Un pic de gospodareala pentru la iarna…nu strica

Asa cum ne-au invatat stramosii nostri, acum chiar nu stiu de la ce semintie incoace, omul este dator sa-si prevada anotimpul hibernal pregatind una… alta, asa cum procedeaza si unele animale ale padurii:)).

Desi uneori ma tin departe de ursi, iata ca am preluat si eu ceva obiceiuri de a mai pune ceva ranza pentru la iarna, acum cat piata inca ne mai ofera cate ceva de calitate.

Obiceiul meu anual este de a nu cumpara produse gata preparate de catre altii pe care eu as putea sa mi le pregatesc cu mult mai mult simt de raspundere…

In acest scop am dat o raita in Piata Drumul Taberei, fireste cea mai apropiata de “barlogul” (era sa zic blogul:)) meu pentru a putea alege din diversa oferta taraneasca de sezon.

Nu mi-a parut rau intrucat in vreun sfert de ora eram dotat cu un short list executat in liniste de acasa si anume:

4Kg de gogonele – 10 RON

2Kg de morcovi – 5 RON

4 capatani de telina cu tot cu verdeata – 6 RON

6 capatani de usturoi – 4 RON

1 conopida mare – 3 RON

5 tulpini de hrean – 4 RON

1kg sare grunjoasa neiodata.

Ajuns acasa dupa inca vreun sfert de ora mi-am pus sortul si am trecut la treaba.

La pusul muraturilor partea de gratie este curatatul zarzavaturilor care este destul de migaloasa insa nu intr-atat incat sa-ti distruga tot curajul de inceput:).

Bineinteles dupa ce am spalat toate zarzavaturile am trecut la decojirea morcovilor, telinei, conopidei, hreanului si usturoiului. Pe care ulterior le-am si maruntit asa cum se poate vedea.

Apa in care va urma sa  fierb in vederea producerii saramurii provine de la izvorul de la tara care este extrem de pur si sanatos, iar sarea grunjoasa neiodata provine de la o salina si anume Slanic Prahova, achizitionata in decursul calatoriilor din toamna aceasta.

Dupa terminarea lucrurilor neplacute iata ca a sosit si finalizarea pregatirilor si anume ornarea borcanului cu ingredientele minunate.

Nu stiu daca in acest an am fost la fel de talentat:) precum in anii anteriori…dar va las pe voi sa apreciati.

Pentru iarna tare bune ar fi  vinetele congelate  si un mix de legume congelat

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: