Terminalul OPPO RENO 4 LITE – review

Terminalul OPPO RENO 4 LITE a trecut pe la GADGETARUL ROMAN la rascrucea dintre ani, si nu pot sa spun ca nu a fost impresionant sa il am in mana. Pentru ca are niste dimensiuni atractive (160.1 x 73.7 x 7.4 mm) la 164 g, ecran luminos AMOLED de 6.43 inci, rezolutie: 2400 X 1080, densitate 409 PPI, raport de aspect 20: 9 cu rata de reimprospatare: pana la 60Hz, si camere calitative ajutate de o masinarie interna in context cu  trendul. A fost pentru cei interesati, un cadou perfect din clasa mid-range, sub Color OS 7.2 bazat pe Android 10, de Craciun pentru ca impresioneaza prin resursele chipset: Mediatek MT6779V Helio P95 (12 nm), procesorul Octa-core (2×2.2 GHz Cortex-A75 & 6×2.0 GHz Cortex-A55), GPU IMG 9XM-HP8 970MHz, si memoriile 12 8GB UFS2.1 si 8GB RAM LPDDR4X, pe care le pune la dispozitie precum si aspectul sau estetic. Cu un portofoliu de produse dedicate nevoilor utilizatorilor si caracteristici atragatoare, noile produse Reno sunt destinate utilizatorilor romani care sunt in cautarea interactiunii fara cusur cu smartphone-ul lor.

Are partea frontala  a display-ului acoperita cu Corning Gorilla Glass 3. Pe spate doar cu plastic. Insa nu ne ajuta cu un sistem de protectie avizat pentru praf si lichide. Cu toate acestea in cutie ne intalnim cu o husa de silicon ce ne va ajuta in situatii dificile, insa nu la cele limita. Adica acolo unde unii dintre testerii de produse ar excela cu aruncatul si scufundatul. Nu este un terminal pentru astfel de performante false. Este doar un terminal de fiecare zi, care niciodata nu va dezamagi si cu care te poti etala in orice perioada a zilei fara a iesi cu ceva in evidenta. Acumulatorul fixat in carcasa, Li-Po 4015 mAh are o autonomie in folosirea normala de o zi si jumatate, sau chiar si doua, ceea ce a fost mai mult decat suficient pentru ceea ce regasim acum pe piata. Oppo Reno 4 Lite are incarcare rapida la 18 W si in aproximativ o ora ajunge la 100%. Are si functii de inteligenta artificiala care incarca telefonul noaptea in mod constant. Utilizatorii vor beneficia de o incarcare ultra rapida datorita tehnologiei de incarcare rapida 30W Super VOOC 2.0, iar  modelele seriei pot fi folosite timp indelungat dupa o incarcare de doar 5 minute.

Design-ul sau ergonomic ofera utilizatorilor o manevrare confortabila prevenind atingerile accidentale ale marginilor ecranului. Datorita liniilor fine de design si al materialelor utilizate, smartphone-ul devine un accesoriu al elegantei de indata ce ajunge in mainile utilizatorului. Si aici le dau dreptate influencerilor – artisti, care au cu ce se lauda. Disponibil si in culoarea Matte Black / Magic Blue care, in contact cu razele soarelui, ofera un efect metalizat ce are avantajul de a evita amprentele sau zgarieturile. Dispunerea interfetei UI  este cu butonul power on/off/standby fiind pozitionat pe latura dreapta, in timp ce butoanele volum +/- sunt pozitionate pe latura stanga a telefonului, sub compartimentul SIM. Pe latura inferioara gasim microfonul principal, conectorul USB C, difuzorul secundar si jack-ul audio 3,5 mm, in timp ce microfonul principal este pozitionat pe latura superioara. Difuzorul principal este pozitionat in rama, doar usor vizibil, deasupra display-ului. Per ansamblu, in ciuda lipsei unor originalitati, smartphone-ul pentru clasa sa este pur si simplu frumos, realizat foarte atent si se potriveste perfect în mana. Ramele din jur sunt cam mari, mai ales barbia mare. Pe de alta parte, culorile sunt frumoase, puternice si saturate, nu am avut probleme cu vizibilitatea in zilele insorite, unghiurile de vizualizare sunt perfecte, nu este nimic de reprosat. In setari, putem alege temperatura acestora (rece, implicit, cald).

Smartphone-ul are o camera quad pe partea din spate pozitionata in coltul din dreapta: 48 MP (latime)+ 8 MP (ultrawide) + 2 MP (adancime) + 2 MP (adancime), cu functii HDR si video:4K@30fps, 1080p@30/120fps, gyro-EIS. Pe partea frontala, are o camera dubla, cele doua camere frontale fiind pozitionate in coltul din stanga sus si consta din senzori: 16 MP (latime) + 2 MP (adancime) cu functii HDR si video: 1080p @ 30fps.

Oppo Reno4 Lite include senzori precum amprenta digitala (sub afisaj, optic), accelerometru, giroscop, proximitate si busola. Terminalul poate fi deblocata si cu fata (insotit de o animatie în jurul camerei frontale) si aceasta metoda este, de asemenea, instantanee si fara probleme.

In cutia cu care soseste regasim urmatoarele: terminalul, castile STEREO cu buton de comanda, cablu USB / USB C, adaptorul de retea, acul de acces la cartela SIM, carcasa de protectie din silicon, ghidul de instalare rapida, cardul de garantie.

Pe mine m-a mai ajutat si partea de conectare Dual SIM (Nano-SIM, dual stand-by) inclusiv cu card micro SD care este in mod cinstit are 3 sloturi si nu in varianta hybrid cu reutilizare. Poti avea simultan si doua retele functionale dar si un card microSD suplimentar in special atunci cand esti indragostit de filmari de calitate 4K. Asa ai cum sa le folosesti pe toate.

In plus performantele sintetice le-am cuprins in capturile de mai jos, unde am instalat Antutu, Aida 64, Geekbench, CPU-Z, 3D Mark, ce au aratat exact ca cele pentru un terminal din gama de mijloc, dar mai rasarit prin capacitatea memoriei RAM.

In activitatea mea zilnica de divertisment si birou (YouTube, apeluri, SMS, mesagerie instantanee, Internet) nu am nimic de reprosat. Telefonul este fluent, rapid, raspunde imediat la comenzi. Paginile se incarca intr-un ritm foarte bun, marcajele datorate 8 GB RAM sunt pastrate in memorie mult timp si este foarte placut de utilizat. Dar daca cineva doreste sa transforme Reno4 Lite intr-o consola portabila, va trebui sa aleaga setari grafice mai mici pentru jocuri mai solicitante . Cu toate acestea, nu am observat incalzirea excesiva a dispozitivului.

Telefonul nu are probleme cu GPS-ul, locatia este precisa si rapida, avem NFC, deci vom plati fara contact. Calitatea apelurilor este la un nivel foarte bun.

Nu are conexiune 5G, ci numai 4G, care oricum in situatiile actuale de acoperire, in care se afla retelele nelicentiate nu reprezinta un mare dezavantaj, dar cu toate acestea avem Wi-Fi 5 (802.11 a/b/g/n/ac), dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot, ceea ce asigura o viteza buna pentru impatimitii de jocuri, iar configuratia interna ofera si celor mai putin pretentiosi o partida cum trebuie de gaming. Viteza si conectarea mi se pare ok, atunci cand dai de un router bun.

Sistemul este Android 10, cu suprapunerea ColorOS 7.2. In plus fata de setarile evidente, cum ar fi gesturile sau o tema intunecata, avem o multime de posibilitati de personalizare a aspectului – sertar sau moduri simple, densitatea grilei aplicatiei, diverse teme, imagini de fundal sau stiluri de pictograme. Exista o bara laterala inteligenta la care putem fixa diverse aplicatii, putem efectua gesturi pe ecranul oprit sau in aer (de exemplu, raspunzand la telefon), exista si o blocare a aplicatiei, un seif privat sau un mod pentru copii. In cele din urma, avem capacitatea de a clona aplicatii sociale selectate, spatiu de joc si managerul de aplicatii cu diferite permisiuni.

Aplicatia foto este transparenta si aranjata logic, in partea de jos avem modurile ultra nocturne (cu un mod trepied suplimentar), video (cu ultra-stabilizare si posibilitatea de a inregistra cu neclaritate de fundal), fotografie (cu HDR, AI si filtre), portret, si sub fila „mai mult ” gasim Google Lens, slow motion, modul expert profesionist, stickere, scaner de text, panorama si filme time-lapse. Cand fotografiem, ne putem deplasa intre un unghi larg, o fotografie obisnuita sau un zoom digital de 2 si 5X (maximul este de 10X).

Trecand la fotografiile selfie – de obicei, smartphone-urile cu nota Lite in nume nu se pot lauda cu o calitate remarcabila sau chiar buna a fotografiei si mai degraba sa mearga dupa modele mai bune si mai scumpe. Este diferit aici, uitandu-ma la nota Lite, m-a surprins un pic, dar pe de alta parte, tinand cont ca am testat unul dintre modelele OPPO, nu m-a mai surprins deloc. Aceasta companie pur si simplu pune mult accent pe fotografie si astfel de fotografii si calitate nu ar fi mai prejos de multe smartphone-uri mai scumpe.

Fotografiile sunt foarte placute pentru ochi, au culori puternice, dar totusi naturale si nu suprasaturate, o gama tonala foarte buna si o cantitate mare de detalii de la ambele obiective. Zoomul digital este bun – chiar si de 5X. Estomparea fundalului pare placuta ochiului – atat naturala, cat si in modul portret. Fotografiile de noapte sunt, de asemenea, minunate – sunt luminate frumos, iar sursa de lumina este tinuta sub control in fiecare dintre cele 4 moduri (unghi larg, normal, 2 si 5X). Selfie-urile sunt, de asemenea, de foarte buna calitate. Telefonul nu are probleme cu prinderea si mentinerea focalizarii.

Putem inregistra videoclipuri in 4K, FHD și HD pe spate si FHD si HD pe partea din fata. Calitatea este foarte buna, stabilizarea electronica a imaginii functioneaza bine. Si aici putem inregistra, de asemenea, videoclipuri cu neclaritate de fundal si arata destul de frumos.

Pentru a va convinge am atasat mai jos o galerie foto.

Celula acumulatorului are o capacitate de 4015 mAh si mi-a fost suficient pentru doua zile de munca intensa cu aproximativ 7 ore de ecran aprinse. Incarcatorul are o putere de 30W, iar bateria va fi complet incarcata in aproximativ 50 de minute. Nu avem incarcare inductiva. Am atasat si testele (incarcare / descarcare) pentru baterie realizate cu AccuBattery.

OPPO Reno4 Lite ar putea sa nu para impresionant pe hartie, dar la o examinare mai atenta castiga foarte mult si este un telefon de succes – confortabil, usor, la indemana, frumos si foarte bine facut. Functionarea ar trebui, de asemenea, evaluata ca un mare plus, deoarece, prin definitie, nu este un smartphone pentru jucatorii pretentiosi, asa ca nimeni nu se va astepta la un joc neted cu detalii maxime. Toti ceilalti utilizatori vor fi multumiti. Lipsa incarcarii inductive cu incarcare rapida poate fi iertata, lipsa standardului IP 68, adica impermeabil, nu este un standard in aceasta clasa. Cu toate acestea, pretul ramane – ceea ce este pur si simplu maricel pentru clasa dispozitivului. OPPO vrea sa fie premium si costa bani.

Visits: 2