea rețelelor locale, regionale și naționale de ciclism și odată cu dezvoltarea continuă a EuroVelo 8 – Traseul Mediteranei, în și în jurul orașului İzmir și a conexiunilor viitoare cu alte rute EuroVelo. De aceea am fost onorați să sărbătorim conferința noastră anuală EuroVelo pentru Turism și Ciclism la Izmir, Turcia.”

Un program de conferințe care se concentrează pe patrimoniu și pe expriență
Conferința EuroVelo ediția 2023, care a avut ca temă „Bicicleta: O nouă perspectivă asupra patrimoniului”, a oferit participanților un program captivant și concentrat pe panouri, dialoguri și schimb de informații, cu participarea a 48 de vorbitori. Programul s-a desfășurat sub formă de sesiuni, ateliere și evenimente sociale care au oferit o perspectivă asupra rețelelor de piste pentru ciclism, a turismului de pe bicicletă și au promovat cele mai bune practici în turismul de pe bicicletă, încurajând în același timp participanții să se gândească la rolul ciclismului în modelarea patrimoniului cultural și natural.

Conferința a început cu un eveniment special susținut pe data de 11 octombrie în Fabrica istorică de gaz și cărbune, unul dintre reperele industriale de la İzmir. Cei mai influenți vorbitori din industrie s-au reunit la Swissotel Büyük Efes pentru sesiunile desfășurate în cea de-a doua zi a conferinței.Jurnaliști pasionați de călătorie precum Alex Crevar și Pınar Pinzuti, organizatorul Fancy Women Bike Ride și directorul târgurilor de turism cu bicicleta pentru compania Italy Bikenomist, și-au împărtășit ideile și experiențele despre ciclism afirmând în mod constant ca fiind cea mai bună modalitate de a profita la maximum de o destinația anume. Discursul lor a fost susținut în cadrul conferinței „ Ciclism: o nouă perspectivă asupra patrimoniului”.
În cadrul sesiunii plenare intitulată „Aducerea turismului cu bicicleta mai sus pe agenda politică”, dr. Elif Balcı Fisunoğlu, director general interimar în cadrul Agenției Turce de Promovare și Dezvoltare a Turismului (TGA), Jill Warren, CEO al Federației Europene pentru Cicliști (ECF) și Michael Cramer, fost europarlamentar, au vorbit despre perspectivele lor cu privire la modul în care turismul pe bicicletă trebuie adus pe agenda politică la nivel național și internațional cu un angajament și o determinare mai substanțială decât oricând. Acest panel a discutat despre politica cicloturismului, care se concentrează pe dezvoltarea și durabilitatea turismului pe bicicletă.

Ponderea experiențelor în sesiunile paralele
Conferința EuroVelo ediția 2023 a găzduit și o serie de sesiuni paralele:
Sesiunea „Produse pentru ciclism care promovează patrimoniul: lecții din întreaga Europă” a adus câteva bune practici europene pentru descoperirea istoriei culturale pe două roți;Sesiunea „Bicicleta în natură: utilizare și protecție” a evidențiat modul în care infrastructura de ciclism oferă acces la zonele naturale fără a adăuga presiune asupra biodiversității și ecosistemelor, oferind exemple din diferite țări;Sesiunea „Strategii de marketing pentru a atrage noi (și mai mulți) bicicliști” a discutat despre modul în care instrumentele și activitățile de marketing pot ajuta ciclismul în așa fel încât să devină o parte importantă din viața tuturor; Sesiunea „Instrumente pentru a comunica ciclismul și patrimoniul”, desfășurată în mod interactiv, a discutat despre modul în care diverse mijloace media, cum ar fi ghiduri, emisiuni TV, jocuri și aplicații, pot lega practica cu bicicleta de promovarea patrimoniului și pot invita utilizatorii să exploreze o destinație cu bicicleta;Sesiunea „Servicii prietenoase cu ciclismul: Cum să îmbunătățiți accesul la siturile de patrimoniu?” a discutat despre experiențe și perspective din diferite țări și medii cu privire la modul în care serviciile de înaltă calitate sunt esențiale pentru a face potrivirea perfectă între patrimoniu și turismul de pe bicicletă;Sesiunea „Rețele de trasee pentru biciclete: o legătură între patrimoniul rural și urban” a discutat despre rolul unei rețele de succes pentru pentru biciclete care să ajute la accesarea principalelor atracții dintr-o anumită destinație și modul de planificare a unei rețele de trasee pentru biciclete.În ultima zi a Conferinței EuroVelo ediția 2023, participanții au efectuat vizite tehnice în locuri esențiale de-a lungul secțiunii Izmir din cadrul EuroVelo 8 – Ruta Mediteraneană. În timpul acestor vizite, participanții au explorat regiunea, infrastructura, proiectele și serviciile prietenoase cu bicicliștii.

Visits: 7

Lasă un răspuns