Terminalul SONY Xperia 1 III & castile WF-1000XM4 – review

Atunci cand iti doresti ceva serios trebuie sa apelezi mereu la profesionistii cu traditie. Pentru ca de acolo iti poti extrage conceptele adevarate despre cum trebuie sa coexisti cu niste deviceuri cat mai apropiate de claritatea vietii inconjuratoare si cum sa-ti obisnuiesti receptorii naturali unor semnale artificiale cat mai reale. Si da, SONY m-au convins ca printre atat de multe lucruri artificiale cele mai apropiate raman lucrurile naturale. De aceea de fiecare data atunci cand testez / utilizez deviceuri SONY stiu ca acestia nu vor face niciodata rabat la emotia vie si in stilul Shogun niciodata nu vor parasi calitatea si precizia sabiilor traditionale.

Si la SONY poti admira calitatea premium la care terminalul Xperia 1 III se inscrie cu brio chiar daca lumea se face ca nu observa si se orienteaza catre producatorii cu vanzari mari. Pot spune ca linia Xperia isi mentine stacheta sus chiar daca preferintele in tendinte se duce in virtutea inertiei catre cei care vand mai mult. Pot spune ca SONY realizeaza produse de viata lunga si fiabilitatea este unul dintre indicatorii urmariti de catre japonezi. Eu experimentez in continuare un terminal de peste 4 ani de utilizare zilnica ce nici macar acumulatorul nu a fost necesar sa il inlocuiesc. Practic ai de ales in a utiliza un terminal ce dispune de specificatii foarte bune hardware timp de mai multi ani, si atunci pretul mai maricel de la SONY se justifica, ori sa alegi produse mai mediocre tehnologic si sa le schimbi mai des atunci cand te plictisesti. Mai jos puteti vedea cum a sosit impachetat la mine.

  • Primul smartphone din lume cu teleobiectiv variabil asociat cu un senzor dual PD
  • Real-time Eye AF pentru fotografierea oamenilor sși a animalelor, functia Real-time Tracking recent introdusa si autofocalizare rapida si precisa, indiferent de obiectivul folosit
  • Mod de fotografiere in rafalaă la 20 de cadre pe secundă (FPS) cu reducerea zgomotului in conditii de iluminare scazuta, datorita procesului BIONZ X™
  • Noua tehnologie AI super resolution zoom
  • Functionalitatea imbunatatita Photography Pro – acum echipata si cu un „Basic Mode”
  • Primul smartphone din lume cu ecran 4K HDR cu o rată de refresh de 120Hz protejat cu Gorilla® Glass Victus™
  • Difuzoare stereo imbunatatite, avand o gama de sunete mai ample – acum cu 40% mai puternice decat modelul anterior
  • Caracteristici Game Enhancer noi si imbunatatite – inclusiv un nou egalizator audio, un microfon V.C. optimizat si functie de inregistrare la frecventa mare
  • Platforma Mobilă Qualcomm®Snapdragon™ 888 5G
  • Autonomie imbunatatita a bateriei (4500mAh) si posibilitatea de a se incarca pana la 50% din capacitate in 30 de minute cu incarcatorul inclus de 30W – dar si o durata de viata a bateriei extinsa, de pana la trei ani

Din punctul acesta de vedere SONY nu este un terminal comun care sa se asemene cu alte modele de la alti producatori. Isi urmeaza propria linie care este un pic sobra dar este profi. Xperia 1 III seamana mult cu smartphone-urile care au aparut inaintea lui. Daca nu ar fi finisajul mat, ar fi aproape identic cu Xperia 1 II de anul trecut. Sony a respectat factorul de forma neobisnuit de smartphone alungit, in timp ce a actualizat ecranul in sine, precum si camerele.

Alungit, negru este departe de a fi exotic, dar este cu siguranta atractiv. Si asta in ciuda raportului neobisnuit al ecranului (21:9), care face dispozitivul mai alungit decat aproape toate celelalte smartphone-uri. In plus, un nou finisaj aproape mat se adauga la senzatia premium. Are un spate din sticla cu un finisaj periat care il face usor de prins, desi dimensiunea sa simpla, de 165 x 71 x 8,2 mm intr-un raport de aspect de 21:9, il face un pic incomod pentru cei cu maini mai mici de apucat confortabil, este posibil sa descoperiti ca este usor de scapat. Butonul de volum si butonul de pornire sunt pe marginea dreapta, iar scanerul de amprenta este incorporat in butonul de pornire, astfel incat nu primiti un senzor pe ecran, asa cum au multe alte telefoane in jurul acestui pret. Sub butonul de pornire se afla un buton Asistent Google. Acesta se afla la nivelul receptorului, asa ca este putin probabil sa fie ceva care il va lovi din intamplare.

Exista un buton de declansare dedicat camerei in partea de jos a acestei margini, pozitionat astfel incat sa fie usor de apasat atunci cand tineti terminalul in modul peisaj. Marginea de jos gazduieste portul USB-C, iar tava SIM este pe marginea din stanga, in timp ce pe marginea de sus este mufa pentru casti de 3,5 mm – acesta va fi un punct de vanzare major pentru unii, deoarece este o caracteristica care indisponibila pe un multe telefoane de top.

Difuzoare stereo frontale pe Xperia 1 III, ceva care a fost intotdeauna un punct culminant al telefoanelor de top de la SONY. Pentru aceasta generatie, sunt cu 30% volum mai tare si face o diferenta vizibila.

Asa cum stiti  sunt consumator de muzica de calitate iar acum exista multe surse online de unde se poate alege ceva corespunzator. Sunt consumator frecvent de muzica, utilizator pe gustul meu al aplicatiei IDAGIO si am fost bucuros atunci cand am primit la teste si castile SONY WF-1000XM4.

Castile SONY WF-1000XM4 TWS sunt pe piata de ceva vreme si si-au construit o reputatie. Laudati pe scara larga pentru calitatea audio si in special pentru functia de anulare activa a zgomotului, acestea devin rapid un reper in industrie. SONY s-a intors la plansa de desen si a proiectat o pereche nou-nouta care nu seamana deloc cu predecesoarele. WF-1000XM4 este una dintre cele mai pline de functii, cele mai usor de utilizat si cele mai dotate perechi de casti wireless pe care le-am testat.

Finisajul mat de pe fiecare casca ofera castilor o senzatie premium, in timp ce micile accente din jurul microfonului si ale orificiilor pentru senzori adauga o mica pata de culoare. Apropo de culoare, XM4 vine intr-o gama de negru sau argintiu.

Cateva caracteristici:

  • Bluetooth versiunea 5.2
  • Anularea zgomotului Da
  • Durata de viata a bateriei 8 ore (BT + ANC), 24 de ore (total)
  • Control vocal Google Assistant, Amazon Alexa
  • Finisaje x2
  • Greutate 7,3 g (x2)

Cu un rating IPX4 ce asigura rezistenta la umiditate, stropii de apa si transpiratia nu vor impiedica utilizarea WF-1000XM4 – astfel, utilizatorii vor putea continua sa se miste un ritmul muzicii. In drum catre autobuz sau tren ori la birou, aceste casti sunt intotdeauna partenerul ideal. Functionalitatea Fast Pair de la Google le permite utilizatorilor sa localizeze cu usurinta castile si, de asemenea, sa fie anuntati cu privire la nivelul de baterie disponibil. Castile sunt livrate si cu Microsoft Swift Pair, ceea ce faciliteaza conectarea cu dispozitivele ce utilizeaza Windows 10.

Nu ar trebui sa va faceti griji prea mult cu privire la durata de viata a bateriei. Noile casti de la ar putea veni cu o carcasa mai mica, dar durata de viata a bateriei XM4 de fapt mai mare.

Castile WF-1000XM4 suporta acum High Resolution Audio Wireless, datorita LDAC, tehnologia de codare audio Sony deja cunoscuta si adoptata in industrie. LDAC transmite de aproximativ trei ori mai multe date (la o rata maxima de transfer de 990 kbps) decat sunetul conventional redat prin Bluetooth®, permitandu-le utilizatorilor sa se bucure de continut High-Resolution Audio la calitate exceptionala, cat mai apropiata de cea a unei conexiuni pe fir. Datorita driverelor de 6 mm special concepute, acestea reproduc un sunet dinamic, in ciuda dimensiunilor reduse, iar diafragma de inalta clasa reproduce o gama bogata de note joase. Procesorul Integrat V1 imbunatateste, de asemenea, calitatea sunetului si reduce distorsiunile, permitand procesarea codecului LDAC si supraesantionarea DSEE Extreme™.

Finisajul mat de pe fiecare casca ofera o senzatie premium, in timp ce micile accente din jurul microfonului si ale orificiilor pentru senzori adauga o mica pata de culoare. Apropo de culoare, XM4 vine intr-o gama de negru sau argintiu. Fabricat din poliuretan, care se simte ca o incrucisare intre silicon si spuma, SONY sustine ca ajuta la asigurarea unei potriviri mai stranse si mai stabile. Miile de bule minuscule din varfuri ar trebui, de asemenea, sa contribuie la reducerea si disiparea zgomotului. Pentru a va asigura ca aveti o potrivire perfecta, Sony a introdus un nou test de etanseitate, accesibil prin aplicatia Headphones Connect. Aplicatia emite un ton de testare si raporteaza daca trebuie sau nu sa faceti ajustari. Merita incercat, mai ales daca simtiti ca sunetul este lipsit de bas sau ca se scurge zgomot exterior.

Beneficiati de opt ore de redare de la casti cu anularea zgomotului si Bluetooth activat, iar Sony sustine ca poate furniza inca 16 ore de incarcare. Acest lucru plaseaza durata de viata a bateriei lor de la o singura incarcare deasupra tuturor rivalilor. Puteti vedea viata ramasa atat in ​casti, cat si in carcasa prin aplicatia Sony Headphones Connect, care va va oferi, de asemenea, un memento cand carcasa scade sub 30% incarcare. Ca si in cazul tuturor castilor wireless, durata de viata a bateriei poate varia din cauza unui numar de factori diferiti, cum ar fi calitatea fiierelor pe care le ascultati, cat de mult functioneaza procesorul intern si volumul la care ascultati. In timpul testarii am gasit ca durata de viata a bateriei este suficient de buna pentru a ne face sa trecem printr-o zi de utilizare mixta.

SONY Xperia 1 III este primul terminal 4K din lume cu o rata de reimprospatare de 120 Hz, dar este 1644 x 3840. Este previzibil, totul de pe ecran arata incredibil de clar, iar interactiunile au fost, de asemenea netede. Ecranul OLED de 6,5 inchi continua sa arate obsesia Sony pentru afisaje si, avand in vedere specificatiile, te-ai astepta sa arate mai bine, decat dispozitivele de top ale concurentei. Daca decideti sa activati rata de reiprospatare ridicata, Xperia nu va modifica in mod dinamic ratele de reimprospatare pentru a maximiza durata de viata a bateriei. Exista o multime de momente cand te uiti pur si simplu la ecran si nu ai nevoie de rate de reimprospatare de 120 Hz.

Examinati specificatiile si veti vedea ca este putin mai gros si putin mai greu, dar vorbim de milimetri (acest lucru se datoreaza probabil bateriei mai mari) si exista Gorilla Glass Victus in loc de Gorilla Glass 6. panoul frontal. Acest lucru ar trebui sa scada si mai mult sansele tale de a zgaria ecranul, desi, fara indoiala, este mai mult decat posibil daca incerci suficient.

Intoarceti-l si schimbarea este stralucitoare, finisajul lucios al generatiei anterioare fiind inlocuit cu un tratament matuit antireflex. Acest finisaj face ca amprentele murdare sa fie o problema mai putin vizibila si ar trebui sa fie, in mod similar, mai ingaduitoare atunci cand vine vorba de zgarieturi.

Singurul smartphone la care nu ai nevoie de agrafa spre a accesa slotul combo (dual-sim sau nanoSIM + slot pentru cardurile microSD),  un terminal cu certificare legata de rezistenta la contactul cu apa sau in imersie.

Chipsetul a fost actualizat la Qualcomm SM8350 Snapdragon 888 5G, un nou GPU Adreno 660 si 12 GB de RAM pentru o functionare rapida comparabila cu orice terminal din piata.

Xperia 1 III continua traditia micilor atingeri pentru a imbunatati factorul de forma, mai degraba decat modificari masive si modificari ale interfetei de utilizare de dragul diferentierii.

La primire, dispozitivul rula inca Android 11, iar intre timp a primit actualizarea Android 12. Acest lucru a facut ca scorurile AnTuTu sa creasca si pozitionarea in clasament sa urce asa cum apare in capturile de mai jos.

SONY are propria caracteristica „Perechi de aplicatii” integrata in Android 11 si este de fapt foarte bine implementata. Modul cu o singura mana este la fel de excelent si, mai bun decat clona Reachability gasita in Android 12 pe telefoanele Pixel. Functia Side Sense nu este la fel de utila, dar este o simpla bara de comenzi rapide care va permite sa configurati aplicatii sau functii pentru a se lansa rapid fara a intra in mai multe meniuri sau chiar in sertarul de aplicatii.

Facebook, Linkedin si Netflix au venit preincarcate pe dispozitiv impreuna cu o perioada de incercare gratuita Tidal de trei luni. Toate acestea pot fi eliminate dupa cum este necesar, asa ca, desi este enervant, nu sunteti incarcat cu versiunile SONY ale aplicatiilor Google obisnuite.

In niciun moment, Xperia 1 III nu s-a simtit blocat sau incet, avand in vedere tot ce am testat. Acesta este un telefon emblematic care cu ajutorul procesorului Qualcomm Snapdragon 888 si a 12 GB de RAM este tot ce va puteti astepta si nu numai. Am observat ca partea din spate a telefonului se incalzeste putin la atingere dupa sesiuni lungi de videoclipuri sau jocuri, dar nu atat de inconfortabil.

Printr-o actualizare de software, acum puteti utiliza Sony Xperia 1 III ca monitor extern pentru camerele Sony dedicate mirrorless, cum ar fi A7S III. Mai jos aveti testele sintetice realizate cu Geekbench,CPUZ, Aida 64, PC Mark, 3DMark.

Xperia 1 III are o configuratie de camera tripla cu acel nou teleobiectiv de 12 MP f/2.3. Exista, de asemenea, un obiectiv standard de 12MP f/1.7, 12MP ultra-wide f/2.2 si o camera selfie de 8MP f/2.0. Sony imprumuta o multime de tehnologie din gama sa de camere Alpha, cu acea configuratie de teleobiectiv care ofera mariri de zoom de 2,9x si 4,4x si stabilizare optica a imaginii. Dual PD care atinge o distanta focala de pana la 105mm – completata de autofocalizarea rapida datorita senzorului Dual PDAF. La comutarea intre 70mm si 105mm, focalizarea este ajustata imediat pentru a surprinde rapid frumusetea detaliilor. Fotografii isi pot extinde si mai mult posibilitatile creative cu distante focale de 16mm, 24mm, 70mm si 105mm pentru realizarea unor compozitii uimitoare – indiferent daca sunt peisaje, portrete sau imagini cu animale. Este dotat cu optica ZEISSTM calibrata special pentru smartphone-ul Xperia. Coating-ul ZEISSTM T* contribuie la realizarea unor imagini rafinate si contrastante, reducand reflexiile. Functia Photography Pro, lansata pe modelele din generatia precedenta. Dezvoltata in colaborare cu fotografi profesionisti, aceasta oglindeste multe dintre comenzile manuale disponibile pe camerele din seria Alpha, inclusiv ISO, viteza de fotografiere, indicatorul vizorului electronic, suportul RAW plus un declansator dedicat (cu finisaj in relief, exclusiv pe Xperia 1 III). Nou introdusa pe smartphone-urile din acest an este functia „Basic Mode” implementata in Photography Pro, care permite accesul rapid la o gama de functionalitati de fotografiere usor de utilizat, inclusiv un declansator tactil, orientare portret, efect bokeh artistic, panorama si multe altele.

In mod esential, dupa toate aceste specificatii, metoda de indreptare si fotografiere functioneaza la fel de bine datorita unui mod automat simplu, care rezulta imagini naturale, fidele. Unii ar putea rata un mod de noapte, dar fotografiile cu lumina scazuta prefera din nou sa dezvaluie ceea ce a vazut cu ochiul liber, mai degraba decat o reprezentare imbunatatita artificial, a smartphone-ului.

Imaginile contin niveluri impresionante de detaliu, iar culorile par adevarate. Culorile pot sa nu fie exact pe gustul tau – de exemplu, camerele Samsung si iPhone produc ambele o imagine putin mai vibranta – dar daca vrei culori care sa arate cat mai aproape de ceea ce vezi in viata reala.

Camera frontala am descoperit ca a produs selfie-uri de buna calitate. Aceasta camera este gazduita in cadrul din partea de sus a telefonului si este o camera de 8MP f/2.0 care este suficient de buna pentru o fotografie pentru retelele sociale, precum si pentru apeluri video. Mai jos aveti galeria foto realizata cu ocazia recenziei.

SONY a inclus o baterie mai mare si face o diferenta notabila, telefonul tinand cel putin o ora mai mult. Este o celula de 4.500 mAh, comparativ cu una de 4.000 mAh. Aceasta nu pare a fi o diferenta uriasa pe hartie, dar combinata cu optimizarile de utilizare a energiei activate de Snapdragon 888, am descoperit ca face o diferenta notabila. Xperia 1 III ar avea destula incarcare la sfarsitul unei zile intregi de lucru si intotdeauna a ramas aproximativ 10% in acumulator.

De asemenea, SONY si-a imbunatatit incarcarea rapida aici, astfel incat veti primi un incarcator de 30 W cu telefonul. In timp ce multi alti producatori au scapat incarcatorul din cutie, SONY a decis sa continue sa includa unul.

Incarcarea fara fir este, de asemenea, o optiune.
SONY a inclus si incarcarea wireless inversa pentru prima data aici, despre care am constatat ca a functionat bine – acest lucru va permite sa incarcati dispozitive precum casti, ceasuri inteligente sau alte telefoane din bateria telefonului.

Acest lucru este deosebit de util, de exemplu, daca ti-au murit castile si vrei sa le dai un impuls rapid. Ca si in cazul tehnologiei de incarcare inversa a altor marci, vitezele de incarcare nu sunt deosebit de impresionante, dar sunt utile intr-o stimulare.

Visits: 0