Terminalul XIAOMI REDMI NOTE 8T – review
Pentru ca am ceva experienta in terminale dobandita de-a lungul anilor, am simtit ca pe la GADGETARUL ROMAN este cazul sa soseasca unul dintre cele mai admirate smartphone-uri din categoria phablet Xiaomi pentru ca datorita preturilor accesibile au cucerit deja o faima in lumea tinerilor entuziasti consumatori de tehnologie.
Curiozitatea mi-a fost rasplatita cu un terminal de gama medie, lansat in noiembrie 2019, care pot spune ca isi merita cu varf si indesat pretul de achizitie. Primul contact a fost mai mult emotional pentru ca, nu ma asteptam ca o companie precum Xiaomi sa aiba o experienta atat de evidenta in domeniul terminalelor, si practic o atitudine atat de competitiva in raport cu celelalte terminale / producatori. Nu intotdeauna pot fi impresionabil numai prin ceea ce mai citesc prin media, fara sa pot constata prin propria-mi experienta in utilizare.
Vine intr-un pachet de vanzare ce contine: telefon, incarcator, cablu USB Type-C, husa de silicon transparenta, ac de acces SIM, manuale de utilizare si fireste certificatul de garantie Xiaomi.
Xiaomi Redmi Note 8T costa intre 7-900 RON la liber cu procesor Qualcomm Snapdragon 665, unitate GPU Adreno 610 de 11 nanometri care garanteaza rularea fluida si fara probleme a jocurilor, al aplicatiilor si multitasking-ului, 4 GB RAM si 64 GB spatiu de stocare intern si conexiuni NFC, Bluetooth 4.2, A2DP, LE, Wi-Fi (2.4GHz & 5GHz): 802.11a/b/g/n/ac. Smartphone-ul este disponibil in culorile Moonlight White, Moonshadow Gray si Starscape Blue si aceasta ultima culoare este, dupa parerea mea, cea mai interesanta carcasa acoperita cu Gorilla Glass 5 robust si rezistent la zgarieturi gasit pe telefoanele mult mai pretioase, cum ar fi Samsung.
Xiaomi Redmi Note 8T cu un corp lung, cu colturi / margini rotunjite si cu niste rame rezonabile nu este diferit de alte modele de terminale actuale. Tastele fizice sunt concentrate pe partea dreapta, in timp ce slotul DualSIM (Nano SIM + Nano SIM) si microSDXC este in stanga. Grila de casti este vizibila in partea centrala a panoului frontal, deasupra notch-ului, care adaposteste camera frontala Omnivision OV13855 – 13 Mpx f/2.0, (wide), 1/3.1″, 1.12µm.
Redmi Note 8T nu este cu siguranta un smartphone compact cu dimensiunile de 75,4 X 161,2 X 8,6 mm si greutatea de 199 de grame, in care este ascuns si acumulatorul Li-Po 4000 mAh, dar poate fi totusi operat cu o singura mana. Cel mai elocvent in ceea ce inseamna modul de operare regasim in ghidul de utilizare schema de mai jos.
Se incarca prin intermediul unui port USB-C in partea de jos si exista si o mufa pentru casti tip jack de 3,5 mm. In partea de sus este un blaster IR, ceea ce duce la o functionare ca o telecomandă TV, sau orice alte device-uri ce pot fi activate prin port IR.
Redmi Note 8T integreaza un display LTPS LCD de 6,3 inci cu o rezolutie Full HD+, 2.340 x 1.080 pixeli intr-un format 19.5:9, 409 ppi. Ecranul face o treaba buna cu reprezentarea continutului chiar si in lumina soarelui. Culorile sunt bine reprezentate chiar daca nu este un panou OLED, si chiar asigura un contrast foarte atragator prin negrul etalat.
Luminozitatea, atat maxima cat si minima, este adecvata. Din meniul de setari din sectiunea de afisare, puteti activa modul de citire, personaliza nivelul de contrast si activa modul intunecat.
Redmi Note 8T ofera o experienta audio mono, dar volumul este suficient pentru a insoti jocuri, videoclipuri si pentru a asculta muzica din mers. Apelurile sunt de asemenea clare si nu exista nicio problema cu receptia.
Cu o rezolutie de 48 de megapixeli, camera principala are un senzor de 1/2-inch, cu o diafragma de f/1.79 si unghi de cuprindere de 79.4°. Totodata, camera ultra-wide de 8 megapixeli cu unghi de cuprindere de 120°, lentile macro de 2 megapixeli, si senzor cu adancime de 2 megapixeli, permite realizarea unor fotografii de inalta acuratete la orice distanta.
Pe langa camera Quad AI Samsung S5KGM1 cu rezolutie de 48MP, f/1.8, 26mm (wide), 1/2.0″, 0.8µm, PDAF, Note 8T ma impresioneaza prin irizatiile deosebite ale carcasei de spate si poate si senzorul de amprenta senzitiv si reactiv pozitionat pe spate este localizat pe corp, ceea ce il face usor accesibil.
Daca ceva este suparator la Xiaomi Redmi Note 8T si cautam cu tot dinadinsul niste stangacii, poate fi vorba despre inaltimea ansamblului Quad de camere, care este un pic mai proeminent decat in alte cazuri, dar nu deranjeaza, chiar daca telefonul se situeaza pe o suprafata plana si ar capata miscari unduitoare, precum cele de la valuri.
Xiaomi a gasit o rezolvare, daca puneti husa Redmi Note 8T de silicon din pachet, inconvenientul dat de diferenta de inaltime (aprox. 2mm) a ansamblului Quad de camere este total inlaturat. Si cam atat.
In rest nu am ce sa reprosez tinand cont de experienta de utilizare a unui astfel de terminal.
Qualcomm Snapdragon 665, CPU Octa-core (4×2.0 GHz Kryo 260 Gold & 4×1.8 GHz Kryo 260 Silver), asortat cu 4 GB RAM – totul ruleaza in mod sigur cand trece prin interfata telefonului. Asistenta pentru aplicatii este solida, cu acces complet la Google Play Store, iar bloatware-ul Xiaomi este eliminat imediat in comparatie cu alti producatori chinezi.
Statisticile de referinta pentru Geekbench si AnTuTu sunt: 166211 pentru AnTuTu si 312 (single) / 1370 (multi-core) pentru Geekbench v5.1.0. Mai jos si rezultatele capturilor realizate cu Aida 64, CPU Z, Geekbench, 3D Mark. Chiar inainte de testare am primit ultimul update MIUI V10 (Android 9 Pie). Asteptam si speram si la un Android 10 pentru un astfel de terminal.
Terminalul s-a comportat exemplar in orice retea a operatorilor mobili. Adica:
- 2G – GSM 850/900/1800/1900 MHz
- 3G – WCDMA 850/900/1900/2100 MHz
- 4G – FDD-LTE 800/850/900/1800/2100/2600 MHz
Sau GPS:
- A-GPS
- Beidou
- GLONASS
- GPS
Rezolutia principala a camerei este de 48MP si este un shooter foarte similar cu cel gasit pe flagship-uri, prinzand imagini de 12MP combinand patru pixeli intr-unul, pentru o gama dinamica imbunatatita si gestionarea zgomotului. La fel ca si in cazul altor telefoane de 48MP de pe scena, puteti filma in modul complet de 48 MP atunci cand lumina este potrivita pentru fotografii extrem de ridicate calitativ.
In continuare, exista si o camera foto ultramoderna de 8MP, f/2.2, 13mm (ultrawide), 1/4.0″, 1.12µm care este mai slaba cand vine vorba de detalii decat camera principala si nu poate suporta scene de lumina scazuta.
Spre deosebire de telefoanele traditionale cu mai multe camere, Note 8T nu mareste optic, in schimb, are o camera macro dedicata de 2MP f/2.4, (macro), 1/5.0″, 1.75µm pentru fotografierea florilor, insectelor si alti subiecti de inalta detaliere, precum si un senzor de adancime de 2MP f/2.4, (depth). Nu exista telephoto zoom, dar il puteti ierta pentru un smartphone care este disponibil in gama de pret aratata.
Toate acestea fac din Redmi Note 8T cea mai buna camera pentru pretul sau. Modul dedicat de noapte al camerei principale inseamna ca nu se prăbuseste in intuneric, detaliile fotografiei sunt puternice in majoritatea mediilor, iar telefonul filmeaza videoclipuri la o rezolutie de pana la 4K; chiar si camera selfie de 13MP f / 2.0 este bine plasata va captura video la 1080p.
Un alt mare avantaj pentru Xiaomi Redmi Note 8T este numarul de functii incorporate in aplicatia pentru camere, deoarece este la fel de mult ca gama medie, precum si cu smartphone-urile premium. Unele dintre modurile incorporate includ Pro, panorama, Noapte, portret, 48M (pentru fotografii de 48MP in loc de 12MP folosind tehnologia familiara cu pixeli 4 in 1), video si miscare lenta. In plus, puteti filma in HDR, puteti cere ajutor AI, captura imagini macro si puteti aplica filtre / optiuni de infrumusetare.
Din pacate conditiile de urgenta nu m-au lasat sa pot testa in integralitate toate functiile, pentru ca am efectuat fotografii mai mult pe fuga, din autoturismul conjugal, sau in jurul blocului, in scurtul timp cat l-am avut la dispozitie in carantina, si cu emotii sa nu fiu legitimat de politie. Mai jos ceea ce am realizat cu camerele.
Views: 0
Pingback: Terminalul Xiaomi Redmi Note 9 – review – Cristian Nicolau
Pingback: Terminalul Xiaomi Redmi Note 9 – review | Cristian Nicolau