Valea Azugii (Cabana Trifoiul) – Cabana Susai…un traseu in Muntii Baiului
Nu a trecut mult timp de cand am cutreierat o zona salbatica neasteptata o rezervatie in Muntii Baiului.
La sud, limita muntilor Baiului poate fi trasata pe culoarul creat de adancirea celor doua vai ale Florei, afluenti ai Prahovei si Doftanei. La nord de aceste vai se desfasoara ultimele culmi ale Baiului, cu inaltimi de 1400 – 1600 m, iar la sud un ansamblu de varfuri si culmi netezite la 1000 – 1100 m. Contactul dintre ele se realizeaza prin versanti cu panta mare si o diferenta de nivel de 350. – 500 m. Munţii Baiuluise desfasoara pe un vast anticlinoriu, numit de geologi „anticlinoriul Baiului. In componenţa lor se includ marno-calcare, gresii calcaroase cu diaclaze umplute cu calcit, marne, argile etc., de varsta cretacica
Muntii Baiului fac parte din Carpatii de Curbura, fiind situati in partea vestica a acestora. Ei ocupa o suprafata de circa 300 kmp, in cea mai mare masura cuprinsa in bazinele superioare ale vailor Prahova si Doftana. Cea mai mare parte a lor apartine judetului Prahova; in extremitatea nordica, cateva culmi fac parte din judetul Brasov. In vest, limita este data de valea Prahovei; ea poate fi usor urmarita privind spre est din Bucegi, de pe culmea Caraiman, de pe marginile platourilor structurale ale Jepilor sau de pe varful Furnica. Acesta separa muntii Baiului de muntii Bucegi intre localitatile Sinaia si Busteni.
Limita nordica a acestor munti are un traseu sinuos. Intr-o prima sectiune este data de valea Azugii de la confluenta cu Prahova si pana aproape de obarsie. Ea ii separa de culmile Clabucetelor Predealului. Pe tot parcursul, Azuga are o vale larga, adancita cu 350 – 400 m fata de Clabucete si 400 – 700 m in raport cu principalele varfuri si culmi ale Unghiei Mari, Rusului, Neamtului, Cazacului din muntii Baiului. Caracteristicile climatice ale culmilor joase si ale vailor din munţii Baiului permit desfasurarea de drumeţii in condiţii bune in tot timpul anului.Afluenţii Prahovei, ce coboara din munţii Baiului, isi au obarsia in izvoare presarate sub culmea principala, la o inalţime de 1450 – 1600 m. Cel mai important, Azuga, se desfasoara pe o lungime de 22 km si are un bazin de 87 kmp. Isi are obarsia sub varfurile Retevoi si Cazacu, la 1600 m.
Flora: La peste 1600 m altitudine, culmile si varfurile sunt acoperite de o vegetaţie subalpina cu tufarisuri si diferite asociaţii de pajisti. Intre 1400 si 1650 m, in imediata vecinatate a padurii si pe suprafeţele cu expunere nordica si nord-vestica, se intalnesc palcuri de molizi cu dimensiuni mici, tufisuri cu ienupar pitic (Juniperus sibirica), arin (Alnus viridis), afin (Vaccinium myrtillus), merisor (V.vitis-idaea) etc.Subarboretul se dezvolta in rarituri, in sectoare defrisate sau la marginea padurii, catre albiile vailor. Aici sunt frecvente exemplare de alun, arin, mesteacan, soc etc. Umiditatea mai accentuata si aproape constant favorizeaza prezenţa ferigilor, muschilor si ciupercilor.
Fauna: Diferite tipuri de specii de animale se gasesc la niveul padurii,in frunzar si in solul de sub padure, ca si in apele curate ale paraielor ce se scurg spre Doftana si Prahova. Lumea animala a padurilor este bogata: numeroase insecte, pasari (privighetoarea, mierla, cinteza, gainusa de munte), reptile, mamifere comune Carpaţilor – ursi, lupi, mistreţi, cerbi, caprioare, vulpi, veveriţe etc.
Traseul: Valea Azugii ( Cabana Trifoi) – Cabana Susai
- 1. unitatea montana: Muntii Baiului
- 2. judetul: Prahova
- 3. descrierea traseului: de la partia Sorica se merge pe Valea Azugii pana la Cabana Trifoi pe un drum auto forestier (11 km), apoi de la Cabana Trifoi pana la Cabana Susai exista o poteca prin padure
- 4. durata: Cabana Trifoi – Cabana Susai 1 ora mers pe jos
- 5. sezonalitatea: tot timpul anului
- 6. gradul de dificultate: grad mic de dificultate (efort fizic moderat, nu necesita pregatire fizica speciala)
- 7. nivelul de echipare: nu necesita echipament special pentru parcurgerea lui
- 8. marcajul: triunghi echilateral albastru pe fond alb
In orice conditii nimic nu se comopara cu un sejur dubai sau vacante mauritius.
Views: 92