Thoughtworks Tech Radar: Inteligența artificială schimbă jocul pentru companii prin oportunități revoluționare

  • Inteligența artificială generativă, catalizator în procesul de dezvoltare software și productivitate

Thoughtworks (NASDAQ: TWKS), o companie globală de consultanţă în tehnologie, care integrează servicii de strategie, design şi inginerie, a lansat  Volumul 29 din Technology Radar, un raport bianual bazat pe observațiile, conversațiile și experiențele Thoughtworks care rezolvă cele mai complexe provocări din business ale clienților săi.

În timp ce inteligența artificială generativă (GenAI) este adesea prezentată ca un instrument util pentru a crește productivitatea, o temă majoră a raportului este ce înseamnă cu adevărat productivitatea și cum poate fi măsurată eficient.

Departe de a înlocui dezvoltatorii de software, Thoughtworks a descoperit că GenAI poate oferi suport în multe aspecte ale procesului de livrare software. Odată cu maturizarea instrumentelor, care se reflectă într-o serie de instrumente conexe din această ediție a Tech Radar, trecând de la „Evaluare” la „Probare”, există o mulțime de oportunități de explorat de către companii. Cu toate acestea, ca și în cazul progreselor anterioare în tehnologie – cloud, livrare continuă, IoT – se recomandă o atenție sporită la aplicarea responsabilă a Gen AI și la modul în care aceasta este integrată în procesele din întreaga companie.

„Inteligența Artificială generativă remodelează tot felul de activități de cunoaștere, inclusiv crearea și furnizarea de soluții software mai rapide, mai bune și la un cost mai mic, cu instrumente și tehnici bazate pe inteligență artificială”, a declarat Rachel Laycock, Chief Technology Officer, Thoughtworks.

„Această tehnologie care schimbă jocul oferă clienților noștri oportunitatea de a-și revoluționa operațiunile interne, permițând o eficiență generală mai mare, inovare la scară și oferirea unui impact extraordinar clienților lor”, a adăugat acesta.

Teme evidențiate în Technology Radar Vol. 29 includ:

Dezvoltare de software asistat de AI: instrumente precum Github Copilot, Codeium și Tabnine sunt setate să aibă un impact asupra modului în care dezvoltatorii de software gândesc despre scrierea codului. Cu toate acestea, un punct cheie de luat în considerare este modul în care AI poate fi utilizată pentru sarcini dincolo de codificare, cum ar fi scrierea pentru utilizatori.

Cât de productivă este măsurarea productivității? Măsurarea productivității în sfera dezvoltării software nu este o preocupare nouă (Martin Fowler, Thoughtworks Chief Scientist, a scris despre această temă acum 20 de ani). O serie de instrumente, cum ar fi DX DevEX 360, urmăresc să îmbunătățească experiența pe care o are developerul și să arate calea de urmat pentru susținerea productivității acestuia.

Un număr mare de LLM: în timp ce spațiul este în mare măsură definit de contribuțiile unui număr mic de jucători cheie — ChatGPT de la OpenAI, Bard de la Google, LLaMA de la Meta — de interes deosebit sunt tendințele precum LLM-urile auto-găzduite și agenții autonomi LLM care indică o mai mare personalizare și control asupra a ceea ce se poate face cu GenAI.

Soluțiile de livrare la distanță sunt mature: este clar că modul de lucru de la distanță sunt acum aici pentru a rămâne. Din fericire, există o serie de instrumente și tehnici – cum ar fi asistarea la distanță a evenimentelor – care sugerează că începem să vedem mai multă maturitate și stabilitate pe măsură ce echipele se obișnuiesc să lucreze la distanță sau într-un mod hibrid.

Views: 0

Lasă un răspuns